Saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee verkkosivustoa stuk.fi, joka on otettu käyttöön 24.5.2023. Verkkosivusto on keskeneräinen. Selostetta tarkennetaan tarvittaessa sitä mukaa kuin verkkosivustolle lisätään uutta sisältöä ja toiminnallisuuksia. Lisäksi tämä seloste koskee virastomme virallisia sosiaalisen median kanavia.

Pyrimme takaamaan verkkosivustomme saavutettavuuden digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain (306/2019) mukaisesti. Tavoitteenamme on, että verkkosivustomme on teknisesti virheetön, käyttöliittymä on selkeä ja sisältö on ymmärrettävää. Pyrimme huomioimaan saavutettavuusvaatimukset myös julkaisuissamme sosiaalisessa mediassa.

Vaihtoehtoiset asiointitavat

Jos et pysty käyttämään stuk.fi-verkkosivustoa, ota yhteyttä viestintäämme joko vaihteemme kautta arkisin kello 8–16.15, p. 09 759 881, tai sähköpostitse viestinta(at)stuk.fi.

Palvelun saavutettavuuden tila

Verkkosivustomme täyttää digitaalisten palvelujen tarjoamisesta annetun lain vaatimukset osittain. 

Stuk.fi-verkkosivusto on uusittu vuonna 2023, ja uudistuksessa on huomioitu laajasti sisällöllinen ja teknillinen saavutettavuus. Verkkosivustolle ei ole tehty ulkopuolista arviointia saavutettavuudesta. Saavutettavuutta on arvioitu esimerkiksi Siteimprove-ohjelman avulla, satunnaisilla saavutettavuustarkasteluilla ja hyödyntämällä aiemmin saavutettavuusauditoituja teknillisiä toteutuksia.

Verkkosivustolle tehdään ulkopuolinen saavutettavuusauditointi vuoden 2024 alussa. Auditoinnin tavoitteena on tunnistaa mahdolliset saavutettavuusongelmat. Tunnistetuille saavutettavuusongelmille tehdään erillinen korjaussuunnitelma ja korjaukset pyritään tekemään vuoden 2024 aikana. 

Ei-saavutettava sisältö

Seuraavat sisällöt eivät vielä ole vaatimusten mukaisia

Verkkosivustomme käytettävyydessä on joitain tunnistettuja saavutettavuusongelmia. Seuraavassa on kuvaus tunnetuista saavutettavuusongelmista. Jos huomaat verkkosivustolla saavutettavuusongelman, joka ei ole luettelossa, ota viestintäämme yhteyttä.

 • Teksti kuvina: Tekstiä on esitetty kuvamuodossa, vaikka se ei ole välttämätöntä. (WCAG 1.4.5)
 • Tekstin ja grafiikan kontrastit: Värien kontrasteissa on vielä joitain puutteita. (WCAG 1.4.3, 1.4.11).
 • Asiakirjat, julkaisut ja liitetiedostot: Verkkosivustolle on linkitetty aikaisemmalta stuk.fi-verkkosivustolta asiakirjoja, julkaisuja ja liitetiedostoja, jotka ovat pdf-muotoisia tai Office-ohjelmien tiedostomuotoja. Tiedostoja kehitetään saavutettaviksi vähitellen. Uusimmat tiedostot muutetaan saavutettaviksi, mikäli mahdollista. Tiedostoissa on ongelmia, jotka haittaavat niiden ruudunlukijakäyttöä, esimerkiksi
  • puutteelliset otsikkomääritteet (myös taulukoiden otsikot)
  • monimutkaiset rakenteet (etenkin taulukot)
  • puuttuvat tekstivastineet (etenkin kaaviot ja PowerPoint-esityksistä käännetyt tiedostot)
  • pdf-asiakirjat, jotka sisältävät lomakekenttiä (suuri osa näistä ei ole saavutettavia ruudunlukijalla).
 • Muiden vastuulla olevat sisällöt ja liitetiedostot: Verkkosivuillemme on linkitetty muiden viranomaisten ja sidosryhmien verkkopalveluita ja liitetiedostoja. Nämä eivät ole vastuullamme.

Verkkopalvelussa on ennen 9/2019 julkaistuja STUKin päätöksiä, lausuntoja ja muita vastaavia asiakirjoja, joista voi tarvittaessa pyytää STUKista saavutettavan version lähettämällä asiakirjapyynnön kirjaamoomme, stuk(at)stuk.fi tai verkkolomakkeella valitsemalla tietopyyntö.

Verkkosivustoomme on linkitetty erillissivustoja ja toimintoja, joista on laaditettu erilliset saavutettavuusselosteet:

Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Sivustollamme on ennen 23.9.2018 julkaistuja pdf-tiedostoja, jotka eivät täytä kaikkia saavutettavuusvaatimuksia. Laki ei edellytä, että näitä, ennen 23.9.2018 julkaistuja tiedostoja tehdään takautuvasti saavutettaviksi.

Youtube-kanavallamme on videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020. Kaikissa videoissa ei ole tekstitystä tai kuvailutulkkausta. Laki ei edellytä, että näitä, ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita tehdään takautuvasti saavutettaviksi.

Myös Facebook-, Twitter- ja Instagram-tileillämme on ennen 23.9.2020 julkaistuja sisältöjä, jotka eivät täytä lain vaatimuksia: kuvia, joilta puuttuu vaihtoehtoinen kuvaus tai videoita, joissa ei ole tekstitystä tai kuvailutulkkausta.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen palvelussamme?

Jos huomaat verkkosivustollamme saavutettavuusongelmia, anna meille palautetta. Vastaamme saamaamme palautteeseen 14 päivän sisällä. Otamme palautteet vastaan ensisijaisesti palautelomakkeen kautta. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta lähettää palautettasi palautelomakkeella, ole yhteydessä viestintäämme vaihteen kautta arkisin klo 8–16.15, p. 09 759 881, tai sähköpostitse viestinta(at)stuk.fi.

Valvontaviranomainen

Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Viraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö 
Sähköposti: [email protected]
Vaihteen numero: 0295 016 000