Laserlaitteet
Laserit ovat nykyään laajalti käytössä jokapäiväisessä elämässämme. Niitä löytyy kotoa ja työpaikalta, ja niitä käytetään moniin eri sovelluksiin. Laserit ovat arvokas tieteellinen työkalu materiaali-, lääke- ja rikosteknisessä tutkimuksessa, ja niillä on tärkeä rooli lääketieteen ja teollisuuden aloilla. Lasereita käytetään myös viihdetarkoitukseen niiden näyttävyyden vuoksi.
Kotona lasereita on monissa nykyaikaisissa laitteissa, kuten rakennustöissä käytettävissä linjalasereissa, etäisyysmittareissa, sahojen ja porien kohdistuslasereina, lasertulostimissa ja DVD- ja Blu-Ray®-soittimissa. Monissa kuluttajalaitteissa laser on koteloitu laitteen sisälle niin, ettei lasersäde pääse laitteen ulkopuolelle. Kuluttajakäyttöön tarkoitetut laserlaitteet eivät ole niin tehokkaita, että ne olisivat vaarallisia.
Ammattikäyttöön tarkoitettujen laserlaitteiden tehoa ei ole rajoitettu, ja ne voivat olla vaarallisia erityisesti silmille. Lasersäteilyn vaarallisuus johtuu siitä, että laserilla on mahdollista kohdistaa suuria säteilyenergioita ja -tehoja hyvin pieneen pisteeseen. Lasersäteilyn teho vaimenee hyvin hitaasti etäisyyden kasvaessa.
Lasersäteily ei tunkeudu syvälle kudokseen, minkä vuoksi sen aiheuttamat haittavaikutukset kohdistuvat lähes yksinomaan ihoon ja silmän eri osiin. Silmään osuessaan säde voi olla vaarallinen. Vahingossa silmään tai iholle osuva voimakas lasersäde voi aiheuttaa pysyviä vammoja. Silmään osuva lasersäde voi vahingoittaa verkkokalvoa pysyvästi, koska lasersäde kohdistuu verkkokalvolla äärimmäisen pieneksi pisteeksi. Tähän pisteeseen osuu tällöin suuri määrä energiaa, joka polttaa verkkokalvon soluja niin vakavasti, että ne eivät kykene toipumaan. Erityisesti näkyvän valon ja lähi-infrapunasäteilyn aallonpituusalueilla toimivat laserit voivat aiheuttaa silmään pysyvän verkkokalvovaurion.
Turvalliseksi luokiteltu lasersäde voi silmään osuessaan saada aikaan näkökyvyn tilapäisiä häiriöitä, kuten häikäistymistä, välähdyssokeutta (flash blindness) ja jälkikuvia. Jopa heikkotehoisella luokan 1 laserlaitteen lasersäteellä voidaan saada aikaan väliaikaisia näköhäiriöitä.
Häikäisyssä valonlähde on niin kirkas, että se estää näkemästä valolähteen viereisiä yksityiskohtia. Välähdyssokeudessa silmään tuleva säteily on niin voimakas, että näkökyky ylikuormittuu ja silmä on sokea muutamasta sekunnista minuutteihin, kunnes silmä toipuu ylikuormituksesta. Jälkikuvalla tarkoitetaan altistumiskohdassa olevaa näköhäiriötä, joka näkyy kirkkaana, tummana tai värikkäänä pisteenä tai kuviona. Jälkikuvat eivät välttämättä haittaa näkemistä, mutta niiden häviäminen voi kestää minuuteista muutamaan päivään. Iän myötä häikäistymisherkkyys lisääntyy ja toipuminen tilapäisistä näköhäiriöistä hidastuu.
Tärkeä turvallisuusvaatimus on, että lasersädettä ei saa suunnata itseään eikä muita ihmisiä kohti. Laserlaitteita käytettäessä on noudatettava niiden asennus- ja käyttöohjeita sekä muita turvallisuusmääräyksiä.
Laserlaitteet jaetaan eri turvallisuusluokkiin numeroimalla ne siten, että laitteen vaarallisuus kasvaa järjestysnumeron kasvaessa: 1, 1M, 1C, 2, 2M, 3R, 3B ja 4. Luokkaan 1 kuuluvat laitteet katsotaan vaarattomiksi, kun taas luokkaan 4 kuuluvat laserit voivat aiheuttaa pahoja silmä- ja ihovammoja. Laserluokka riippuu laserin tehosta ja energiasta, aallonpituudesta, pulssin pituudesta ja muista tekijöistä. Tämän vuoksi yksittäistä tehorajaa eri laserluokille ei voida antaa.
