Information för tillhandahållare av solarietjänster
Användning av solarium är förbjudet för personer under 18 år. Enligt strålskyddslagen ska det dessutom på varje solarium finnas en utsedd ansvarsperson som alltid är närvarande när solarierna används. Oövervakade solarier är alltså lagstridiga i Finland.
UV-strålning orsakar cancer
Solarium producerar ultraviolett strålning (UV-strålning) som gör huden brunare, men som också kan bränna huden och orsaka hudcancer. De vanligaste hudcancerformerna med en tydlig koppling till UV-strålning är basalcellscancer, skivepitelcancer och mörkcellscancer eller melanom.
Basal- och skivepitelcancer är vanligtvis godartade och utvecklas efter långvarig exponering, vanligtvis hos äldre personer. De förekommer främst i ansiktet och på händerna, som ständigt utsätts för solljus.
Malignt melanom utvecklas vanligtvis på kroppens hud eller på lemmarna. Till skillnad från andra hudcancerformer förekommer melanom hos relativt unga människor. Upprepade brännskador under barn- och ungdomsåren ökar risken för melanom. Användning av solarium har också visat sig öka risken för melanom.
Det finns inte heller några tröskelvärden för mängden av UV-strålningen eller exponeringstiden. Det finns med andra ord ingen säker nedre gräns för UV-strålning från solarier. UV-strålning gör också att huden åldras i förtid. Intensiv UV-strålning kan orsaka inflammation i ögats hornhinna, så kallad snöblindhet. Dessutom kan ögats lins under en längre tidsperiod utveckla grumlighet och till och med grå starr.
Att grunda ett solarium
Solarieverksamhet kräver inte tillstånd från Strålsäkerhetscentralen (STUK), men innan verksamheten kan påbörjas måste du göra en anmälan till de kommunala hälsoskyddsmyndigheterna. För att förhindra skadliga hälsoeffekter av UV-strålning från solarier fastställs i strålsäkerhetslagen krav och begränsningar för tillhandahållande av solarietjänster.
Krav för solarieverksamhet
Verksamhetsutövaren ansvarar för säkerheten vid användning av ett solarium. Verksamhetsutövaren ska utse en ansvarig person och se till att det finns ögonskydd och att instruktionerna om strålsäkerhet och användning finns uppsatta i solariet. Det är förbjudet för personer under 18 år att använda solariumet och det måste kontrolleras att åldersgränsen följs.
Verksamhetsutövaren ska utse en ansvarig person på den plats där solariet används. Det kan finnas en eller flera ansvariga personer, beroende på solariets omfattning. Verksamhetsutövaren själv kan också fungera som ansvarig person. Den ansvariga personen måste vara minst 18 år gammal.
I verksamhetsutövarens omsorgsplikt ingår att utbilda den ansvariga personen. Den ansvariga personen måste känna till grunderna för användning av solariet och effekterna av UV-strålning.
Den ansvariga personen måste vara närvarande när solariet används
Solariet får endast användas när den utsedda ansvarspersonen är närvarande och de facto kan säkerställa att solarieapparaten inte används av en person under 18 år. Användning av endast ett förmånskort, nyckelkort eller motsvarande för att få tillträde till solariet och använda apparaten utan personalens övervakning uppfyller inte kraven i strålsäkerhetslagen.
Solarieapparaterna ska placeras, och deras användning ska ordnas, så att kunden inte kan använda apparaten utan att märks av personalen. Det gäller alla solarier, inklusive gym och simhallar.
Användningen av solariet måste förhindras när den ansvariga personen inte är närvarande på platsen för användningen. Detta gäller även för korta utgångar.
Om den ansvariga personen inte är närvarande på platsen där solariet används eller om den ansvariga personen till exempel på grund av annat arbete eller kortvarig frånvaro från platsen inte har möjlighet att övervaka kunderna som går in i solariet och användningen av solariet, ska användningen av apparaten förhindras. Detta innebär att solarierummet eller affärslokalen måste stängas (t.ex. genom att låsa dörren till rummet) eller på annat sätt hindras från att använda utrustningen (t.ex. genom att stänga av utrustningen) när den ansvariga personen inte är närvarande.
