Olkiluoto 3
Suomen uusin ydinvoimalaitosyksikkö on Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Eurajoen Olkiluodossa sijaitseva Olkiluoto 3. STUK on valvonut projektia aina laitosyksikön suunnittelusta valmistuksen ja rakentamisen kautta reaktorin käynnistykseen ja käyttöönottoon. Kaupallisen käytön aloituksesta alkaen laitosyksikköä valvotaan osana Olkiluodon ydinlaitoksen valvontaa.
Olkiluoto 3 -projektin turvallisuusvalvonta
2020–2023: Ydintekninen käyttöönotto
2023: Koekäyttövaihe päättyy ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa 16.4.2023. Lue myös STUKin projektipäällikön kirjoitus koekäytön loppusuoralta: Essi Vanhanen: OL3 - mitä se stukki nipottaa ja mikä siellä kestää? (24.2.2023)
Valvonta STUKissa
- 468 henkilötyövuotta
- Yli 100 asiantuntijaa
- Useita tuhansia tehdastarkastuksia noin 30 eri maassa
- Yli 10 000 tarkastusta laitospaikalla
- Yli 20 000 hakemusta
2021: STUK toteaa OL3:n täyttävän sille asetetut turvallisuusvaatimukset ja että laitosyksikön turva- ja valmiusjärjestelyjen olevan riittävät polttoaineen lataamiseksi. STUK myöntää uudelle laitosyksikölle latausluvan 26.3.2021 ja luvan reaktorin käynnistämiseen 16.12.2021. Reaktorin käyttöönoton kriittisyys- ja pientehokokeet alkavat.
2022: STUK valvoo OL3:n käyttöönottokokeita ja myöntää luvat reaktorin tehon nostamiseen portaittain.
2020: TVO toimittaa STUKille OL3:n ydinpolttoaineen latauslupahakemuksen huhtikuussa 2020.
Tammikuussa Olkiluoto 3-laitoksella (OL3) aloitettiin suunnitellusti korjaus- ja huoltoseisokki syöttövesipumppujen tarkastamista varten. Tarkastusten perusteella kaikkiin neljään syöttövesipumppuun vaihdettiin uudet kestävämmät juoksupyörät. Korjausseisokin aikana TVO ja laitostoimittaja tekivät myös muita tarvittavia korjaus-, huolto- ja tarkastustoimia. Seisokin jälkeen, laitoksen ylösajon aikana, tehtiin normaaleja toimintakokeita paineistimen varoventtiiliasemille. Kokeissa ei saavutettu hyväksyttyjä tuloksia ja TVO päätti huoltaa venttiiliasemat. Huoltoa varten TVO teki päätöksen ajaa laitos takaisin kylmään tilaan 11. helmikuuta 2023. Paineistimen varoventtiilien tehtävänä on primääri- eli reaktoripiirin ylipainesuojaus käytön aikana sekä häiriö- ja onnettomuustilanteissa. Laitosta ei ole turvallista käyttää, jos venttiiliasemat eivät ole toimintakuntoisia.
STUK seurasi huoltoseisokin aikaisia toimia Olkiluodossa ja teki tarkastuksia muun muassa paineistimen varoventtiiliasemille. STUK edellytti TVO:lta selvitystä paineistimen varoventtiileistä ennen laitoksen käynnistämistä. Lisäksi STUK edellytti selvitystä joidenkin turvallisuuden kannalta keskeisten mittausten liittimien käyttökuntoisuudesta. Tätä edellytettiin, koska TVO oli havainnut liittimissä puutteita omissa tarkastuksissaan. TVO oli tehnyt löydösten perusteella lisätarkastuksia ja korjaavia toimenpiteitä käyttökuntoisuuden varmistamiseksi. STUKilla ei ollut huomautettavaa selvityksiin.
Paineistimen varoventtiiliasemat huollettiin helmi-maaliskuussa ja laitoksen ylösajon yhteydessä niille tehtiin toimintakokeet, joilla varmistettiin venttiilien toiminta. Toimintakokeet tehtiin hyväksyttävästi ja käyttöönottokokeita päästiin jatkamaan. Käyttöönottokokeissa tehtiin täydentehon kokeisiin kuulunut suorituskykytesti sekä häiriöttömään ajojaksoon sekä tehonsäätökokeisiin liittyviä laitostoimittajan ja TVO:n testiajoja.
Testit tehtiin onnistuneesti ja käyttöönotto päättyi 16.4, jonka jälkeen OL3:lla aloitettiin kaupallinen käyttö eli säännöllinen sähköntuotanto. Tämän myötä OL3:n käytön ja kunnossapidon kokonaisvastuu siirtyi laitostoimittajalta TVO:lle. Kokonaisuutena laitokselle tehdyt käyttöönottokokeet onnistuivat ydinturvallisuuden kannalta hyvin.
Kaupallisen käytön aloittamista varten TVO ei tarvinnut STUKilta erityistä lupaa, mutta STUK seurasi valmistautumista kaupalliseen käyttöön osana valvontaa ja teki erillisen tarkastuksen valmiuden läpikäymiseksi maaliskuussa 2023. Tarkastuksen johtopäätöksenä STUK edellytti TVO:lta vielä esitystä takuuaikaisista menettelyistä, jotta voidaan varmistua tulevien käyttöjaksojen aikana siitä, että ydinturvallisuuteen vaikuttavat mahdolliset viat tulee korjattua ilman ylimääräisiä viiveitä. TVO esitteli STUKille takuuaikaiset menettelyt huhtikuussa sekä vastasi tai esitti toimenpiteet STUKin aikaisemmin esittämiin avoimiin vaatimuksiin.