Luokka 1
Luokan 1 laserin lähettämä säteily ei aiheuta vaaraa, eikä suojaustoimenpiteitä tarvita normaalissa käyttötilanteessa edes pitkillä altistusajoilla. Luokkaan 1 kuuluu myös laitteita, joissa lasersäde kulkee laitteen sisällä pääsemättä ulos. Näin on esimerkiksi lasertulostimissa ja CD- sekä DVD-soittimissa. Nämä niin sanotut suljetut laitteet voivat sisältää ylempään turvallisuusluokkaan kuuluvan laserin, ja siksi niiden käyttöohjeissa on oltava varoitus, ettei suojakoteloa tai sen osaa saa avata.
Luokka 1M
Luokan 1M laserien säteen halkaisija on suuri. Tällöin vain osa koko lasersäteestä voi mennä silmään ja lasersäde on paljaalle silmälle turvallinen. Säde voi olla vaarallinen silmälle, jos sädettä katsotaan suurentavan optisen apuvälineen, kuten kiikarin, kaukoputken tai suurennuslasien kautta. Luokkamerkinnässä oleva kirjain M tulee englanninkielisestä sanasta "magnification" (suurennus, suurennuskyky), joka viittaa suurentavan optiikan käyttöön.
Luokka 1C
Luokkaan 1C kuuluvat laitteet ovat turvallisia silmille, mutta laitteen iholle kohdistuva lasersäde voi ylittää ihoaltistuksen raja-arvot ja aiheuttaa ihovaurioita. Kirjain C viittaa englanninkieliseen sanaan "contact", kosketus, kontakti. Laitteita käytetään ihon käsittelyyn, esimerkiksi karvojen poistoon.
Luokka 2
Luokkaan 2 kuuluvat laserit toimivat näkyvän valon aallonpituusalueella. Normaalikäytössä silmän suojautumisrefleksi suojaa silmän. Luokan 2 laser voi aiheuttaa silmävaurion riskin, jos säteeseen katsomista pitkitetään tietoisesti.
Luokka 2M
Luokkaan 2M kuuluvat laserit toimivat näkyvän valon aallonpituusalueella kuten luokan 2 laserit. Luokan 2M laserin säteen halkaisija on suuri, ja silmän suojautumisrefleksi suojaa silmän normaaliolosuhteissa. Luokan 2M lasersäde voi aiheuttaa silmävaurion riskin, jos säteeseen katsotaan tietoisesti pitkään suurentavan optiikan läpi.
Luokka 3R
Luokkaan 3R kuuluvat laserit, joiden säteily voi ylittää viisinkertaisesti luokan 1 (näkymätön säteily) ja luokan 2 (näkyvä valo) laserien rajat. Luokan 3R laitteiden lasersäde voi ylittää suojaamattoman silmän altistuksen raja-arvot ja aiheuttaa silmävaurion riskin. Todennäköisyys vaurion syntymiseen on kuitenkin pieni, eikä vaurioita käytännössä synny.
Luokka 3B
Luokkaan 3B kuuluvan laserin suora ja peiliheijastunut säde voi aiheuttaa silmävaurion. Mitä suurempi laserin teho on, sitä suurempi on vaurion syntymisen todennäköisyys. Suuritehoinen luokan 3B laser voi aiheuttaa pieniä ihovaurioita. Luokan 3B laserin käytölle on asetettu työkäytössä turvallisuusvaatimuksia.
Luokka 4
Luokka 4 käsittää laserit, joiden säteily ylittää muiden luokkien raja-arvot. Luokan 4 lasereiden voimakkuudelle ei ole ylärajaa. Luokan 4 laserin säde on niin voimakas, että se voi polttaa iholle palovamman hetkessä. Lasersäde on vaarallinen silmälle, ja silmä voi vaurioitua jopa hajaheijastuksesta. Suuritehoinen lasersäde voi sytyttää materiaaleja palamaan. Luokan 4 laserin käytölle on asetettu työkäytössä turvallisuusvaatimuksia.
Lasereiden työkäyttöön on asetettu turvallisuusvaatimuksia. Vaatimukset on esitetty työsuojelun verkkosivuilla: https://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/fysikaaliset-tekijat/optinen-sateily
Laserien työturvallisuuden osalta valvovana viranomaisena toimivat työsuojeluviranomaiset.