Åldern på unga personer som använder solariet ska kontrolleras
Vid behov ska den ansvariga personen kontrollera åldern på den person som använder solariet för att säkerställa att en person under 18 år inte kan använda solariet.
Användarna instrueras om användning av ögonskydd
Vid behov instruerar den ansvariga personen kunden om hur han eller hon ska skydda sina ögon. Att bara stänga ögonen ger inte tillräckligt skydd mot UV-strålning, så ögonskydd måste användas. Användningen av ögonskydd är verksamutövarens ansvar.
Användarna instrueras om den tekniska användningen av apparaten och särskilt om inställningen av solningstiden
Vid behov instruerar den ansvariga personen kunden om hur solarieapparaten används på ett säkert sätt. Den ansvariga personen ska ge instruktioner, särskilt när personen går in i solariet för första gången eller om personen inte kan använda solariet själv. Det är särskilt viktigt att instruera om användningen av timern (val och inställning av lämplig solningstid), val av solningslampor, användning av fläktarna och stoppknappen. Kunden bör instrueras att inte tillbringa mer än fem minuter i solariumet första gången, oavsett om huden är solbränd eller inte.
Tiden i solariet bör vara sådan att huden inte blir röd efter besöket. Särskild försiktighet bör iakttas under de första besöken. Tiden i solariet bör därför alltid anpassas till hudens tolerans. Personer med de känsligaste hudtyperna (I och II), vars hud bränns lätt och som inte blir särskilt solbränd, bör inte använda solarium överhuvudtaget.
Det är verksamhetsutövarens ansvar att se till att kunden skyddar sina ögon vid användning av solariet och att ögonskydd finns tillgängligt på platsen. Om ögonskydd eller skyddsglasögon säljs på solariets användningsställe och inte är tillgängliga gratis, kan det uppstå en situation där kunden inte alls skyddar sina ögon. Om kunden inte har tillgång till ögonskydd eller skyddsglasögon ska verksamhetsutövaren eller den ansvariga personen vägra att tillhandahålla tjänsten på grund av den hälsofara eller risk det innebär. UV-strålningen i solarier är så stark att det inte räcker som skydd att man endast håller ögonen fast.
Anvisningarna för utrustningens användning och strålsäkerhet ska uppfylla kraven. Verksamhetsutövaren ska se till att instruktioner för utrustningens användning och strålsäkerhet finns tillgängliga i solarieutrustningens omedelbara närhet.
Strålsäkerhetsinstruktionerna
Verksamhetsutövaren ska se till att information om farorna med ultraviolett strålning från solariet och om begränsning av exponeringen är väl synlig på den plats där solariet används. T.ex. STUKs K18-solarieaffisch med en notering om att det är förbjudet för personer under 18 år att använda solariet är lämplig som instruktion. Trots skriftliga anvisningar bör den ansvariga personen vid behov instruera kunden i korrekt och säker användning av solariet, särskilt under de första användningstillfällena.
I kommersiella lokaler där betalningsmaskinen är placerad i ett annat rum än solariet ska bruksanvisningen och strålsäkerhetsinstruktionerna finnas tillgängliga vid betalningsmaskinen.
STUK-affischen "ÅLDERSGRÄNS FÖR SOLARIUM ÄR 18 ÅR" vid betalstationen och i det enskilda solarierummet anses vara tillräcklig instruktion om säkerheten för UV-strålning.
Användaren av solariet får inte få någon information som strider mot den information om strålsäkerhet som ges på STUK-affischen. Till exempel bör påståenden om att användningen av ett solarium främjar
hälsa eller botar sjukdomar inte göras. Det bör inte heller rekommenderas att använda kosmetik, t.ex. krämer eller andra produkter som påstås främja solbrännan innan man går till solariet.
Varningar om UV-strålning och fotosensibiliserande läkemedel är inte obligatoriska i solarierummet, men de kan sättas upp. Informationsbroschyrer med en förteckning över dessa läkemedel och
produktnamn är kanske inte heltäckande eller uppdaterade. Om förteckningen behålls är det lämpligt att inkludera ett uttalande om att de läkemedel som anges i förteckningen är exempel. På så sätt skulle
förteckningen inte ge felaktig eller ofullständig information.
