Ydinturvallisuussäännöstön uudistus
STUKin ydinturvallisuussäännöstö uudistetaan. Uudistuksen tavoite on kehittää ydinenergialain (990/1987) nojalla annetuista määräyksistä ja ydinturvallisuusohjeistosta aiempaa tavoitteellisempi ja riskitietoisempi sekä erilaisia laitosratkaisuja mahdollistava.
STUK päätti loppuvuodesta 2020 aloittaa turvallisuussäännöstönsä rakenteellisen ja sisällöllisen uudistuksen. Säännöstöuudistusta valmisteltiin vuoden 2021 aikana muun muassa selvittämällä säännöstön nykytilaa ja muutostarpeita ja tutustumalla sekä kotimaisten että ulkomaisten viranomaisten jo tekemiin säännöstöuudistuksiin. STUKin säännöstön kokonaisuudistus aloitettiin valmistelevan työn pohjalta vuonna 2022 (SYTYKE-projekti, 2022–2027).
STUKin säännöstöuudistuksen tärkeimpiä tavoitteita ovat toiminnanharjoittajien vastuun korostaminen, vaatimusten mitoittaminen turvallisuusmerkityksen suhteen oikein ja valvonnan tehokkaan kohdentamisen mahdollistaminen riskimerkityksen perusteella. Kyseiset tavoitteet ovat osa STUKin strategian mukaista viranomaistoiminnan ja valvonnan kehittämistä.
Rakenteellinen uudistus merkitsee STUKin säännöstölle perustuslain 80 §:n mukaista tarkastelua, jossa arvioidaan, miten vaatimukset sijoitetaan lakiin, asetukseen ja STUKin määräyksiin. Lisäksi säännöstön velvoittavat vaatimukset sekä ohjeellinen aines, kuten suositukset ja perustelut, eriytetään nykyistä selkeämmin toisistaan. Sisällön uudistuksessa lähtökohta on, että edellytettävä turvallisuustaso ja ylätason periaatteet säilyvät ennallaan. Turvallisuusvaatimusten on tarkoitus olla uudistuksen jälkeen teknologianeutraaleja ja vähemmän yksityiskohtaisia, jolloin ne eivät tarpeettomasti rajaa erilaisia ratkaisutapoja.
Ydinenergialainsäädännön kehittäminen
STUKin ydinturvallisuussäännöstön uudistustyö ja sen aikataulut kytkeytyvät kiinteästi työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) johtamaan ydinenergialain (990/1987) kokonaisuudistushankkeeseen. Siinä tavoite on ottaa huomioon yhteiskunnan kokonaisedun toteuttaminen parhaalla mahdollisella tavalla ja varmistaa ydinenergian käytön turvallisuus ihmisen ja ympäristön kannalta.
Lue lisää säädösvalmistelusta Työ- ja elinkeinoministeriön hankesivulta: Ydinenergialain kokonaisuudistus
STUKin säännöstöuudistukselle ja valvontatoiminnan kehittämiselle asetettujen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että lakiin kirjoitettavat täsmälliset ja tarkkarajaiset määräyksenantovaltuudet sisältävät perussäännökset, joiden nojalla turvallisuusvaatimuksia voidaan antaa ja turvallisuusvalvontaa toteuttaa. Tämä edellyttää tiivistä TEMin, STUKin ja muiden ydinalan toimijoiden yhteistyötä ja vuorovaikutusta.
Katsaus säännöstöprojektiin
STUKissa on vuonna 2022 perustettu projekti ydinturvallisuussäännöstön kokonaisuudistustyölle. STUKin turvallisuussäännöstö koostuu useista erilaisista osa-alueista ja uuden säännöstön valmisteluun osallistuu iso joukko STUKin asiantuntijoita. STUKin määräysten ja ohjeiden laatimisen lisäksi tuemme TEMiä ydinenergialain valmistelussa.
STUKin ydinturvallisuussäännöstön eli määräysten ja ohjeiden uudistaminen on käynnissä. Projektissa on ensin pyritty tunnistamaan mitä on tarvetta muuttaa tai selkeyttää nykytilanteessa. Säädösrakenteen muutosta varten on tunnistettu, mitkä vaatimukset STUKin näkemyksen mukaan sijoittuisivat ydinenergialakiin ja mitkä alemmille tasoille asetuksiin ja määräyksiin. Työ on jaoteltu seuraaviin kokonaisuuksiin: turvallisuus ja suunnittelu, käyttöturvallisuus, säteilyturvallisuus ja valmius, turvajärjestelyt, johtaminen ja organisaatio, laitteet ja rakenteet, jätehuolto, safeguards sekä luvat ja hyväksynnät.
Vuoden 2023 aikana STUK työstää määräyksiin tarvittavien vaatimusten asiasisältöä ja perusteluja, arvioi mahdollisia poikkeamatarpeita sekä käy keskusteluja rajapinnoille sijoittuvista asioista. Tavoitteena on tehdä turvallisuuden kannalta oikein mitoitettu ja yhtenäinen kokonaisuus. Määräysten luonnostelussa huomioidaan myös kansainväliset vaatimukset. Ohjeiston (YVL-ohjeiden korvaaja) kehittäminen on aloitettu tekemällä vertailua kotimaisiin ja kansainvälisiin viranomaisohjeistoihin sekä pohtimalla sisältötavoitteita. Ohjeet eivät jatkossa esitä vaatimuksia ja siksi niiden sisältö on mietittävä uusiksi.
Sidosryhmien kuuleminen on tärkeä osa kokonaisuudistustyötä. STUK ja TEM järjestävät yhteistyössä uudistuksen valmistelua tukevia työpajoja ja tilaisuuksia sidosryhmien kanssa. Vuoden 2023 alkupuoliskolla suuri osa sidosryhmätyöskentelystä on tehty ministeriöiden, nykyisten ydinlaitosluvanhaltijoiden sekä ydinalalle tuloa harkitsevien tahojen kanssa. Kokonaisuudistustyön edetessä myös muita sidosryhmiä kuullaan enenevissä määrin.
Laajassa kokonaisuudistuksessa on tärkeää kuulla eri tahojen näkemyksiä ja odotuksia. Näin saadaan aikaan parempi lopputulos. Lopulta STUK päättää lain antamissa puitteissa itsenäisesti määräystensä sisällöstä.
Ydinenergialain luonnostelu on käynnissä. STUK tarjoaa TEMille osaamista ydinturvallisuusasioissa ja taustoitusta ydinenergialainsäädännön muutostarpeisiin sekä ydinenergialakiin luonnosteltaviin vaatimuksiin.
Ydinenergialainsäädännön kokonaisuudistuksessa kehitetään ydinlaitosten lupajärjestelmää, millä on vaikutuksia koko sääntelyyn ydinenergialaista STUKin määräyksiin. STUKin asiantuntijat tukevat TEMiä ydinlaitosten lupajärjestelmän kehittämisessä.