Joditabletti suojaa kilpirauhasta

Vakavassa ydinvoimalaitosonnettomuudessa ilmaan voi vapautua radioaktiivista jodia. Jodin kertymistä kilpirauhaseen voidaan vähentää ottamalla lääkejoditabletti. Valmisteen tehokkuus riippuu oikeasta ajoituksesta, minkä vuoksi joditabletti tulee ottaa vain viranomaisen kehotuksesta.


Joditablettien ottaminen voi olla aiheellista jollakin alueella Suomessa, jos onnettomuus tapahtuu ydinvoimalaitoksella

 • Olkiluodossa tai Loviisassa
 • Leningradin (Sosnovyi Bor) tai Kuolan laitoksella Venäjällä
 • Forsmarkin laitoksella Ruotsissa.

On hyvin epätodennäköistä, että muualla tapahtuva onnettomuus edellyttäisi tarvetta väestön suojautumiseen tai joditablettien ottamiseen Suomessa.

Jodille on ominaista, että se keräytyy kilpirauhaseen päästessään esimerkiksi hengityksen kautta elimistöön. Haitallisinta tämä on kasvuiässä oleville henkilöille, joilla kilpirauhasen saama säteilyannos voi lisätä kilpirauhassyövän riskiä. Radioaktiivisen jodin kertymistä kilpirauhaseen voidaan vähentää ottamalla lääkejoditabletti. Tabletin sisältämä ei-radioaktiivinen kaliumjodidi täyttää kilpirauhasen niin, että radioaktiivisen jodin imeytyminen rauhaseen estyy.

Jos on odotettavissa, että jollakin alueella Suomessa on ulkoilmassa suuria määriä radioaktiivista jodia, viranomaiset kehottavat ihmisiä ottamaan lääkejoditabletin. Tabletti tulee ottaa vain viranomaisen kehotuksesta, koska valmisteen tehokkuus riippuu oikeasta ajoituksesta.

Radioaktiiviset aineet kulkeutuvat ilmavirtausten mukana. Tuulen nopeus määrää pilven kulkunopeuden ja suunta saastuvan alueen. Säteilyturvakeskus (STUK) arvioi ympäristön säteilyvalvontaan ja Ilmatieteen laitoksen laskentaan ilmavirtausten kulkeutumisesta ilmakehässä perustuen tarvetta suojelutoimiin. Tarvittaessa STUK suosittelee joditablettien ottamista alueella, jolle on odotettavissa haitallinen määrä radioaktiivista jodia.

Joditablettien ottamista ydinonnettomuudesta johtuvissa säteilyvaaratilanteissa suositellaan enintään 40-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville. Erityisen tärkeää tablettien ottaminen on lapsille, raskaana oleville naisille sekä imettäville, sillä lasten ja sikiön kilpirauhaset ovat herkempiä säteilylle kuin aikuisten. Lisäksi raskaana olevan ja imettävän aikuisen kilpirauhanen on suurentunut ja poikkeuksellisen aktiivinen. Jos tabletteja ei ole riittävästi, annetaan tabletit lapsille ja raskaana oleville. Aikuisilla ei ole havaittu yhteyttä radioaktiiviselle jodille altistumisen ja kilpirauhassyövän välillä, eikä joditabletteja siksi suositella yli 40-vuotiaille.

WHO:n mukaan tutkimuksissa ei ole havaittu, että altistuminen radioaktiiviselle säteilylle kasvattaisi kilpirauhassyövän riskiä yli 40-vuotiailla. Kilpirauhasen herkkyys säteilyn haitallisille vaikutuksille vähenee huomattavasti iän myötä, joten yli 40-vuotiaalle säteilyn aiheuttamat muutokset kilpirauhaskudoksessa tapahtuvat hitaasti.

Oikea ajoitus tabletin ottamisessa on tärkeä. Liian aikaisin tai myöhään otettuna tabletin suojavaikutus heikkenee. Pelastusviranomainen antaa vaaratiedotteen, jos ihmisten tulisi suojautua sisälle tai käyttää joditabletteja.

Sisälle suojautuminen on säteilyvaaratilanteessa ensisijainen suojelutoimenpide, koska se vähentää tehokkaimmin säteilyaltistusta. Joditablettien ottaminen on toissijainen tukitoimi, jota suositellaan enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville ja imettäville.

Joditabletit eivät suojaa muilta radioaktiivisilta aineilta kuin jodilta. Siksi sisälle suojautuminen on ensisijainen suojautumistoimenpide säteilyltä.

