STUKlaisia uratarinoita: Elina toimii paikallistarkastajana Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa

Olen Elina ja työskentelen STUKin paikallistarkastajana Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa Eurajoella. Koulutukseltani olen materiaalitekniikan diplomi-insinööri Tampereen teknillisestä yliopistosta. Aloitin työni STUKissa diplomityöntekijänä vuonna 2013. Diplomityöni aiheena oli painelaitteiden ainetta rikkomattomien määräaikaistarkastusten luotettavuus. 

Elinan henkilökuva
Elina työskentelee Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa.

Työskentelin urani aluksi Helsingissä STUKin pääkonttorilla vastuualueenani painelaitteiden ainetta rikkomattomat määräaikaistarkastukset ja niiden pätevöinti. Lisäksi tein mekaanisten laitteiden rakennetarkastuksia vuosihuolloissa, sekä Olkiluoto 3 -rakennusprojektissa laitospaikalla ja valmistajatehtailla. Rakennetarkastuksia tehdessäni kiinnostuin kovasti voimalaitosympäristöstä, ja kun paikallistarkastajan paikka Olkiluodossa tuli avoimeksi vuonna 2016, hain sitä ja muutin Raumalle. Olin samalla tyytyväinen päästessäsi muuttamaan pois Helsingistä, sillä olen kotoisin pieneltä paikkakunnalta Multialta, missä vanhemmillani on maatila.

Aluksi Olkiluoto 3:lla tehtiin paljon käyttöönottotarkastuksia, joten aikani kului pääasiassa tarkastaessa, että järjestelmät olivat rakennesuunnitelmien mukaan asennettu ja valmiina koekäyttötesteihin. Seuraavat vuodet pitivät sisällään käyttöönoton ja testien seurantaa, muutostöiden tarkastuksia ja lopulta arviointia käyttöönottotarkastuksissa, että järjestelmät ovat valmiita käyttöluvalle. Rakentamisen aikana pääsin konkreettisesti joka paikkaan laitoksella, esimerkiksi sellaisiin paikkoihin, minne ihmisellä ei ole enää käytön aikana asiaa, kuten tarkastamaan reaktoripaineastiaa sisäpuolelta.

Tällä hetkellä olen vastuussa Olkiluoto 3:n mekaanisten laitteiden tarkastamisesta ja päivittäisestä käytönvalvonnasta. Työni on itsenäistä ja haastavaa, ja pääsen näkemään laitoksen ja organisaatioiden toimintaa läheltä ja laaja-alaisesti. Asioihin saan paneutua niin syvälle kuin intoa ja mielenkiintoa riittää. Usein pääkonttorilta annetaan paikallistarkastajalle erilaisia selvitettäviä asioita, jolloin päädyn haastattelemaan ihmisiä tai etsimään dokumentaatiota. 

STUKissa olen myös päässyt osallistumaan erilaisiin kansainvälisiin projekteihin. Olen ollut mm kouluttamassa viranomaista Bangladeshissa sekä yhtenäistämässä eurooppalaisia tarkastustoimintoja Belgiassa. Tämä on unelmatyö ja nautin jokaisesta päivästä. Elämääni kuuluu lisäksi puoliso ja 3- ja 6-vuotiaat lapset. Vapaa-ajallani soitan selloa erilaisissa kokoonpanoissa, muun muassa Rauman kamariorkesterissa ja jousikvartetissa.