Laser
Lasrar används nu flitigt i vår vardag. De kan hittas hemma, på jobbet och används för en mängd olika applikationer. Lasrar är ett värdefullt vetenskapligt verktyg inom material-, läkemedels- och kriminalteknik, och spelar en viktig roll inom den medicinska och industriella sektorn. Lasrar används också för underhållningsändamål på grund av deras spektakulära utseende.
I hemmet finns lasrar i många moderna apparater, t.ex. linjelasrar för byggnadsarbete, avståndsmätare, inriktningslasrar för sågar och borrar, laserskrivare och DVD- och Blu-Ray®-spelare. I många konsumentenheter är lasern innesluten inuti enheten så att laserstrålen inte kan nå utsidan av enheten. Konsumentlasrar är inte tillräckligt kraftfulla för att vara farliga.
Kraften hos professionell laserutrustning är inte begränsad, och de kan vara farliga, särskilt för ögonen. Faran med laserstrålning beror på att lasrar kan fokusera stora mängder strålningsenergi och kraft på en mycket liten punkt. Laserstrålningens kraft dämpas mycket långsamt med ökande avstånd.
Laserstrålning tränger inte djupt in i vävnaden, varför de negativa effekterna består av skador på huden och olika delar av ögat. En stråle som träffar ögat kan vara farlig. En stark laserstråle som av misstag träffar ögat eller huden kan orsaka bestående skador. En laserstråle som träffar ögat kan orsaka permanent skada på näthinnan eftersom laserstrålen är fokuserad på näthinnan på en extremt liten plats. En stor mängd energi träffar sedan denna punkt och bränner näthinnans celler så allvarligt att de inte kan återhämta sig. Lasrar som arbetar i det synliga ljuset och nära infraröda våglängder kan orsaka permanent näthinneskada på ögat.
En laserstråle som klassificeras som säker kan orsaka tillfälliga synstörningar som bländning, blixtblindhet och efterbilder när den träffar ögat. Även en laserstråle med låg effekt från en laseranordning av klass 1 kan orsaka tillfälliga synstörningar.
Vid bländning är ljuskällan så ljus att du inte kan se detaljerna bredvid ljuskällan. Vid blixtblindhet är strålningen som kommer in i ögat så stark att synen överbelastas, och ögat är blint från några sekunder till minuter tills ögat återhämtar sig från överbelastningen. Med efterbild avses en synstörning vid exponeringsplatsen, som uppträder som en ljus, mörk eller färgrik fläck eller ett mönster. Efterbilder hindrar inte nödvändigtvis synen, men det kan ta från minuter till några dagar innan de försvinner. Med åldern ökar känsligheten för bländning och återhämtningen från tillfälliga synstörningar saktar ner.
Ett viktigt säkerhetskrav är att laserstrålen inte får riktas mot dig själv eller andra personer. När du använder laserapparater måste du följa deras installations- och bruksanvisningar samt andra säkerhetsföreskrifter.
Laserenheter delas in i olika säkerhetsklasser genom att numrera dem på ett sådant sätt att faran för enheten ökar med ökande serienummer: 1, 1M, 1C, 2, 2M, 3R, 3B och 4. Klass 1 enheter anses ofarliga, medan klass 4 lasrar kan orsaka allvarliga ögon- och hudskador. Laserklassen beror på laserns effekt och energi, våglängd, pulslängd och andra faktorer. Därför kan ingen enskild effektgräns ges för olika laserklasser
Klass 1
Strålningen som avges av en klass 1 laser utgör ingen fara och inga skyddsåtgärder krävs under normala driftsförhållanden, även för långa exponeringstider. Klass 1 inkluderar även enheter där laserstrålen är inbäddad i enheten, såsom laserskrivare och CD- och DVD-spelare. Dessa så kallade slutna apparater kan innehålla en laser av högre säkerhetsklass och därför ska deras bruksanvisning innehålla en varning om att skyddshöljet eller en del av det inte får öppnas.
Klass 1M
Lasrar av klass 1M har en stor stråldiameter. Detta innebär att endast en del av den totala laserstrålen kan komma in i ögat och att laserstrålen är säker för blotta ögat. Strålen kan vara farlig för ögat om strålen betraktas genom ett förstorande optiskt hjälpmedel som kikare, teleskop eller förstoringsglas. Bokstaven M i kategorimärkningen står för "magnification", vilket avser användning av förstorande optik.
Klass 1C
Klass 1C apparater är säkra för ögonen, men laserstrålen till huden kan överskrida gränsvärdena för hudexponering och orsaka hudskador. Bokstaven C hänvisar till ordet "contact". Apparaterna används för hudbehandling, såsom hårborttagning.
Klass 2
Klass 2 lasrar fungerar i det synliga ljusets våglängdsområde. Vid normal användning skyddar ögonskyddsreflexen ögat. En klass 2 laser kan utgöra en risk för ögonskador om du avsiktligt tittar in i strålen under en längre tid.
Klass 2M
Klass 2M lasrar fungerar i våglängdsområdet för synligt ljus som klass 2 lasrar. Klass 2M laser har en stor stråldiameter och ögonskyddsreflexen skyddar ögat under normala förhållanden. En laserstråle av klass 2M kan orsaka risk för ögonskador om strålen avsiktligt betraktas under en längre tid genom förstoringsoptik.