Laitostoimittajalta saatujen tietojen mukaan joitain laitoksen primääripiirin komponentteihin liittyviä väsymisanalyysejä joudutaan arvioimaan uudelleen. Toiselle EPR-yksikölle tehtyjen lujuuslaskelmien perusteella OL3:lle lasketuista paineistimen tukien hitsiliitosten väsymisanalyyseistä on löydetty poikkeamia, jotka lyhentävät merkittävästi tukien laskennallista kestoikää. STUK on hyväksynyt selvityksen asiasta eikä nähnyt estettä laitoksen käyttämiselle, mutta esitti päätöksessä vaatimuksia toimenpiteistä, joiden tarkoituksena on varmistaa suunnitteluperusteiden mukainen paineistimen käyttöikä. Lisäksi STUK edellytti höyrystimien osalta poikkeaman vaikutusten selvittämistä. Edellä mainittujen selvitysten lisäksi STUK on edellyttänyt Ranskan laitoksilla havaittujen jännityskorroosiosäröilmiön vaikutusten arviointia OL3-yksikölle. Tätä koskevalle selvitykselle on myönnetty lisäaikaa kesäkuulle 2023 saakka. Vaikka selvityksiä ei ole vielä saatu, asialla ei kuitenkaan katsota olevan välitöntä vaikutusta laitoksen kaupalliselle käytölle.
Tästä lähtien STUK valvoo OL3:a käyvien ydinvoimalaitosten valvontamenettelyiden mukaisesti ja jatkossa valvonnasta raportoidaan osana STUKin kolmannesvuosi- sekä vuosiraportointia. Lue lisää käyvien ydinvoimalaitosten kolmannesvuosiraportoinnista.
TVO ja laitostoimittaja jatkoivat joulu-tammikuussa OL3:n käyttöönottoa täyden tehon kokeilla. Tätä ennen oli huolto- ja korjausseisokki, jossa keskityttiin ensisijaisesti pääsyöttövesipumppuihin. Koejakson jälkeen laitos ajettiin uudestaan korjaus- ja huoltoseisokkiin, jossa syöttövesipumpuille tehdään suunnitelmien mukaisia lisätarkastuksia.
Edeltävässä seisokissa pääsyöttövesipumppujen tarkastusten yhteydessä kaikista näiden pumppujen juoksupyöristä löytyi säröjä. Selvityksen perusteella TVO ja laitostoimittaja päätyivät jatkamaan käyttöönottokokeita niin, että kahteen syöttövesipumppuun jätettiin säröytyneet juoksupyörät. Pumpun juoksupyörän kuormitukset selvitettiin virtausteknisin laskelmin ja särön eteneminen väsymisanalyyseillä sekä särönkasvulaskelmilla. Analyysien perusteella säröjen kasvu ei etene siinä määrin, että vakavia vaurioita pumpuissa tapahtuisi. Pumput tarkastetaan uudelleen nyt meneillään olevassa seisokissa, jolloin voidaan vakuuttua arvion oikeellisuudesta. Laitoksen käytettävyyden ja sähköntuotannon näkökulmasta syöttövesipumppujen toimiminen on välttämätöntä, mutta ydinturvallisuuden kannalta ne eivät ole merkittäviä.
Ennen koekäyttöjen jatkamista säröllisillä juoksupyörillä STUK edellytti TVO:lta selvitystä turvallisen käytön jatkamiseksi (STUK 7/G42301/2022). Selvitysten perusteella pumpun mahdollisen rikkoutumisen yhteydessä syntyviin vaurioihin on varauduttu. Ydinturvallisuuden kannalta höyrystimelle saakka pääsevien irtokappaleiden arvioidaan olevan niin pienikokoisia, että niiden ei katsota aiheuttavan merkittävää vaaraa höyrystimien eheydelle. Vaikka selvitykset osoittavat, että juoksupyörä ei hajoa, ovat TVO ja laitostoimittaja selvittäneet mahdollisen irtokappaleen turvallisuusvaikutuksia laitokselle ja henkilöille sekä tehneet varotoimenpiteitä rikkoutumisten varalle. STUK katsoi selvityksen asianmukaiseksi, ja tämän jälkeen TVO sai omalla päätöksellään käynnistää laitoksen ja jatkaa käyttöönottokokeita. Käyttöönotto jatkui joulukuun lopulta tammikuun alkupuolelle.
Tehdyissä käyttöönottokokeissa on testattu laitoksen vastetta mahdollisissa käyttöhäiriötilanteissa. Joulukuun lopussa, reaktoritehon ollessa täydellä teholla, testattiin laitoksen käyttäytymistä muun muassa turbiinipikasulun yhteydessä ja pääkiertopumpun pysähtymistilanteessa sekä laitoksen siirtymistä omakäytölle, jossa OL3 irrotettiin ulkoisesta sähköverkosta ja laitos jäi syöttämään sähköä ainoastaan laitoksen omille kuluttajille. STUK tarkasti tehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita OL3:n valvomossa. Pääkiertopumpun pysäytyskokeiden tulosten raportointi on TVO:lla vielä kesken, mutta kokeen aikana laitoksen voitiin todeta käyttäytyneen turvallisesti. Kokonaisuutena laitokselle tehdyt käyttöönottokokeet onnistuivat ydinturvallisuuden kannalta hyvin.
Käyttöönottokokeisiin liittyvää Fingridin toteuttamaa lähivikakoetta ei pystytty tekemään tässä vaiheessa, sillä Fingridin testijärjestelyiden aikana ilmeni ongelmia. Lähivikakokeella ei ole merkitystä ydinturvallisuuden kannalta, vaan sillä todennetaan sähköverkon vikatilanteessa laitoksen toimintaa ja sen kykyä tukea sähköverkkoa. Testiä koskeva Fingridin tiedote.