Joditabletti suojaa vain kilpirauhasta eikä vähennä muuta säteilyaltistusta. Tabletteja ei pidä lähteä ulos hankkimaan silloin, kun viranomainen on jo kehottanut siirtymään sisälle. Suojautumalla sisätiloihin vähennetään merkittävästi hengityksen kautta kehoon joutuvien radioaktiivisten aineiden määrää, ja tällöin myös kilpirauhasen annos pienenee. Joditabletin ottaminen on sisätiloihin suojautumista täydentävä toimi.

Joditabletteja on saatavilla myös ravintolisänä. Niissä on kuitenkin paljon vähemmän jodia kuin lääketableteissa, eivätkä ne siksi sovellu käytettäväksi säteilyvaaratilanteessa.

Joditablettien annostus eri ikäryhmille

 • 130 mg kaliumjodidia (100 mg jodia) 12−40-vuotiaille sekä raskaana oleville
 • 65 mg kaliumjodidia (50 mg jodia) 3−12-vuotiaille lapsille
 • 32,5 mg kaliumjodidia (25 mg jodia) 1 kk − alle 3 vuoden ikäisille lapsille
 • 16,25 mg kaliumjodidia (12,5 mg jodia) alle 1 kk:n ikäisille vauvoille

Suomen apteekeissa ei ole tällä hetkellä myynnissä jodivalmistetta, jonka tarkka annostus alle 3-vuotiaille tai alle kuukauden ikäisille on mahdollista. Julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja ja selvittää parhaan mahdollisen tavan jakaa niitä lasten vanhemmille ja raskaana oleville. Terveydenhuollon toimijat alueilla tiedottavat asiasta, kun jodivalmistetta on saatavilla.

Joditabletteja voi ostaa apteekista

Joditabletteja voi ostaa apteekeista ilman lääkereseptiä.

Yli 3-vuotiaille lapsille ja enintään 40-vuotiaille aikuisille suositellaan varattavan joditabletteja kotiin.

Joditabletteja on myös hyvä olla saatavilla siellä, missä lapset, raskaana olevat, imettävät ja enintään 40-vuotiaat aikuiset viettävät pidempiä aikoja. Joditablettivarastojen ylläpito saattaa olla tarkoituksenmukaista esimerkiksi joissakin julkisissa laitoksissa, yrityksissä ja yhteisöissä sekä niiden väestönsuojissa. Viranomaiset suosittelevat, että lääkkeen asianmukaisten säilytysolosuhteiden ylläpitoon, säännölliseen varaston päivittämiseen ja valmisteiden hankintaan nimetään vastuuhenkilö.

Näin käytät joditablettia

 • Ota joditabletti vain viranomaisen kehotuksesta oikean ajoituksen varmistamiseksi. Ohjeet kuulet radiosta ja televisiosta. Noudata annostelussa pakkauksen ohjetta.
 • Ota joditabletti erityisesti silloin, jos olet raskaana tai imetät. Joditabletti on tärkeää antaa myös lapsille.
 • Ota vain yksi annos. Sen antama suoja säilyy noin vuorokauden. Päästöpilven aiheuttama altistus hengityksen kautta kestää todennäköisesti vain muutaman tunnin. Jos päästö uusiutuu tai jatkuu pitkään, annetaan kehotus uudesta annoksesta radiossa ja televisiossa.

Älä ota joditablettia

 • jos sairastat kilpirauhasen liikatoimintaa, ihokeliakiaa (dermatitis herpetiformis) tai vaskuliittia, johon liittyvät pienentyneet komplementtipitoisuudet (hypokomplementeeminen vaskuliitti)
 • jos olet aiemmin saanut vakavan allergisen reaktion jodista
 • jos kilpirauhanen on poistettu tai toimimaton, sillä joditabletti suojaa toimivaa kilpirauhasta eikä siitä ole näin ollen hyötyä.

Kaliumjodidin haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia. Jos sairastat kilpirauhassairautta, kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä joihinkin kilpirauhassairauksiin liittyy suurempi riski haittavaikutuksista. Keskustele tarvittaessa joditabletin ottamisesta oman hoitavan lääkärin kanssa. Kilpirauhasen vajaatoimintaan tyroksiinia tai muita kilpirauhashormoneja käyttävillä potilailla kaliumjodidin kilpirauhasta suojaava merkitys on vähäinen. Jos kilpirauhasen vajaatoiminta on lievää ja kilpirauhasen osa toimii, joditabletin voi ottaa viranomaisen ohjeen mukaisesti.

Aikaisemmin jodivarjoaineesta aiheutunut yliherkkyysreaktio ei estä joditablettien käyttöä, koska reaktion aiheuttanut aine on todennäköisesti muu aine kuin jodi. Jodi on ihmiselle välttämätön ravintoaine, jota on maitotuotteissa, kananmunissa, kalassa, ja sitä lisätään myös ruokasuolaan ja viljatuotteisiin.