Knappinstruktioner för användning av solarieapparatens reglage/knappar
För att förhindra hälsorisker bör solarierummet, utöver strålsäkerhetsinstruktionerna, ha instruktioner om hur man använder timern och andra apparaturrelaterade funktioner, t.ex. nödstoppsknappen. Dessa instruktioner bör finnas tillgängliga även när användaren av solariet får muntliga instruktioner om hur utrustningen ska användas.
Solarieutrustning och lampor som används i solarietjänster måste också uppfylla ett antal krav.
Timerinställningarna på solarieutrustningen ska vara inställda så att solariet är säkert att använda. Eftersom exponeringstiden inte får överstiga 5 minuter vid första användningen av solariet får den kortaste solningstiden som kunden kan välja inte överstiga 5 minuter. Den längsta solningstid som användaren kan välja får inte överstiga 33 minuter. Med andra ord är apparatens timer inte förenlig med kraven om den kortaste valbara solningstiden är längre än 5 minuter eller om den längsta valbara tiden är längre än 33 minuter.
Den UV-strålning som apparaterna producerar får inte vara för stark. UV-strålningens intensitet beror på vilka lampor som används i apparaten. När verksamhetsutövaren ersätter trasiga eller gamla lampor bör han eller hon därför se till att ersättningslamporna är lämpliga för användning i den berörda solarieutrustningen. Tillverkaren av utrustningen har vanligtvis i bruksanvisningen för utrustningen angett vilka lampmodeller som är lämpliga för användning i utrustningen. Nyare solarieapparater kan också ha en "ekvivalenskod" på typskylten och i bruksanvisningen som gör det möjligt för användaren att välja lämpliga lampor för apparaten. Ekvivalenskoden anges i följande form:
100-R-(17-22)/(2,1-2,9)
Den första siffran i koden anger den lämpliga lampans nominella effekt. Bokstaven efter siffran anger om lampan är utrustad med en reflektor och vilken typ av reflektor det i så fall rör sig om. Den sista delen beskriver egenskaperna hos den UV-strålning som avges av lampan och det tillåtna intervallet för utbyteslampor.
Ersättningslampans nominella effekt och reflektortypen ska vara den som anges i den motsvarande koden. Dessutom ska de värden som beskriver UV-strålningens egenskaper ligga inom intervallet för ekvivalenskoden. En lampa med koden 100-R-20/2,5 kan därför användas i en anordning med en ekvivalenskod enligt exemplet ovan.
Den högsta tillåtna mängden UV-strålning för solarieutrustning fastställs i en STUK-föreskrift.
Tillsynsmyndigheterna
Solarietjänsterna regleras av strålsäkerhetslagen och av den föreskriften som Strålsäkerhetscentralen (STUK) utfärdat med stöd av den. Den behöriga myndigheten för strålsäkerhetslagen är STUK. Kommunernas hälsoskyddsinspektörer utför sina inspektioner enligt strålsäkerhetslagen i enlighet med sin egen övervakningsplan.
STUK
STUK övervakar säkerheten av solarieutrustningarna och dess användning. Den viktigaste formen av kontroll är inspektioner på plats, som kan utföras även oanmält.
Kommunala hälsoinspektörer och STUK
Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten inspekterar också solarieverksamheten och utrustningen som en del av sin kontrollverksamhet. I det nationella övervakningsprogrammet för hälsoskydd fastställs kontrollfrekvensen för solarier till 0,2, dvs. en gång vart femte år. Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten överlämnar sina inspektionsresultat till STUK. Om det finns brister eller försummelser i de ärenden som inspekteras enligt strålsäkerhetslagen utfärdar hälsoskyddsmyndigheten inte förelägganden om korrigerande åtgärder. STUK agerar som myndighet i dessa frågor och ålägger vid behov verksamhetsutövaren att avhjälpa de brister som konstaterats vid inspektionen. Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten kan dock, inom ramen för sin tid och sina resurser, ge verksamhetsutövaren anvisningar och råd för att rätta till situationen.
Den kommunala hälsoskyddsmyndigheten får ta ut en avgift av verksamhetsutövaren för den inspektion som den utför.