OL3:n käyttöönottoon liittyen on jäljellä vielä kuukauden mittainen testiajojakso ennen säännöllisen sähköntuotannon aloitusta. Tämä tehdään meneillään olevan huoltoseisokin jälkeen.
Ydinteknisen käyttöönoton aikana laitoksen sähköntuotannossa on vaihtelua ja säännöllinen sähköntuotanto ja kaupallinen käyttö alkavat käyttöönottovaiheen jälkeen. TVO:n julkaiseman aikataulun mukaan säännöllinen sähköntuotanto alkaa maaliskuussa 2023.
STUK julkaisee OL3:n valvonnan kuulumisia STUKin nettisivuilla kaupallisen käytön aloittamisen yhteydessä.
Teollisuuden Voima ja laitostoimittaja jatkoivat syys-lokakuussa OL3:n käyttöönottoa kokeilla, joissa laitoksen teho oli 60 - 100 prosenttia täydestä tehosta. Koekäyttöjakson aikana on ilmennyt myös korjaustarpeita, joiden takia laitos on pysäytetty ja reaktori sammutettu. Meneillään olevan korjausseisokin aikana merkittävin työ on pääsyöttövesipumppujen tarkastus ja korjaus, mutta samassa yhteydessä on tehty myös muita korjaus- ja huoltotöitä.
Pääsyöttövesipumppujen tarkastusten yhteydessä pumppujen juoksupyöristä löytyi säröjä jokaisesta neljästä pääsyöttövesipumpusta. TVO, laitostoimittaja ja laitetoimittaja ovat tehneet perusteellisen selvityksen asian perussyyn selvittämiseksi sekä korjaavien toimenpiteiden määrittämiseksi. Laitoksen käytettävyyden ja sähköntuotannon näkökulmasta syöttövesipumppujen toimiminen on välttämätöntä, mutta ydinturvallisuuden kannalta ne eivät ole merkittäviä.
Ennen koekäyttöjen jatkamista STUK edellyttää TVO:lta selvitystä turvallisen käytön jatkamiseksi (STUK 6/G42301/2022). Selvityksen jälkeen TVO voi omalla päätöksellään käynnistää ydinvoimalaitoksen ja jatkaa käyttöönottoa. Tämän jälkeen, mikäli aikaisemmin hyväksytystä käyttöönottosuunnitelmasta poiketaan merkittävästi, on TVO:n toimitettava STUKille selvitys muutoksista ja niiden turvallisuusvaikutuksista.
Tehdyissä käyttöönottokokeissa on testattu myös laitoksen vastetta mahdollisissa käyttöhäiriötilanteissa. Reaktoritehon ollessa täydellä teholla testattiin suunnitellusti muun muassa laitoksen käyttäytymistä syöttövesipumpun menetystilanteessa sekä tehtiin suunnitellusti reaktorin pikasulkukoe. STUK tarkasti tehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita Olkiluodossa. Lisäksi STUK kävi läpi tehtyjen kokeiden tulokset. Kokonaisuudessaan laitokselle tehdyt käyttöönottokokeet onnistuivat, ja laitos käyttäytyi turvallisesti.
Tähän asti tehdyt käyttöönottokokeet ja selvitykset ovat osoittaneet, että laitos toimii suunnitellulla tavalla. Käyttöönottosuunnitelman mukaisia täyden tehon kokeita on vielä jäljellä ja ne on tehtävä loppuun ennen kaupallisen käytön aloittamista. Laitoksen käyttö täydellä teholla edellyttää kolmen pääsyöttövesipumpun käyttöä.
STUK valvoo merkittävimpiä kokeita laitospaikalla ja tarkastaa koekäyttötulokset.
TVO ja laitostoimittaja ovat jatkaneet OL3:n käyttöönottoa kokeilla, jotka on tehty reaktoritehon ollessa 60 prosenttia täydestä tehosta. Tätä edelsi korjausseisokki, sillä turbiinipuolen välitulistimesta löytyi toukokuussa höyryn ohjauslevyistä irronneita irto-osia. Korjausten päätyttyä TVO toimitti STUKille selvityksen, jonka mukaan irto-osalöydöksillä ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen sekä perusteet tälle. Korjausseisokin jälkeisen tehonnoston yhteydessä TVO ja laitostoimittaja havaitsivat vielä käyttöautomaation ohjelmiston päivitystarpeen. TVO toimitti STUKille selvityksen asiasta ja päivitystöiden jälkeen koekäyttöjä jatkettiin suunnitellusti.
Käyttöönottokokeissa on testattu myös laitoksen vastetta mahdollisissa käyttöhäiriötilanteissa. Reaktoritehon ollessa noin 60 prosenttia testattiin suunnitellusti laitoksen siirtymistä omakäytölle, jossa OL3 irrotettiin ulkoisesta sähköverkosta ja laitos jäi syöttämään sähköä ainoastaan laitoksen omille kuluttajille. Koe tehtiin hyväksytysti.
Ennen korjausseisokkia laitoksella tehtiin suunnitellusti reaktoripikasulkukoe. Reaktoripikasulkukokeessa tilanteesta seuraavan turbiinipikasulun käynnistymiseen kului ennakoitua pidempi aika. TVO toimitti asiasta STUKille muutossuunnitelman ja turvallisuusarvion, joiden perusteella pidennettiin turvallisuusanalyyseissä käytettyä reaktori- ja turbiinipikasulun välistä maksimiviivettä. Turvallisuusarviossa TVO analysoi turbiinipikasulun viivästymisen vaikutuksen laitoksen käyttäytymiseen erilaisissa tilanteissa. STUK arvioi muutoksen vaikutukset vähäisiksi ja hyväksyi analyysien alkuarvoihin ja hyväksymiskriteereihin liittyvän muutoksen.