Jos sinulla on muita sairauksia tai yliherkkyyksiä tai jos käytät muita lääkkeitä, varmista lääkkeen sopivuus pakkausselosteesta, apteekista tai lääkäriltäsi. Vain potilaan tunteva ja tautitilanteen tietävä lääkäri voi antaa ohjeet siitä, voiko potilas käyttää joditabletteja.

Usein kysyttyä joditableteista

Miten joditabletti annostellaan alle 3-vuotiaille? Milloin alle 3-vuotiaille sopiva jodivalmiste on saatavilla?

Miten joditabletti annostellaan alle 3-vuotiaille? Milloin alle 3-vuotiaille sopiva jodivalmiste on saatavilla? Joditabletti on lääke. Lääkkeiden annostelussa tulee noudattaa valmistajan antamaa...

Suojaako joditabletti minua kaikelta säteilyltä säteilyvaaratilanteissa?

Suojaako joditabletti minua kaikelta säteilyltä säteilyvaaratilanteissa? Joditabletti suojaa vain kilpirauhasta eikä vähennä muuta altistusta. Suojautumalla sisätiloihin vähennetään...

Miten joditabletti vaikuttaa?

Miten joditabletti vaikuttaa? Oikea-aikaisesti otettu joditabletti kyllästää kilpirauhasen tavallisella ei-radioaktiivisella jodilla ja siten estää radioaktiivisen jodin kertymisen...

Milloin joditablettia tarvitaan?

Milloin joditablettia tarvitaan? Vakavassa ydinvoimalaitosonnettomuudessa voi ilmaan vapautua radioaktiivista jodia, jolle on ominaista kertyä kilpirauhaseen päästessään esimerkiksi hengityksen...

Pitääkö minun hankkia tai ottaa joditabletti Ukrainan tilanteen vuoksi?

Pitääkö minun hankkia tai ottaa joditabletti Ukrainan tilanteen vuoksi? Tilanne Ukrainassa ei vaikuta säteilytilanteeseen Suomessa. Viranomaiset suosittelevat, että joditabletteja on kotona ja...

Miksi yli 40-vuotiaiden ei tarvitse ottaa joditablettia säteilyvaaratilanteessa?

Miksi yli 40-vuotiaiden ei tarvitse ottaa joditablettia säteilyvaaratilanteessa? Aikuisilla ei ole havaittu yhteyttä radioaktiiviselle jodille altistumisen ja kilpirauhassyövän välillä. Tämän...

Kuinka kauan jodi vaikuttaa?

Kuinka kauan jodi vaikuttaa? Yhden jodiannoksen antama suoja kestää yhden vuorokauden ja jatkuu osittaisena vielä toisen vuorokauden. Jodiannos tulisi ottaa 1–6 tuntia ennen altistumista...

Joditabletit ovat monista apteekeista loppu. Mitä teen?

Joditabletit ovat monista apteekeista loppu. Mitä teen? Suomessa ei ole tällä hetkellä vaaraa säteilyn suhteen tai tarvetta joditablettien ottamiseen. Ukrainan tilanne on kuitenkin nostanut...

Onko joditabletin ottaminen turvallista juuri minulle?

Onko joditabletin ottaminen turvallista juuri minulle? Kaliumjodidin haittavaikutukset ovat hyvin harvinaisia. Jos kuitenkin sairastat kilpirauhassairautta, kannattaa noudattaa varovaisuutta....

Voiko vuosia sitten hankittuja joditabletteja, joiden viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt, tarvittaessa käyttää?

Voiko vuosia sitten hankittuja joditabletteja, joiden viimeinen käyttöpäivä on jo mennyt, tarvittaessa käyttää? Joditabletit on luokiteltu lääkkeiksi ja niiden kohdalla tulee noudattaa...

Suojaako ravintolisäjodi säteilyltä?

Suojaako ravintolisäjodi säteilyltä? Ravintolisäjodina myytävät tuotteet eivät suojaa kilpirauhasta säteilyvaaratilanteessa. Suomessa myytävän Jodix-lääkejodivalmisteen vahvuudessa on...

Olen raskaana ja sairastan kilpirauhassairautta. Voinko ottaa joditabletin säteilyvaaratilanteessa?

Olen raskaana ja sairastan kilpirauhassairautta. Voinko ottaa joditabletin säteilyvaaratilanteessa. Säteilyvaaratilanteessa joditablettien ottaminen viranomaisen ohjeistamana on erityisen...

Onko sinulla kysyttävää? Koskeeko kysymyksesi

Jos olet epävarma, sopiiko lääkejoditabletti juuri sinulle, keskustele asiasta hoitavan lääkärisi kanssa. Joditabletti tulee ottaa vain viranomaisen kehotuksesta.