Kuluttajien käyttöön tarkoitetuille laserlaitteille on tullut uusia vaatimuksia vuonna 2022. Laserin sisältäviä sähkölaitteita vaatimukset ovat koskeneet toukokuusta 2022 alkaen. Paristo- ja akkukäyttöisiä laitteita vaatimukset ovat koskeneet syyskuusta 2024 alkaen.
Kuluttajakäyttöön sallitaan luokan 1, 1C ja 2 laserlaitteet sekä osa luokan 3R laserlaitteista. Kuluttajien käyttöön tarkoitetuille luokan 3R laserlaitteille on annettu lisävaatimuksia.
Lapsiin vetoavien laserlaitteiden tulee kuulua laserluokkaan 1.
Kuluttajakäyttöön tarkoitetuissa laserlaitteissa tulee olla normaalien laservaroitusmerkintöjen lisäksi merkintä ”kuluttajalaserlaite” sekä viittaus standardiin EN 50689:2021.
EU:n markkinoilla olevien laitteiden tulee täyttää niitä koskevat turvallisuusvaatimukset. Kun laitteita ostetaan EU:n sisältä, tämä ei aiheuta yksityisen kuluttajan kannalta vaatimuksia. Jos laitteita tilataan EU:n ulkopuolelta, laitteen maahantuoja on vastuussa siitä, että laite täyttää EU:n turvallisuusvaatimukset. Tämä koskee myös yksityishenkilöiden suorittamaa maahantuontia.
Lasereiden maahantuontiin ei tarvita lupaa. Maahantuotavien laserien tulee olla turvallisia ja täyttää niitä koskevat vaatimukset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laserlaitteelle on määritetty turvallisuusluokka standardin EN 60825-1 mukaan ja laite täyttää tässä standardissa määritetyt turvallisuusvaatimukset. Joillekin laitteille, esimerkiksi lääkinnällisille laitteille ja laserkäsittelykoneille, on vielä erikseen omia laitestandardeja.
Laserlaitteet voivat olla sähkölaitteita, koneita tai vaikka lääkinnällisiä laitteita. Tällöin niiden maahantuontia koskevat vaatimukset vastaavat saman tuoteryhmän maahantuontia koskevia vaatimuksia. Näihin löytyy opastusta Tukesin, työsuojelun ja Valviran verkkosivuilta. Laitteen vaatimustenmukaisuus osoitetaan yleensä vaatimustenmukaisuusvakuutuksella sekä tarvittaessa laitestandardien mukaan tehdyllä testausraportilla, jossa osoitetaan, että laite täyttää standardin vaatimukset.
Lisää aiheesta:
Suomessa laserosoitin saa kuulua turvallisuusluokkaan 1 tai 2. Laserosoittimen suurin sallittu teho on tällöin 1 milliwatti (mW). Kokonaisuutena asennettavassa audiovisuaalisessa laitteistossa saa kuitenkin käyttää hieman suurempitehoisia laserosoittimia. Nämä laserosoittimet voivat olla luokan 3R lasereita, joiden suurin teho on 5 mW.
Näitä tehokkaammat laserosoittimet ovat vaarallisia, eikä niiden maahantuonti ole sallittua.
Laserkomponenteille ei ole säteilyturvallisuusvaatimuksia eikä maahantuontirajoituksia. Kun komponenteista tehdään toimiva laite, on laitteen valmistaja vastuussa laitteen turvallisuudesta.
Laserkaivertimet, -leikkurit ja muut laserin avulla ainetta työstävät laitteet ovat koneita, ja niitä koskevat koneita koskevat vaatimukset. Yleisen laserlaitteita koskevan standardin EN 60825-1 lisäksi niitä koskevat laserkäsittelykoneita käsittelevät SFS-EN ISO 11553 standardit.
Joihinkin 3D-tulostimiin ja leikkureihin voidaan liittää lisäosana laserleikkuupää, tai käyttäjä voi itse haluta liittää laitteeseen lasertyöstökomponentin. Kun alkuperäistä laitetta muutetaan, tulee muutoksen tekijästä yleensä laitteen valmistaja, joka vastaa siitä, että laite on turvallinen. Lasertyöstöön kykenevät laserit ovat tehokkaita ja aina potentiaalisen vaarallisia, joten laitteiden turvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Laserien käyttö kotona sekä kauneudenhoitopalveluissa. Kauneudenhoitopalveluissa käytetyistä lasereista lisää: Kauneudenhoito ja solariumit
Suuritehoisten laserien käyttö yleisötilaisuuksissa, mainoksissa tai muissa sen kaltaisissa tilaisuuksissa vaatii Säteilyturvakeskuksen luvan. Aiheesta lisää: Laseresitykset