STUK tarkasti tehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita Olkiluodossa. Lisäksi STUK kävi läpi tehtyjen kokeiden tulokset. Kokonaisuudessaan laitokselle tehdyt käyttöönottokokeet onnistuivat, ja laitos käyttäytyi turvallisesti.
Tähän asti tehdyt käyttöönottokokeet ja selvitykset ovat osoittaneet, että laitos toimii suunnitellulla tavalla ja että laitoksen tehoa on turvallista nostaa koekäyttösuunnitelmien mukaisesti.
TVO toimitti 5.9.2022 STUKille lupahakemuksen reaktorin tehon nostamiseksi yli 60 prosenttiin täydestä 4300 MW:n lämpötehosta. STUK hyväksyi hakemuksen päätöksellään STUK 3/G44401/2022, 6.9.2022.
Seuraavaksi OL3:n ydintekninen käyttöönotto jatkuu tehon nostamisella portaittain 60 prosentista 100 prosenttiin. Tänä aikana laitostoimittaja ja TVO varmistavat, että laitos toimii suunnitellusti näillä tehoilla, ja testaavat myös laitoksen käyttäytymistä erilaisissa käyttöhäiriöissä. Kokeet tehdään ennalta laadittujen ja STUKin tarkastamien suunnitelmien ja ohjeiden mukaisesti. STUK valvoo merkittävimpiä kokeita laitospaikalla ja tarkastaa koekäyttötulokset. Mikäli laitoksen käyttämisessä ja käyttäytymisessä ei ilmene merkittäviä puutteita ja kokeissa ei tapahdu turvallisuuden kannalta merkittävää poikkeamaa, STUKilta ei tarvita enää erillistä etenemislupaa ydinteknisen käyttöönoton aikana.
OL3:n turbiinipuolen välitulistimesta löytyi viime toukokuussa höyryn ohjauslevyistä irronneita osia, jonka jälkeen laitoksessa alkoi korjausseisokki. Korjausten päätyttyä TVO toimitti STUKille selvityksen ja perustelut, joiden mukaan irto-osalöydöksillä ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen. Sen jälkeen TVO ja laitostoimittaja jatkoivat laitoksen käyttöönottoa ja STUK käyttöönoton valvontaa.
Korjausseisokin jälkeisen tehonnoston yhteydessä TVO:lle ja laitostoimittajalle kävi selväksi, että ydinvoimalaitoksen turbiinipuolen automaatiojärjestelmiä pitää päivittää. TVO ja laitostoimittaja jatkavat 60 prosentin käyttökokeita päivityksen jälkeen. Sitä seuraavassa käyttöönoton vaiheessa laitoksen tehoa nostetaan yli 60 prosentin ja aina täyteen tehoon asti. Ennen tehonnostoa TVO tarvitsee STUKin luvan.
OL3:n käyttöönotto on jatkunut kokeilla, joita on tehty reaktoritehon ollessa 30–60 prosenttia täydestä tehosta, sekä tarvittavien muutostöiden toteuttamisella ja turbiinisaarekkeen oikeiden säätöjen määrittelemisellä. Käyttöönoton aikana TVO ja laitostoimittaja ovat tehneet myös turbiinisaarekkeella korjaus- ja tarkastustoimenpiteitä, jotka edellyttivät laitoksen ajamista kylmään sammutustilaan. Korjausseisokki on vielä meneillään. STUK on edellyttänyt TVO:ta selvittämään ennen laitoksen käynnistämistä, ettei turbiinisaarekkeen eli sekundääripuolen irto-osalöydöksillä ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.
Ennen korjausseisokkia TVO ja laitostoimittaja tekivät käyttöönottokokeita suunnitellusti. Käyttöönottokokeisiin kuului myös laitoksen vasteen testaaminen odotetuissa käyttöhäiriötilanteissa, kuten reaktori- ja turbiinipikasulun toimivuutta 60 prosentin tehotasolla. Erillinen turbiinipikasulkukoe tehtiin onnistuneesti. Reaktoripikasulkukokeessa tilanteesta seuraavan turbiinipikasulun käynnistymiseen kului ennakoitua pidempi aika. Tätä koskeva arvio ja hyväksymiskriteerin muutos ovat vielä STUKin käsittelyssä, minkä jälkeen voidaan tehdä arvio kokeen hyväksyttävyydestä.
STUK tarkasti tehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita Olkiluodossa. Lisäksi STUK kävi läpi tehtyjen kokeiden tulokset. Reaktorisydän ja primääripiiri ovat mittausten perusteella käyttäytyneet testien aikana pääosin odotetusti. Reaktorisydämen tehojakaumassa on ollut pieniä eroja etukäteislaskuihin verrattuna, mutta näillä ei ole merkitystä reaktorin turvallisen käytön kannalta. Kokonaisuudessaan laitokselle tehdyt käyttöönottokokeet on suoritettu pääasiassa onnistuneesti, ja laitos on käyttäytynyt turvallisesti.