Klass 3R
Klass 2M lasrar fungerar i våglängdsområdet för synligt ljus som klass 2 lasrar. Klass 2M laser har en stor stråldiameter och ögonskyddsreflexen skyddar ögat under normala förhållanden. En laserstråle av klass 2M kan orsaka risk för ögonskador om strålen avsiktligt betraktas under en längre tid genom förstoringsoptik.
Klass 3B
Den direkta och spegelreflekterade strålen från en laser av klass 3B kan orsaka ögonskador. Ju högre lasereffekt, desto högre är sannolikheten för skada. En laser med hög effekt av klass 3B kan orsaka mindre hudskador. Säkerhetskrav har ställts för yrkesmässig användning av en laser av klass 3B.
Klass 4
Klass 4 omfattar lasrar vars strålning överskrider gränsvärdena för andra klasser. Det finns ingen övre gräns för styrkan hos klass 4 lasrar. Strålen från en klass 4 laser är så kraftfull att den kan bränna huden på ett ögonblick. Laserstrålen är farlig för ögonen och ögat kan skadas även av diffus reflektion. En laserstråle med hög effekt kan sätta eld på material. Säkerhetskrav har ställts för yrkesmässig användning av en klass 4 laser.
Det finns säkerhetskrav för fungerande användning av lasrar. Kraven finns på Arbetarskyddsverkets hemsida: Arbetarskyddsförvaltningen
Arbetarskyddsstyrelsen är tillsynsmyndighet för yrkesmässig användning av lasrar.
Det har kommit nya krav på laserapparater avsedda för konsumentbruk 2022. Kraven har gällt elektriska apparater som innehåller laser från maj 2022. Kraven har gällt batteridrivna apparater sedan september 2024.
Laserenheter av klass 1, 1C och 2 och vissa laserenheter av klass 3R är tillåtna för konsumentbruk. Ytterligare krav har ställts för laserenheter av klass 3R avsedda för konsumentbruk.
Laserapparater som tilltalar barn måste tillhöra laserklass 1.
Utöver de vanliga laservarningsmärkningarna måste laserapparater avsedda för konsumentbruk ha märkningen konsumentlaserprodukt och en referens för standarden EN 50689:2021.
Utrustning på EU-marknaden ska uppfylla tillämpliga säkerhetskrav. Vid köp av utrustning inifrån EU ställer detta inga krav för privatkonsumenten. Om utrustningen beställs utanför EU ska importören ansvara för att enheten uppfyller EU:s säkerhetskrav. Detta gäller även import av privatpersoner.
Ingen licens krävs för att importera lasrar. Importerade lasrar måste vara säkra och uppfylla tillämpliga krav. I praktiken innebär det att laserutrustningen har tilldelats en laserklass enligt EN 60825-1 och att enheten uppfyller säkerhetskraven som anges i denna standard. Vissa enheter, såsom medicinsk utrustning och lasermaskiner, har ytterligare individuella enhetsstandarder.
Laserutrustning kan vara elektrisk utrustning, maskiner eller medicinsk utrustning. I det här fallet är importkraven för dem som för samma produktgrupp. Vägledning om dessa finns på Tukes, arbetarskyddsförvaltningens och Valviras webbplatser. Utrustningens överensstämmelse visas vanligtvis genom en försäkran om överensstämmelse och, i förekommande fall, genom en provningsrapport upprättad i enlighet med utrustningsstandarderna, som visar att utrustningen uppfyller standardens krav.
Ytterligare information:
- Importörens skyldigheter (Tukes)
- Att handla på webbutiker (Tukes)
- Utslappande av medicintekniska produkter på marknaden (Fimea)
- Maskiner and anordningar (Arbetarskyddsförvaltningen)
I Finland kan laserpekarens laserklass vara 1 eller 2. Den maximala tillåtna effekten för laserpekaren är då 1 milliwatt (mW). Den audiovisuella utrustningen som är installerad som helhet kan dock använda något kraftfullare laserpekare. Dessa laserpekare kan vara klass 3R-lasrar med en maximal effekt på 5 mW.
Laserpekare med högre effekt är farliga och deras import är inte tillåten.
Det finns inga krav på strålsäkerhet eller importrestriktioner för laserkomponenter. När komponenter monteras ihop till en funktionell anordning är det tillverkaren av anordningen som ansvarar för anordningens säkerhet.
Lasergravörer, skärare och annan utrustning som bearbetar material med laser är maskiner och omfattas av krav som gäller för maskiner. Utöver den allmänna standarden EN 60825-1 för laserutrustning, omfattas de av SFS-EN ISO 11553-standarderna för laserbehandlingsenheter.
Vissa 3D-skrivare och skärare kan vara försedda med ett laserskärhuvud som tillval, eller så kan användaren vilja fästa en laserbearbetningskomponent på enheten. När den ursprungliga enheten modifieras blir den person som gör ändringen vanligtvis tillverkaren av enheten som ansvarar för att enheten är säker. Laserbearbetningsanordningar är kraftfulla och alltid potentiellt farliga, så särskild uppmärksamhet bör ägnas åt utrustningens säkerhet.
Användning av laser i hemmet och i skönhetsvård. Mer om lasrar som används i skönhetsvårdstjänster på skönhetsvårdssidan: Skönhetsvårds- och solariumtjänster
Användning av högeffektslasrar vid offentliga evenemang, annonser eller andra liknande evenemang kräver tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. För mer information, se sidan för lasershower.