Sisälle suojautuminen vähentää säteilyaltistusta

Sisätiloihin suojaudutaan radioaktiivisia aineita sisältävän pilven ylikulun ajaksi. Ilmanvaihto suljetaan ja ilmanvaihtoaukot tiivistetään mahdollisuuksien mukaan. Tällöin vältytään hengittämästä radioaktiivisia aineita sisältävää ulkoilmaa ja vähennetään altistumista pilvestä tulevalle suoralle säteilylle.

Kun sisälle suojautuminen on tarpeen, asunnosta on pyrittävä tekemään mahdollisimman tiivis. Ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot suljetaan sekä kaikki raot tiivistetään esimerkiksi muovikalvoilla ja teipeillä. Ilmanvaihto pysäytetään. Näin vähennetään sisälle tunkeutuvien radioaktiivisten hiukkasten ja kaasujen määrää.

Paksut seinät ja katto vaimentavat säteilyä, joten parhaan suojan saa rakennuksen keskiosassa tai kellarikerroksessa. Vältä oleskelua huoneissa, joissa on suuret ikkunat.

Sisälle suojautuminen on yleensä tarpeen muutamien tuntien ajaksi tai korkeintaan vuorokaudeksi. Asuntojen tiivistämisestä huolimatta sisätiloihin tihkuu jonkin verran radioaktiivisia aineita. Kun radioaktiivisia aineita sisältävä pilvi on mennyt ohi, sisätilat tuuletetaan ja puhdistetaan huolellisesti.

Suojaudu säteilyvaaratilanteessa sisätiloihin. Noudata viranomaisten antamia toimintaohjeita.