Tämän vaiheen käyttöönottotestien yhteydessä on tapahtunut yksi ennakoimaton tapahtuma reaktoripikasulkutestin yhteydessä. Pikasulkua testattiin suunnitellusti, mutta samassa yhteydessä tapahtui aiheeton turvallisuustoiminnon käynnistyminen, jossa hätäboorauspumput käynnistyivät odottamattomasti. Turvallisuustoiminnon käynnistyminen varmisti laitoksen turvallista tilaa syöttämällä reaktoriin lisäbooria ketjureaktion pysäyttämiseksi, eikä tapahtumasta aiheutunut vaaraa ihmisille eikä ympäristölle. Käynnistyminen tapahtui automaatiojärjestelmän virheellisesti lauenneen signaalin vuoksi. Korjaavana toimenpiteenä tehdään muutos automaatiojärjestelmään vastaavan odottamattoman tapahtuman estämiseksi.
Tapahtuman alustava INES-luokka oli 0. INES-luokka on ydinlaitos- ja säteilytapahtumien luokitusasteikko. Luokkaan 0 kuuluu tapahtuma, jonka turvallisuusmerkitys on niin vähäinen, että sitä ei voida sijoittaa varsinaiselle asteikolle.
Aiemmin muilla saman tyyppisillä reaktoreilla on havaittu odotettua suurempaa neutronivuon värähtelyä. Värähtelyn on todettu aiheutuvan reaktorin jäähdytevirtauksen värähtelyn aiheuttamasta polttoainenippujen sivusuuntaisesta liikkeestä, joka puolestaan vaikuttaa neutronien hidastumiseen reaktorissa. Tätä koskien TVO toimitti STUKille hakemuksen OL3:lla tehtävästä muutostyöstä. STUK hyväksyi muutostyön, joka kattaa automaation toimintaan liittyviä muutoksia ja turvallisen käytön osoittamiseksi tehdyt turvallisuusanalyysit.
Meneillään olevan korjausseisokin jälkeen OL3:n ydintekninen käyttöönotto jatkuu 60 prosentin reaktoritehon tasolla, jossa tehdään muun muassa omakäytölle siirtymisen koe. Kokeessa laitos jää syöttämään sähköä ainoastaan laitoksen omaan tarpeeseen. Tämän jälkeen TVO tarvitsee STUKin luvan, kun se aikoo nostaa reaktorin tehon yli 60 prosenttiin täydestä tehosta.
Viimeisten kuukausien aikana OL3:n käyttöönotto on jatkunut pääasiassa kokeilla, joita on tehty reaktoritehon ollessa 25–30 prosenttia täydestä tehosta sekä tarvittavien muutostöiden toteuttamisella ja turbiinisaarekkeen oikeiden säätöjen määrittelemisellä.
Laitos tahdistettiin maaliskuussa kantaverkkoon, kun reaktoriteho oli 25 prosenttia täydestä tehosta. Käyttöönottokokeisiin on kuulunut myös laitoksen vasteen testaaminen odotetuissa käyttöhäiriötilanteissa. Reaktoritehon ollessa noin 30 prosenttia testattiin muun muassa turbiinipikasulun, sähkön syötönvaihdon toimivuus 400 kV:n verkosta 110 kV:n verkkoon ja ulkoisen sähköverkon menetyksen vastetta.
STUK tarkasti tehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita Olkiluodossa. Lisäksi STUK kävi läpi tehtyjen kokeiden tulokset. Reaktorisydän ja primääripiiri ovat mittausten perusteella käyttäytyneet testien aikana odotetusti. Laitokselle tehdyt käyttöönottokokeet suoritettiin pääasiassa onnistuneesti, ja laitos käyttäytyi turvallisesti.
Helmikuisen katsauksen jälkeen käyttöönottokokeiden yhteydessä on tapahtunut yksi kokeisiin kuulumaton reaktoripikasulku. Reaktoripikasulku on normaali suojaustoiminto, jolla laitos sammutetaan säätösauvojen ja jäähdyteveteen sekoitetun boorin avulla. Automaattinen suojaustoiminto laukeaa tyypillisesti, kun prosessiparametrit poikkeavat odotetusta tilasta. Suojaustoiminnoilla varmistetaan, että turvallisuus ei vaarannu.
Pikasulku tapahtui 27.2.2022 sekundääripuolen korkean höyrynpaineen vaikutuksesta. Tapahtuma sai alkunsa sekundääripuolen lauhdejärjestelmästä, joka tapahtumaketjun kautta johti turbiinin ohitusjärjestelmän sulkeutumiseen. Kun lämpöä ei saatu siirrettyä ohitusjärjestelmän kautta lauhduttimeen, aiheutti se paineen nousun ja reaktoripikasulun sekä sekundääripuolen höyryn ulospuhallusaseman avautumiseen. Tapahtuma ei vaarantanut turvallisuutta ja turvallisuusjärjestelmät toimivat suunnitellusti reaktoripikasulun yhteydessä.
Tapahtuman INES-luokka oli 0. INES-luokka on ydinlaitos- ja säteilytapahtumien luokitusasteikko. Luokkaan 0 kuuluu tapahtuma, jonka turvallisuusmerkitys on niin vähäinen, että sitä ei voida sijoittaa varsinaiselle asteikolle. Tällainen on esimerkiksi reaktorin nopea pysäytys (pikasulku), kun kaikki laitoksen järjestelmät toimivat tilanteessa suunnitellulla tavalla.
Tehdyt käyttöönottokokeet ovat osoittaneet, että laitos toimii suunnitellulla tavalla ja että laitoksen tehoa on turvallista nostaa seuraavan käyttöönottovaiheen edellyttämälle tasolle.
TVO toimitti 29.3.2022 STUKille lupahakemuksen reaktorin tehon nostamiseksi yli 30 prosenttiin täydestä 4300 MW:n lämpötehosta. STUK hyväksyi hakemuksen päätöksellään STUK 30.3.2022.
Seuraavaksi OL3:n ydintekninen käyttöönotto jatkuu tehon nostamisella portaittain 30 prosentista 60 prosenttiin. Tänä aikana laitostoimittaja ja TVO varmistavat, että laitos toimii suunnitellusti näillä tehoilla, ja testataan myös laitoksen käyttäytymistä käyttöhäiriöissä. Kokeet tehdään ennalta laadittujen ja STUKin tarkastamien suunnitelmien ja ohjeiden mukaisesti. STUK valvoo merkittävimpiä kokeita laitospaikalla ja tarkastaa koekäyttötulokset. Seuraavaksi TVO tarvitsee OL3-yksikölle STUKin myöntämän luvan, kun käyttöönottotesteissä edetään yli 60 prosentin teholla tehtäviin kokeisiin.
STUK myönsi TVO:lle luvan nostaa OL3:n reaktorin tehon yli viiden prosentin sen täydestä tehosta 4.1.2022. Tämän jälkeen laitoksella jatkettiin käyttöönottoa nostamalla tehoa portaittain kohti 30 prosenttia. Tehonnoston aikana varmistetaan, että laitos toimii suunnitelmien mukaisesti.
STUK seuraa käyttöönottoa paikan päällä Olkiluodossa. Kun tehoa nostettiin viidestä kolmeenkymmeneen prosenttiin, laitostoimittaja ja luvanhaltija tekivät mittauksia ja kalibrointeja (tehojakauma, neutronivuo, sydäninstrumentointi, säätötoiminnot, värähtelytasot), määräaikaistestejä sekä testasivat laitoksen vastetta erilaisissa häiriötilanteissa.
STUK tarkasti tehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita Olkiluodossa. Lisäksi STUK on käynyt läpi tehtyjen kokeiden tuloksia. Suurin osa kokeista onnistui ja laitos käyttäytyi turvallisesti ja suunnitelmien mukaisesti. Käyttöönoton aikaisia merkittävimpiä poikkeuksia on käsitelty seuraavissa kappaleissa.
Käyttöönottotestien yhteydessä tapahtui kaksi kokeisiin kuulumatonta reaktoripikasulkua. Reaktoripikasulku on normaali suojaustoiminto, jolla reaktori pysäytetään nopeasti ja jolla varmistetaan, että turvallisuus ei vaarannu. Pikasulussa laitos sammutetaan säätösauvojen avulla, ja se varmistetaan lisäämällä jäähdyteveteen booria. Automaattinen suojaustoiminto laukeaa tyypillisesti, kun prosessiparametrit poikkeavat odotetusta tilasta.
Ensimmäinen pikasulku tapahtui 14.1.2022 kun laitoksella testattiin höyrystimen matalan pinnan rajoitustoimintoa. Testin aikana yhden höyrystimen pinta nousi yli reaktoripikasulkurajan. Tapahtuman seurauksena laitoksen automaatiotoimintoja muutetaan. Käyttöönottovaiheessa on tyypillistä, että säätötoimintoja viritetään ja muutostarpeita voi ilmetä edelleenkin.
Toinen pikasulku tapahtui 29.1.2022 kun generaattoria tahdistettiin 400 kV:n sähköverkkoon. Tahdistuskokeen yhteydessä reaktorin primääripiirin keskilämpötila laski, ja sen seurauksena reaktorin teho nousi 25 prosentista 35 prosenttiin. Käyttöönoton tässä vaiheessa reaktorin pikasulkurajaksi on asetettu 35 prosentin teho, jolloin tehonnoususta seurasi suojaustoiminnon laukaisema pikasulku. Laitoksen käyttöönottoa jatketaan, kun tarvittavat muutokset on tehty.
Edellä mainitut tapahtumat eivät vaarantaneet turvallisuutta. Molempien tapahtumien alustava INES-luokka oli 0. INES on ydinlaitos- ja säteilytapahtumien vakavuusasteikko. Luokkaan INES 0 kuuluu tapahtuma, jonka turvallisuusmerkitys on niin vähäinen, että sitä ei voida sijoittaa varsinaiselle asteikolle. Luokkaan 0 kuuluu esimerkiksi reaktorin pikasulku, kun kaikki laitoksen järjestelmät toimivat tilanteessa suunnitellulla tavalla.
Käyttöönottokokeet ovat tähän mennessä osoittaneet, että laitos toimii turvallisesti. Kun käyttöönottotestien yhteydessä on huomattu, että jotain pitää muuttaa, varmistetaan laitoksen olevan turvallisessa tilassa muutosten tekemiseksi, ja laitos ajetaan tarvittaessa alas.
STUK seuraa merkittävimpien muutostöiden toteutusta ja tarkastaa niihin liittyvät asiakirjat. Laitoksen suunnitelman mukainen toiminta todennetaan muutostöiden jälkeen tehtävillä uusilla testeillä. Tämän jälkeen laitoksen käyttöönottoa jatketaan ennalta laadittujen ja STUKin tarkastamien käyttöönottosuunnitelmien ja ohjeiden mukaisesti. Seuraavan kerran TVO tarvitsee STUKin luvan, kun se aikoo nostaa reaktorin tehon yli 30 prosenttiin täydestä tehosta.
Ydinteknisen käyttöönoton aikana laitoksen sähköntuotannossa on vaihtelua ja säännöllinen sähköntuotanto ja kaupallinen käyttö alkaa vasta käyttöönottovaiheen jälkeen. TVO:n julkaiseman aikataulun mukaan sähköntuotanto alkaa helmikuun lopussa ja säännöllinen sähköntuotanto heinäkuussa 2022.
