Suomalaisten turvallisuudesta huolehditaan
Suomessa on varauduttu säteilyvaaraan monin tavoin, vaikka vakavan säteilyvaaratilanteen todennäköisyys onkin pieni. Säteilytilannetta tarkkaillaan jatkuvasti koko maassa ja pienistäkin muutoksista saadaan tieto välittömästi.
Tieto Suomea uhkaavasta säteilyvaarasta saataisiin jo ennen kuin suojautuminen olisi tarpeen, sillä säteily- ja ydinonnettomuuksien pikaisesta ilmoittamisesta on sovittu kansainvälisesti. Kotimaisista tapahtumista saadaan tieto jo ensimmäisten häiriöiden ilmetessä.
Säteilyvaaratilanteesta ja toimintaohjeista tiedotetaan ihmisille viipymättä vaaratiedotteilla sekä viranomaisten omilla viestintäkanavilla.
Pohjoismaiden säteily- ja ydinturvallisuusviranomaiset vaihtavat jatkuvasti tietoja ja kokemuksia keskenään. Onnettomuuksiin ja niihin varautumiseen liittyvät yhteistyötä, tiedonvaihtoa ja avunantoa koskevat järjestelyt on koottu myös yhteispohjoismaiseen käsikirjaan.
Pohjoismaiden säteily- ja ydinturvallisuusviranomaiset
- Islanti: Geislavarnir rikisins
- Norja: Direktoratet for strålevern og atomtryggleik
- Ruotsi: Statens strålsäkerhetsmyndigheten
- Tanska: Statens Institut for Strålehygiejne
- Tanska: Beredskabsstyrelsen
Suomella ja Venäjän federaatiolla on sopimus, jonka mukaan tieto säteily- tai ydinonnettomuudesta välitetään toiselle osapuolelle viivytyksettä. Säteilyturvakeskuksen ja Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin välillä on toimeenpanopöytäkirja, jossa määritellään käytännön toimet tiedon välittämisestä.
Säteilyturvakeskus ottaa vastaan säteilyyn ja ydinturvallisuuteen liittyvät ilmoitukset ja hälytykset vuorokauden kaikkina aikoina. Tarvittaessa toiminta käynnistyy 15 minuutin kuluessa tilanteen edellyttämässä laajuudessa. Viranomaisten toiminta säteilyvaaratilanteessa on etukäteen suunniteltua ja toimintaa harjoitellaan säännöllisesti.