Säteilymittareiden kalibroinnit ja testaukset sekä säteilytykset
Säteilylaki (859/2018) määrittelee, että säteilymittaukset on tehtävä tarkoitukseen sopivalla ja luotettavaksi todetulla menetelmällä. Mittaustulosten on oltava metrologisesti jäljitettäviä kansainväliseen mittayksikköjärjestelmään. Mittaukseen käytettävän säteilymittarin tai mittauslaitteiston on oltava asianmukaisesti kalibroitu.
STUK tarjoaa kalibrointi- ja testauspalveluja ionisoivan säteilyn annos- ja aktiivisuussuureille. Kalibroinnin tarkoituksena on mahdollistaa, että säteilymittaukset Suomessa ovat luotettavia ja kansainvälisesti vertailukelpoisia. Tätä tarkoitusta varten STUK ylläpitää tarpeellisia mittanormaaleita.
Tarjottavat palvelut
Käytettävä menetelmä riippuu mittarista ja sen käyttötarkoituksesta. Yleisimmät mittarityyppikohtaiset palvelut on esitelty alla. Palvelun sisältöä voidaan muokata käyttötarpeen ja säteilylaadun mukaan. Palveluista annetaan todistus, joka on standardin ISO 17025 mukainen.
Kalibroinnissa mittarin näyttämää verrataan vertailuarvoon ja mittarille määritetään kalibrointikerroin, joka kirjataan kalibrointitodistukseen. Mittarin näyttämä kerrotaan kalibrointikertoimella, jolloin saadaan todellinen mittaustulos. Huomioittehan, että emme lähtökohtaisesti säädä mittareita.
Pelastustoiminnassa ja väestönsuojelussa käytettäville mittareille riittää yleensä tarkastus.
Laboratoriossa voidaan myös säteilyttää erilaisia komponentteja haluttuun annokseen eri säteilylaaduilla.
Mittauksia ja testauksia voidaan suorittaa myös säteilynkäyttöpaikoilla.
Palvelujen hinnat ovat nähtävissä STUKin Palveluhinnastossa.
Sädehoidon säteilymittarit kalibroidaan yleensä veteen absorboituneelle annokselle 60Co-gammasäteilyllä. Kalibrointi voidaan tehdä joko ainoastaan ionisaatiokammiolle tai koko mittausketjulle eli ionisaatiokammiolle, elektrometrille ja mittauskaapelille. Kalibrointia varten tarvitaan tiedot ionisaatiokammion keräysjännitteestä ja elektrometrin mittausasetuksista (esimerkiksi high-alue ja varauksen mittaus). Tarvittaessa kalibrointi voidaan tehdä myös ilmakermalle 60Co-gammasäteilyllä.
Röntgendiagnostiikassa ja toimenpideradiologiassa käytettävät säteilymittarit kalibroidaan standardoiduilla röntgensäteilylaaduilla, joista asiakas voi valita esimerkiksi tarvitsemansa putkijännitteet, joille kalibrointi tehdään. Käytettävät säteilylaadut riippuvat mittarin käyttötarkoituksesta.
Tyypilliset mittaussuureet ja säteilylaadut:
- tavanomaiset ionisaatiokammiot: ilmakerma, RQR-säteilylaadut (40−150 kV)
- mammografiamittarit: ilmakerma, MAM-säteilylaadut (25−35 kV)
- KAP-mittarit: ilmakerman ja pinta-alan tulo, RQR-säteilylaadut (40−150 kV)
- TT-kammio: ilmakerman ja pituuden tulo, RQT-säteilylaadut (100−150 kV).
Kaikki saatavilla olevat röntgensäteilylaadut ovat nähtävissä röntgensäteilylaadut-taulukossa (.pdf).
Tyypillinen suojelumittarin kalibrointi tehdään 137Cs-gammasäteilyllä vapaa-annosekvivalenttisuureelle (H*(10)) ja eri annosnopeuksilla (tyypillisesti käytetään kolmea annosnopeutta). Mittarit voidaan kalibroida myös 60Co- ja 241Am-gammasäteilylähteillä ja ISO narrow-spectrum ja ISO high air kerma rate (ISO 4037:2019) -röntgensäteilylaaduilla sekä beta- ja neutronisäteilylähteillä. Käytettävät säteilylaadut riippuvat mittarin käyttötarkoituksesta.
