Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarja
STUKin julkaisema Säteily- ja ydinturvallisuus -kirjasarja on tarkoitettu ammattikirjallisuudeksi säteily- ja ydinturvallisuuden parissa työskenteleville sekä käytettäväksi oppimateriaalina. Kirjoista löytyy paljon mielenkiintoista tietoa kaikille säteilystä kiinnostuneille. Kirjasarja on julkaistu vuosina 2002–2009.
Sarjaan kuuluu seuraavat suomenkieliset osat:
- Säteily ja sen havaitseminen
- Säteily ympäristössä
- Säteilyn käyttö
- Säteilyn terveysvaikutukset
- Ydinturvallisuus
- Ionisoimaton säteily - Sähkömagneettiset kentät
- Ionisoimaton säteily - Ultravioletti- ja lasersäteily
Kirjat pdf-tiedostoina
Säteily ja sen havaitseminen -kirjassa kerrotaan ydin- ja säteilyfysiikan perusteet. Lähes 200-sivuisessa teoksessa selvitetään ionisoivaan säteilyyn liittyviä ilmiöitä sekä määritellään käytetyt suureet ja yksiköt.
Kirjassa on myös kuvattu yleisimmin käytetyt säteilyn mittalaitteet, aktiivisuuden määritysmenetelmien periaatteet sekä sovellukset.
Säteily ympäristössä -kirjan keskeisenä teemana ovat radioaktiivisten aineiden käyttäytyminen sekä ionisoivan säteilyn vaikutukset ihmisissä ja ympäristössä.
Kirjassa paneudutaan säteilyannosten laskemisessa käytettyihin menetelmiin sekä toimenpiteisiin, joilla säteilyaltistusta voidaan vähentää eri tilanteissa.
Erityisenä painopisteenä ovat suomalaiset olosuhteet. Asuntojen, työpaikkojen ja porakaivovesien radonpitoisuudet ovat Suomessa maailman suurimpia. Noin puolet suomalaisen saamasta säteilyannoksesta on peräisin huoneilman radonista. Radonin esiintyminen, säteilyvaikutukset ja torjunta ovat tärkeä osa kirjan sisältöä.
- Radioaktiiviset aineet, säteily ja ympäristö (pdf)
- Kosminen säteily (pdf)
- Radioaktiiviset aineet ulkoilmassa (pdf)
- Radon sisäilmassa (pdf)
- Talousveden radioaktiiviset aineet (pdf)
- Radioaktiiviset aineet ja ravinto (pdf)
- Sisäinen säteily (pdf)
- Ulkoinen säteily (pdf)
- Säteilyvaaratilanteet ja suojautuminen (pdf)
Säteilyn käyttö -kirjassa käsitellään säteilyn käyttöä terveydenhuollossa, tutkimuksessa ja teollisuudessa.
Kirjassa on tietoa myös säteilevistä kuluttajatuotteista, säteilylähteiden käsittelyyn liittyvistä onnettomuuksista ja poikkeuksellisista tapahtumista sekä potilaiden säteilyannoksista.
Säteilyn terveysvaikutukset -kirja sisältää perustietoa ionisoivan säteilyn terveysvaikutuksista. Vaikutusten ymmärtäminen on tärkeää, jotta säteilyä voidaan käyttää vastuuntuntoisesti ja säteilysuojelun periaatteet toteuttaen.
Kirja käsittelee muun muassa säteilyn haitallisia vaikutuksia solutasolla, sekä haittavaikutusten luokittelua. Kirja kertoo säteilyn satunnaisista terveyshaitoista eli syövän synnystä ja perinnöllisistä vaikutuksista, sekä suorista terveyshaitoista, kuten säteilysairaus ja ihovamma. Kirjassa pohditaan myös Tšernobylin ydinturman vaikutuksia altistuneen väestön terveyteen.
- Johdatus solubiologiaan - Perimän rakenne ja toiminta (pdf)
- Säteily ja solu (pdf)
- Säteilyn haittavaikutusten luokittelu (pdf)
- Säteilyvammat (pdf)
- Säteily ja syövän synty (pdf)
- Johdatus epidemiologiaan (pdf)
- Säteilyepidemiologia (pdf)
- Säteilyn geneettiset vaikutukset (pdf)
- Säteily ja raskaus (pdf)
- Kromosomianalyysi altistusselvityksessä (pdf)
- ICRP:n näkemys säteilyn riskeistä ja suojeluperiaatteista (pdf)
- Tšernobylin turman terveysvaikutukset (pdf)
Ovatko ydinvoimalaitokset uhka ympäristölle ja ihmisille? Voidaanko ydinjätehuollon turvallisuus taata tuhansien vuosien ajanjaksoilla? Miten turvallisuutta valvotaan ja miten estetään ydinasetekniikan joutuminen diktaattorien ja terroristien käsiin?
Ydinturvallisuus-kirja tarjoaa tietoa ydinvoimalaitosten turvallisuudesta, ydinjätehuollosta, ydinenergiahallinnosta sekä ydinmateriaalien ja ydinkokeiden valvonnasta. Kirjassa otetaan huomioon erityisesti Suomen olosuhteet ja kotimaiset käyttökokemukset sekä lainsäädännön ja hallinnollisen järjestelmän kansalliset erityispiirteet.
Ydinturvallisuus-kirja on julkaistu vuonna 2004, minkä jälkeen esimerkiksi ydinturvallisuussäännöstö on muuttunut ja ydinlaitoksilla on tehty parannuksia.
- Ydinvoimalan taival Suomessa – Atomi-innostuksesta ydinrealismiin (pdf)
- Ydinvoimalaitostekniikan perusteita (pdf)
- Ydinvoimalaitoksen säteily -ja ydinturvallisuuden varmistaminen (pdf)
- Ydinenergian normaalikäytön säteilyvaikutukset (pdf)
- Varautuminen häiriöihin ja onnettomuuksiin ydinvoimalaitoksilla (pdf)
- Esimerkkejä onnettomuuksista ja muista poikkeuksellisista tapahtumista ydinvoimalaitoksilla (pdf)
- Radioaktiiviset jätteet (pdf)
- Ydinmateriaalivalvonta kansainvälisen asevalvonnan edelläkävijänä (pdf)
- Ydinenergialainsäädäntö ja -hallinto (pdf)
- Säteilyturvakeskus ydinturvallisuuden valvojana (pdf)
Tunnetuimpia sähkömagneettisten kenttien lähteitä ovat matkapuhelimet, voimalinjat, tv- ja radioasemat ja monet teollisuuden sovellutukset kuten sähköhitsauslaitteet. Uudempaa sähkömagneettisia kenttiä hyödyntävää teknologiaa ovat langattomat verkot (WLAN) ja etätunnistuslaitteet (RFID). Lähteiden kirjo ja kenttien monimuotoisuus tekevät kenttien mittaamisesta haastavan tehtävän puhumattakaan tutkimustyöstä, jolla selvitetään kenttien biologisia ja fysikaalisia vaikutuksia.
Sähkömagneettiset kentät -kirjan syntyyn on vaikuttanut suuren yleisön huoli sähkömagneettisten kenttien vaikutuksista terveyteen, lisääntynyt tarve tehdä käytännön mittauksia altistumisista ja muutokset lainsäädännössä.
- Ionisoimaton säteily ja sähkömagneettiset kentät (pdf)
- Biosähkömagnetiikan fysikaalisia perusteita (pdf)
- Dosimetria (pdf)
- Biofysikaaliset vaikutukset (pdf)
- Hyvin pientaajuisten kenttien vaikutuksia (pdf)
- Välitaajuisten kenttien vaikutuksia (pdf)
- Radiotaajuisten kenttien ja säteilyn vaikutukset (pdf)
- Altistumisen rajoittaminen (pdf)
- Säteilylähteet ja altistuminen (pdf)
- Altistumisen mittaus ja laskentamallit (pdf)
- Sähkömagneettiset kentät terveysriskinä (pdf)
Ultravioletti- ja lasersäteily -kirjassa pureudutaan laajasti ja syvällisesti optiseen säteilyyn. Tärkein optiselle säteilylle altistava tekijä on aurinko. Muita lähteitä auringon lisäksi ovat ultravioletti- ja lasersäteilyä käyttävät tai sitä tuottavat laitteet, kuten esimerkiksi laserit ja solariumit.
Kirja on avartava lukukokemus niin auringonpalvojille, solariumrusketusta harkitseville, lasershoweristyksissä juhliville kuin työntekijöille, jotka altistuvat työssään optiselle säteilylle. Kirja antaa paljon perustietoa ja syventäviä esimerkkejä optisen säteilyn ominaisuuksista työnsä puolesta optista säteilyä käsitteleville virkamiehille, päättäjille kuin myöskin työnantajille ja alalle opiskeleville.
Kirjan aihealueina ovat muun muassa ultraviolettisäteily, UV-säteilyn biologiset ja terveydelliset vaikutukset, näkyvä valo, laserit, solariumit, infrapunasäteily ja optisen säteilyn valvonta.
- Johdatus optiseen säteilyyn (pdf)
- Radiometria (pdf)
- Laserturvallisuus (pdf)
- Lasersäteilylle altistuminen (pdf)
- UV-säteilyn biologisia ja terveydellisiä vaikutuksia (pdf)
- Altistuminen UV-säteilylle (pdf)
- UV-säteilyn altistumisrajat (pdf)
- Muu optinen säteily (pdf)
- Optisen säteilyn valvonta ja säädökset Suomessa sekä liitteet (pdf)