STUK myönsi OL3:lle kriittisyys- ja pientehokoeluvan 16.12.2021 ja totesi käynnistysvalmiuden Olkiluodossa 18.12.2021. Tämän jälkeen laitoksella tehtiin ensikriittisyyden eli reaktorin käynnistämisen valmisteluun liittyviä toimenpiteitä. Laitoksen voidaan katsoa käynnistyneen 21.12.2021, jolloin reaktorisydän tehtiin ensimmäistä kertaa kriittiseksi.
STUK seurasi käynnistystä paikan päällä Olkiluodossa. OL3:lla käynnistäminen tehdään laimentamalla reaktorissa olevan veden booripitoisuutta ja ohjaamalla säätösauvoja. Teollisuuden Voiman (TVO) käyttöhenkilöstö teki suunnitellut toimenpiteet hallitusti ja turvallisesti. TVO:n vastuunottaminen tilanteesta ja laitoksesta korostui ja oli selkeää. Laitostoimittaja (konsortio, jonka muodostavat AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG) on toiminnassa mukana käyttöönoton aikana, mutta TVO on vastuussa ydin- ja säteilyturvallisuudesta. Vain STUKin hyväksymät TVO:n lisensioidut ydinvoimalaitoksen ohjaajat, saavat ohjata laitosta sen valvomosta.
Laitoksen käynnistämisen jälkeen TVO ja laitostoimittaja tekivät pientehokokeet. Pientehokokeilla varmistuttiin, että reaktorisydän käyttäytyy odotetusti, ja että sydän täyttää turvallisuusanalyysien oletukset. Pientehokokeita tehtiin useilla säätösauvojen asennoilla, ja niissä mitattiin reaktorifysiikkaan liittyviä suureita (kriittisen booripitoisuuden mittaus, isotermisen lämpötilakertoimen mittaus ja säätösauvojen reaktiivisuusvaikutuksen mittaus).
STUK tarkasti pientehokokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi niitä Olkiluodossa. Lisäksi STUK kävi läpi tehtyjen kokeiden tulokset. Kokeet suoritettiin onnistuneesti, reaktori käyttäytyi varsin tarkasti etukäteislaskelmien mukaisesti, ja ennalta määritellyt turvallisuuskriteerit täyttyivät.
Tehdyt käyttöönottokokeet ovat osoittaneet, että laitos toimii suunnitellulla tavalla ja laitoksen tehoa on turvallista nostaa seuraavan käyttöönottovaiheen edellyttämälle tasolle.
TVO toimitti 3.1.2022 STUKille lupahakemuksen reaktorin tehon nostamiseksi yli viiden prosentin täydestä 4300 MW:n lämpötehosta. STUK hyväksyi hakemuksen päätöksellään STUK 1/G44401/2022, 4.1.2022.
Seuraavaksi OL3:n ydintekninen käyttöönotto jatkuu tehon nostamisella portaittain viidestä prosentista 30 prosenttiin. Tänä aikana varmistetaan, että laitos toimii suunnitellusti eri tehoilla ja testataan myös laitoksen käyttäytymistä käyttöhäiriöissä. Tässä vaiheessa laitoksen sähkögeneraattori tahdistetaan myös ensimmäisen kerran valtakunnanverkkoon ja sähköntuotanto alkaa. Kokeet tehdään ennalta laadittujen ja STUKin tarkastamien suunnitelmien ja ohjeiden mukaisesti. STUK valvoo merkittävimpiä kokeita laitospaikalla ja tarkastaa koekäyttötulokset. STUKin myöntämä lupa tarvitaan seuraavaksi edettäessä yli 30 %:n ja tämän jälkeen yli 60 %:n tehoon.
OL3:n polttoaineen lataus alkoi maaliskuun 2021 lopulla. STUK seurasi latauksen aloittamista ja sen kulkua Olkiluodossa. Lataus tehtiin onnistuneesti, ja sen jälkeen OL3:lla tehtiin esikriittisyyskokeet eli kuumakokeet, joissa primääripiiri lämmitettiin ja paineistettiin pääkiertopumppujen avulla käyttöolosuhteisiin. Kuumakokeiden aikana laitoksen järjestelmien ja laitoksen toimintaa testattiin kokonaisuudessaan siltä osin, mitä ei voitu testata ilman reaktorissa olevaa polttoainetta tai mikä edellytti uusintatestausta tehtyjen muutostöiden jälkeen.
STUK tarkasti kokeiden suunnitelmat ja ohjeet sekä seurasi merkittävimpiä kokeita Olkiluodossa. Lisäksi tehtyjen kokeiden tulokset käytiin läpi. Koekäyttöjen aikana arvioitiin myös luvanhaltijan ja laitostoimittajan toimintaa ja erityisesti laitostilanhallinnan kypsyyttä.
Käyttöönottokokeilla osoitetaan, että järjestelmät ja laitos toimivat suunnitellusti, ja käyttöönottovaiheessa on normaalia, että tarpeita muutoksille voi edelleen ilmetä. OL3:n käyttöönotossa ilmenneet muutostarpeet aiheuttivat viivettä käyttöönotossa, mutta TVO:n ja laitostoimittajan hyvän toiminnan myötä nämä ratkaistiin asianmukaisesti: ongelmat selvitettiin, tehtiin tarvittavat muutokset ja korjaukset sekä todennettiin toimivuus uusintatestein. STUK seurasi koekäyttöjen etenemistä, ongelmien selvittelyä ja tarkasti merkittävimmät muutostyösuunnitelmat sekä teki tarvittavat tarkastukset korjattuihin ja muutettuihin kohteisiin. Kuumakokeiden aikana tapahtuneen turbiinin jumittumisen aiheuttamat muutostarpeet ja aikatauluviiveet mahdollistivat alun perin myöhempiin vaiheisiin suunniteltujen muutostöiden aikaistamisen. Esimerkiksi paineistimen varoventtiilien mekaanisten ohjausventtiilien rakennetta parannettiin vaihtamalla venttiileihin uudet osat, joiden materiaaliin ja muotoiluun oli tehty muutoksia jännityskorroosion välttämiseksi.