Pintakontaminaatiomittarin kalibrointiin on käytössä useita eri tasolähteitä. Asiakas voi valita niistä tarvitsemansa radionuklidit, joille kalibrointi tehdään. Kalibrointisuure on pintaemissionopeus.
Kaikki saatavilla olevat säteilylaadut:
Gamma, beta, alfa, neutroni (.pdf)
Röntgensäteilylaadut (.pdf)
Omatoimisessa suojelutoiminnassa (esim. taloyhtiöiden väestönsuojat) käytettäville mittareille riittää yleensä toimintakunnon tarkastus kalibroinnin sijaan. Tarkemmat tiedot tarkastuksesta löytyvät Säteilyturvakeskuksen määräyksestä ionisoivan säteilyn mittauksista (STUK S/7/2021). Mittarille annetaan tarkastustodistus.
Luvanvaraisessa toiminnassa mittarit tulee usein kalibroida ja toimintakunnon tarkastus ei ole riittävä toimenpide. Tarkastuksessa verrataan mittarin näyttämää vertailuarvoon eri mittausalueilla ja tarkastetaan mittarin lineaarisuus ja hälytystoiminnot. Tarkastuksessa käytetään 137Cs-gammasäteilyä.
Radonin aktiivisuuspitoisuutta mittaavat mittarit ovat integroivia, jatkuvatoimisia tai hetkellisen pitoisuuden määrittäviä mittareita (esimerkiksi alfajälkifilmit, puolijohdedetektorit, ionisaatiokammiot ja Lucasin kammiot). Radonia ja toronia (220Rn) mittaavien mittauslaitteiden kalibroinnissa mittarin näyttämää verrataan tunnettuun radonin aktiivisuuspitoisuuteen ilmassa (222Rn- tai 220Rn-kaasu). Myös eripituisia 222Rn-altistuksia toivotussa radonpitoisuudessa (ilman kalibrointia) voidaan tehdä esimerkiksi alfajälkifilmiin perustuville mittalaitteille.
Säteilytyksessä kohdetta säteilytetään tiettyyn ennalta määrättyyn annokseen, ja tästä annetaan säteilytystodistus. Säteilytys voidaan tehdä 137Cs-, 60Co- ja 241Am-gammasäteilylähteillä ja ISO narrow-spectrum ja ISO high air kerma rate (ISO4037:2019) -röntgensäteilylaaduilla, beta- ja neutronisäteilylähteillä.
Kaikki saatavilla olevat säteilylaadut:
Gamma, beta, alfa, neutroni (.pdf)
Röntgensäteilylaadut (.pdf)
Kalibrointeja ja mittauksia voidaan sopimuksesta tehdä myös säteilyn käyttöpaikalla. Lisäksi tehdään röntgendiagnostiikkalaitteistojen standardinmukaisia testauksia sekä säteilymittareiden, biologisten näytteiden ja elektroniikkakomponenttien säteilytyksiä. Näistä sovitaan asiakkaiden kanssa erikseen.
Palveluiden tilaus ja toimitus
Dosimetrialaboratorion palvelut tilataan vapaamuotoisella sähköpostilla. Tilauksesta tulee käydä ilmi seuraavat asiat:
- tilattava palvelu (kalibrointi/testaus/säteilytys, säteilylaatu, suure tai lyhyt selitys, mitä säteilyä tai laitetta mittarilla mitataan)
- asiakkaan yhteystiedot ja laskutustiedot
- mittarin toimitus- ja palautustapa (tuodaan ja haetaan, lähetetään postilla/kuriirilla)
- muut oleelliset mittariin liittyvät tiedot
Tilauspohja sähköpostiin: [email protected]
Huomioittehan, että emme lähtökohtaisesti säädä mittareita.
Mittarin on oltava tyypiltään ja sarjanumeroltaan yksilöitävissä ja käyttöohjeiden mukaisesti käyttökunnossa.
Kalibrointi-, tarkastus-, testaus- ja säteilytyspalveluiden toimitusaika on tavallisesti noin viikosta kuukauteen. Palveluista annetaan todistus tai raportti (pdf). Lisäksi kalibroituun mittariin kiinnitetään tarra, josta käy ilmi kalibrointiajankohta ja kalibrointitodistuksen numero.
Palveluista peritään maksu STUKin voimassa olevan palveluhinnaston mukaan.
Mittareiden toimitusosoite:
Säteilyturvakeskus
Dosimetrialaboratorio
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa