Analyysi merkittävämmistä poikkeamista 

Merkittävimmät säteilyturvallisuuspoikkeamat täytyy ilmoittaa Säteilyturvakeskukselle viivytyksettä. Ilmoitus pitää tehdä viivytyksettä muun muassa poikkeamista, joissa työntekijöiden tai väestön säteilyturvallisuus on vaarantunut tai esimerkiksi epäonnistunut tutkimus on aiheuttanut potilaalle merkittävän säteilyaltistuksen. Vuoden 2010 jälkeen Säteilyturvakeskus (STUK) on saanut lähes    1 200 ilmoitusta, joista suurin osa koskee terveydenhuoltoa. Terveydenhuollon yksiköiden viivytyksettä ilmoittamista säteilyturvallisuuspoikkeamista valtaosa koskee potilaille aiheutuneita ylimääräisiä säteilyaltistuksia.

Merkittävistä, eli viivytyksettä ilmoitettavista säteilyturvallisuuspoikkeamista, ilmoitetaan yksityiskohtaiset tiedot tapahtuman kulusta, altistuneista henkilöistä ja korjaavista toimenpiteistä, joilla vastaavat tapahtumat pyritään estämään. Säteilyturvallisuuspoikkeaman käsittelyn yhteydessä Säteilyturvakeskus (STUK) varmistaa, että terveydenhuollon yksikön toimenpiteet riittävät tapahtumasta oppimiseksi ja toiminnan parantamiseksi.

Viivytyksettä ilmoitettavien säteilyturvallisuuspoikkeamien määrät ovat vaihdelleet ajan saatossa. Ilmoituksien määrään vaikuttavat muun muassa voimassa olleet ilmoittamisen kriteerit ja se, kuinka hyvin säteilyn käyttäjät tietävät ilmoitusvelvollisuudestaan. Vuoden 2010 alusta joulukuulle 2024 terveydenhuollon yksiköt ilmoittivat Säteilyturvakeskukselle 746 viivytyksettä ilmoitettavaa poikkeamaa. Tässä yhteenvedossa keskitytään, kuvaa 1 lukuun ottamatta, vuosia 2019–2024 koskeviin säteilyturvallisuuspoikkeamiin.

Kuva 1. Taulukossa on kuvattu lukumäärät viivytyksettä ilmoitettavista säteilyturvallisuuspoikkeamista terveydenhuollossa vuosien 2010 ja 2024 välillä

Kuva 1. Viivytyksettä ilmoitettavat säteilyturvallisuuspoikkeamat terveydenhuollossa.

Säteilylaki uudistui vuoden 2018 lopussa ja sen yhteydessä annettiin määräys säteilyturvallisuuspoikkeamista. Uudistuksen yhteydessä päivitettiin myös kriteerit, mistä poikkeamista on ilmoitettava viivytyksettä. Muutos ilmoitusten määrissä vuosien 2018–2019 aikana johtuu pääosin muuttuneista ilmoituskriteereistä.

Nykyisen säteilylain aikana valtaosa terveydenhuollon toimijoiden ilmoittamista säteilyturvallisuuspoikkeamista koskee merkittävää suunnittelematonta lääketieteellistä altistusta tai työntekijöille aiheutunutta ylimääräistä säteilyaltistusta.

Kuva 2. Viivytyksettä ilmoitettavat säteilyturvallisuuspoikkeamat terveydenhuollossa lajiteltuna tyypin mukaisesti 2019-2024.

Kuva 2. Viivytyksettä ilmoitettavat säteilyturvallisuuspoikkeamat terveydenhuollossa lajiteltuna tyypin mukaisesti 2019-2024.

​​​​​​​Säteilyturvallisuuspoikkeamia koskevassa määräyksessä täsmennetään millaiset poikkeamat ovat merkittävää suunnittelematonta lääketieteellistä altistusta. Termin merkittävä suunnittelematon lääketieteellinen altistus alle kuuluvat monenlaiset potilaita, tukihenkilöitä ja sikiötä koskevat säteilyturvallisuuspoikkeamat.

Määräyksen mukaista merkittävää suunnittelematonta lääketieteellistä altistusta koskeva säteilyturvallisuuspoikkeama ei suoraan tarkoita, että tapahtumasta olisi aiheutunut altistuneelle potilaalle, tukihenkilölle tai sikiölle merkittävä haitta. Termi määrittää ne tapahtumat, joista halutaan Säteilyturvakeskukselle viivytyksettä ilmoitus, jotta STUK voi tarvittaessa puuttua niihin säteilytoiminnan valvonnassa.

Valtaosa ilmoituksista koski epäonnistuneita tutkimuksia tai toimenpiteitä, joista aiheutunut ylimääräinen säteilyaltistus potilaalle oli yli 10 millisievertiä (mSv). Tyypillinen tapahtuma on esimerkiksi TT-tutkimus, joka on jouduttu uusimaan varjoaineinjektion epäonnistuttua. Epäonnistuneet tutkimukset ja toimenpiteet, joista aiheutuva ylimääräinen säteilyaltistus potilaalle oli alle 10 mSv ilmoitettiin vuosittain kootusti.

Kuvassa on esitetty Merkittävää suunnittelematonta lääketieteellistä altistusta koskevien säteilyturvallisuuspoikkeamien ilmoitukset luokiteltuna erityyppisiin tapahtumiin.

Kuva 3. Merkittävää suunnittelematonta lääketieteellistä altistusta koskevien säteilyturvallisuuspoikkeamien ilmoitukset luokiteltuna erityyppisiin tapahtumiin 2019-2024. 

Säteilyturvakeskukselle tehtyjen ilmoitusten perusteella terveydenhuollon yksiköissä tapahtuu hyvin harvoin säteilyturvallisuuspoikkeamia, joista aiheutunut säteilyaltistus ylittäisi työntekijöiden tai väestön annosrajan tai sovellettavan annosrajoituksen.

Työperäistä altistusta koskevia säteilyturvallisuuspoikkeamien ilmoituksia oli 44 ja näistä kolmessa tapauksessa eniten altistuneen työntekijän altistus oli 0,1 mSv tai enemmän. Väestön altistusta koskevia tapahtumia oli neljä ja suurin tapahtumasta aiheutunut altistus oli 33 mikrosievertiä  (µSv).

Kuva 4. Kuvaajassa on esitetty logaritmisella asteikolla terveydenhuollon työntekijöille säteilypoikkeamista aiheutuneita säteilyaltistuksia suuruusjärjestyksessä.

Kuva 4. Terveydenhuollon säteilyturvallisuuspoikkeamista työntekijöille aiheutuneet suurimmat säteilyaltistukset 2019-2024. Säteilyturvallisuuspoikkeamat on järjestetty altistuksen mukaiseen suuruusjärjestykseen. Huomaa työperäistä altistusta koskevan taulukon logaritminen asteikko.