Olkiluoto 3
Den nyaste kärnkraftverksenheten i Finland är Olkiluoto 3, som ligger i Olkiluoto, Euraåminne, Finland, och ägs av Teollisuuden Voima Oyj (TVO). STUK har övervakat projektet från planeringen av anläggningsenheten via tillverkning och konstruktion till uppstart och idrifttagning av reaktorn. Från det att den kommersiella driften inleds kommer enheten att övervakas som en del av övervakningen av Olkiluoto kärnkraftverk.
Säkerhetsövervakning av Olkiluoto 3 projekt
2020–2023: Driftsättning av kärnkraftverk
2023: Testfasen avslutas och den ordinarie elproduktionen inleds den 16 april 2023.
Övervakning vid STUK
- 468 årsverken
- Över 100 sakkunniga
- Flera tusen granskningar av fabriker i ca. 30 länder
- Över 10 000 granskningar vid anläffningen
- Över 20 000 ansäkningar
2022: STUK övervakar provkörningen av OL3 och beviljar tillstånd för stegvis höjning av reaktoreffekten.
2021: STUK konstaterar att OL3 uppfyller säkerhetskraven och att anläggningsenhetens säkerhets- och nödarrangemang är tillräckliga för bränsleladdning. STUK beviljar ett laddningstillstånd för den nya enheten den 26 mars 2021 och ett tillstånd för att starta reaktorn den 16 december 2021. Kriticitets- och lågeffektproven för driftsättningen av reaktorn inleds.
2020: TVO kommer att lämna in en ansökan om tillstånd att ladda kärnbränsle för OL3 till STUK i april 2020.
I januari påbörjade Olkiluoto 3 (OL3) ett planerat reparations- och underhållsstopp för att kontrollera matarvattenpumparna. Efter dessa inspektioner byttes alla fyra matarvattenpumparna ut mot nya, mer hållbara impellrar. Under reparationsstoppet utförde TVO och anläggningsleverantören även andra nödvändiga reparations-, underhålls- och inspektionsarbeten. Efter stoppet, under uppstarten av anläggningen, utfördes normala drifttester på tryckkärlets säkerhetsventilstationer. Testerna gav inte acceptabla resultat och TVO beslutade att utföra service på ventilstationerna. För underhållet beslutade TVO att köra tillbaka anläggningen till kallt läge den 11 februari 2023. Tryckbegränsningsventilernas funktion är att ge övertrycksskydd för den primära reaktorkretsen under drift och i händelse av funktionsfel och olyckor. Det är inte säkert att driva anläggningen om ventilstationerna inte är i funktionsdugligt skick.
STUK övervakade verksamheten i Olkiluoto under underhållsstoppet och utförde inspektioner, bland annat av tryckkärlets nödventilstationer. STUK krävde att TVO skulle rapportera om tryckkärlens säkerhetsventiler innan anläggningen startades. Dessutom krävde STUK en rapport om driftskicket för anslutningarna till vissa säkerhetsrelevanta mätningar. Detta krävdes eftersom TVO hade funnit brister i anslutningarna under sina egna inspektioner. På basis av dessa upptäckter hade TVO utfört ytterligare inspektioner och korrigerande åtgärder för att säkerställa driftskicket. STUK hade inget att invända mot rapporterna.
Under februari och mars utfördes service på tryckregulatorns överströmningsventilstationer och under anläggningens uppstart utfördes driftprov för att verifiera ventilernas funktion. Driftproven genomfördes på ett tillfredsställande sätt och driftproven kunde fortsätta. Driftproven omfattade ett prestandaprov som en del av de kompletterande effektproven och provkörningar av anläggningsleverantören och TVO för att säkerställa en problemfri drift samt effektkontrollprov.
Testerna slutfördes framgångsrikt och idrifttagningen avslutades den 16 april, varefter OL3 startade kommersiell drift, dvs. regelbunden elproduktion. Som ett resultat av detta överfördes det övergripande ansvaret för drift och underhåll av OL3 från leverantören till TVO. Sammantaget var de driftsättningstester som genomfördes vid anläggningen framgångsrika ur kärnsäkerhetssynpunkt.