Ennen ensikriittisyyttä tehdyt käyttöönottokokeet, mukaan luettuna muutostöiden jälkeiset uusintatestit, ovat osoittaneet, että laitos toimii nyt suunnitellulla tavalla. Kuumakokeiden aikana saatiin myös osoitus, että paineistimen yhdyslinjaan lisättyjen vaimentimien avulla linjan värähtely on saatu riittävän pieneksi.
Käyttöönotto on myös oppimisen paikka kaikille siihen osallistuville osapuolille. TVO selvitti koekäyttöjen aikana tulleet poikkeukselliset käyttötapahtumat ja teki niiden perusteella välittömät toimenpiteet sekä tapahtumatutkinnan merkittävimmistä tapahtumista. Tapahtumat eivät aiheuttaneet ydin- tai säteilyturvallisuusvaraa. Laitoksen turvallisen käyttämisen ja toiminnan parantamisen kannalta oli tärkeää, että TVO kävi tapahtumat järjestelmällisesti läpi ja teki tarvittavat muutokset laitokselle ja sen käyttötapaan. Korjaavina toimenpiteinä tehtiin esimerkiksi turvallisuustoimintojen käynnistymisrajojen muutoksia laitoksen automaatiojärjestelmiin.
TVO toimitti 8.12.2021 STUKille kriittisyyslupahakemuksen, jonka STUK hyväksyi päätöksellään 16.12 Päätöksessä ja sen liitteenä olevassa esittelymuistiossa on käsitelty tarkemmin polttoainelatauksen ja ensikriittisyyden välistä aikaa, tapahtumia ja valvontatoimenpiteitä sekä kriittisyysluvan edellytysten täyttymistä. STUK tekee laitospaikalla vielä käynnistysvalmiuden toteamisen ennen OL3:n ensikriittisyyttä, missä yhteydessä todennetaan, että em. päätöksessä esitetyt avoimet asiat on hoidettu kuntoon.
Seuraavaksi OL3:n ydintekninen käyttöönottovaihe jatkuu ensikriittisyydellä eli laitoksen reaktorin käynnistämisellä. Tämän jälkeen tehtävillä pientehokokeilla varmistetaan, että reaktorisydän käyttäytyy ennakoidusti ja laitos sekä sen järjestelmät toimivat suunnitellusti myös silloin, kun reaktori on tehokäytöllä. Pientehokokeiden jälkeen laitoksen tehoa nostetaan portaittain. Tehokokeilla varmistetaan, että laitos toimii suunnitellusti eri tehotasoilla ja testataan myös laitoksen käyttäytymistä käyttöhäiriöissä. Kokeet tehdään ennalta laadittujen ja STUKin tarkastamien suunnitelmien ja ohjeiden mukaisesti. STUK valvoo merkittävimpiä kokeita laitospaikalla ja tarkastaa koekäyttötulokset. STUKin myöntämät luvat tarvitaan tehokokeiden aikana tehotasoilta 5 %, 30 % ja 60 % edetessä.
OL3-yksikön suunnittelu- ja rakentamisaika
2016–2019: Käyttölupa
2019: STUK teki turvallisuusarvioinnin ja antoi lausuntonsa käyttölupahakemuksesta helmikuussa 2019. Valtioneuvosto myöntää laitosyksikön käyttöluvan maaliskuussa 2019.
2016: TVO jätti hakemuksen uuden ydinvoimalaitosyksikön käyttöluvasta vuonna 2016.
2006–2018: Rakentamisaika
STUK valvoi uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamista ja komponenttien valmistusta sekä tekee turvallisuusarviointeja. STUK valvoi esimerkiksi vuonna 2014 suojarakennuksen paine- ja vuototestejä ja vuonna 2015 automaatiotestausta Saksassa.
STUKin tiedotteet vuosilta 2006–2018.
Tutkimukset
2004–2005: Rakentamislupahakemus
2005: TVO:n toimittamien asiakirjojen tarkastuksen tuloksena STUK antoi 21. tammikuuta 2005 lausunnon ja turvallisuusarvion OL3-voimalaitosyksiköstä. Valtioneuvosto myönsi rakentamisluvan 17. helmikuuta 2005.
2004: TVO jätti rakennuslupahakemuksen tammikuussa 2004. TVO toimitti STUKille ensimmäiset ydinenergia-asetuksen 35 §:n edellyttämät asiakirjat. STUK aloitti turvallisuusarvioinnin valmistelun
2000–2003: Suunnittelu
2002: Tammikuun 17. päivänä 2002 hallitus teki periaatepäätöksen uudesta ydinvoimalayksiköstä, jonka eduskunta vahvistaa 24. toukokuuta 2002.
2001: Silloinen kauppa- ja teollisuusministeriö pyysi STUKilta alustavaa turvallisuusarviointia OL3:n periaatepäätöshakemuksesta. STUK toimitti helmikuussa 2001 valtioneuvoston periaatepäätöstä varten alustavan turvallisuusarvion, jossa arvioitiin laitoksen alustavia suunnitelmia ja tuotiin esiin tärkeimmät turvallisuuskysymykset.
2000: TVO jätti marraskuussa 2000 valtioneuvostolle ydinenergialain mukaisen periaatepäätöshakemuksen uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamiseksi. Periaatepäätöshakemus sisälsi kuvauksen laitoksen turvallisuusjärjestelmistä periaatetasolla.