Radonkorjaukset

Radonkorjauksella voidaan helposti pienentää sisäilman radonpitoisuutta. Tehokkaimmat korjausmenetelmät ovat radonimuri ja radonkaivo. Ennen korjaukseen ryhtymistä on tärkeä tarkistaa, että ilmanvaihto toimii, koska huonosti toimiva ilmanvaihto kasvattaa radonpitoisuutta. Myös tiivistyksillä voidaan pienentää radonpitoisuutta, mutta ne voivat olla erittäin haastavia varsinkin puutaloissa.

Tarkempia tietoja radonkorjauksista löytyy Asuntojen radonkorjaaminen -oppaasta (Julkari). Opas soveltuu kaikkien rakennusten radonkorjausten suunnitteluun. Kunnan rakennusvalvonnasta tai rakentamisen asiantuntijoilta kannattaa kysyä tarkempia ohjeita.
 

Päätös radonkorjauksesta kannattaa tehdä luotettavan, vähintään kaksi kuukautta kestävän, radonmittauksen perusteella. Lyhyempiin radonmittauksiin vaikuttaa muun muassa sään vaihteluista johtuva radonpitoisuuden satunnainen vaihtelu.

Radonkorjauksista kannattaa tiedustella LVI-liikkeistä ja radonkorjauksia tekevistä yrityksistä, joista on lista STUKin sivuilla

Lopuksi korjauksen onnistuminen tarkistetaan uudella radonpurkkimittauksella, joka on vähintään kaksi kuukautta pitkä ja tehdään mittauskaudella eli syyskuun ja toukokuun välisenä aikana.

Korjausmenetelmiä

Muiden rakennusten radonkorjaukset

Kysyttävää radonkorjauksista?

Asuntojen radonkorjausasioissa ota ensisijaisesti yhteyttä korjausyrityksiin, kunnan rakennusvalvontaan tai terveydensuojeluviranomaiseen.

Työpaikkojen radonkorjausasioissa ota ensisijaisesti yhteyttä korjausyrityksiin.

Radonkorjauskoulutusten materiaalit

Onko kotisi radonkorjaaminen ajankohtaista?

Alla linkki STUKin järjestämään webinaariin, jossa STUKin ylitarkastaja Olli Holmgren kertoi radonista ja radonkorjauksista.

•    Video luennosta (STUKin Youtube -kanavalla)
•    Esitysmateriaali radonkorjauksista (pdf)

STUK on myös järjestänyt radonkorjauskoulutusta viranomaisille ja alan yrityksille. 

Alta löydät vuoden 2023 marraskuussa pidetyn koulutuksen materiaalit.