TVO behövde inte något särskilt tillstånd av STUK för att inleda kommersiell drift, men STUK följde förberedelserna för kommersiell drift som en del av sin tillsyn och genomförde en separat inspektion för att granska beredskapen i mars 2023.Som en slutsats av inspektionen krävde STUK att TVO skulle lämna in ett förslag till garantiförfaranden för att säkerställa att eventuella fel som påverkar kärnsäkerheten under framtida driftcykler kan korrigeras utan ytterligare förseningar. TVO presenterade garantiförfarandena för STUK i april och svarade på eller presenterade åtgärder för STUK:s tidigare öppna krav.
Enligt den information som erhållits från anläggningsleverantören måste vissa utmattningsanalyser relaterade till anläggningens primärkrets-komponenter omvärderas. Baserat på hållfasthetsberäkningar för den andra EPR-enheten har man funnit avvikelser i utmattningsanalyserna av svetsfogarna i tryckkärlsstöden som beräknats för OL3, vilket avsevärt minskar den beräknade livslängden för stöden. STUK har godtagit rapporten och såg inga hinder för driften av anläggningen, men i sitt beslut krävde STUK åtgärder för att säkerställa att tryckkärlets livslängd överensstämmer med konstruktionskriterierna. Dessutom krävde STUK en studie av effekterna av avvikelsen för ånggeneratorerna. Utöver de ovan nämnda studierna har STUK krävt en bedömning av effekterna på OL3-enheten av de spänningskorrosionssprickor som observerats vid de franska anläggningarna. En förlängning till juni 2023 har beviljats för denna studie. Även om studierna ännu inte har mottagits, anses det inte att detta kommer att ha någon omedelbar inverkan på den kommersiella driften av anläggningen.
TVO och anläggningsleverantören fortsatte driftsättningen av OL3 i december-januari med fullständiga effekttester. Detta föregicks av en underhålls- och reparationsverkstad som främst fokuserade på huvudmatarvattenpumparna. Efter provperioden kördes anläggningen igen för ett reparations- och underhållsstopp, med ytterligare inspektioner av matarvattenpumparna enligt plan.
Under det tidigare driftstoppet upptäcktes sprickor i pumphjulen på alla huvudmatarvattenpumpar. På grundval av undersökningen beslutade TVO och anläggningsleverantören att fortsätta driftsättningstesterna och låta de spruckna pumphjulen sitta kvar i två av matarvattenpumparna. Belastningen på pumphjulen bestämdes genom flödesberäkningar och sprickutbredningen genom utmattningsanalyser och beräkningar av spricktillväxt. Analyserna visar att spricktillväxten inte fortskrider i sådan omfattning att allvarliga skador på pumparna skulle uppstå. Pumparna kommer att inspekteras igen under det aktuella driftstoppet för att bekräfta att bedömningen är korrekt. Med tanke på anläggningens tillgänglighet och elproduktion är driften av matarvattenpumparna viktig, men ur kärnsäkerhetssynpunkt är de inte betydande.
Innan experimenten med löphjulen återupptogs krävde STUK att TVO skulle lämna in en rapport om fortsatt säker drift (STUK 7/G42301/2022). På grundval av dessa undersökningar har man gjort avsättningar för skador i händelse av ett pumpfel. Ur kärnsäkerhetssynpunkt bedöms de lösa partiklar som når förångaren vara av så liten storlek att de inte anses utgöra någon betydande risk för förångarnas integritet. Även om studierna visar att impellern inte kommer att gå sönder, har TVO och anläggningsleverantören undersökt säkerhetskonsekvenserna av en eventuell lös bit för anläggningen och för personer och har vidtagit försiktighetsåtgärder i händelse av brott. STUK ansåg att undersökningen var tillräcklig, varefter TVO enligt eget beslut fick starta upp anläggningen och fortsätta provkörningarna för idrifttagning. Idrifttagningen pågick från slutet av december till början av januari.
De genomförda driftproven har testat anläggningens reaktion vid eventuella driftstörningar. I slutet av december, vid full reaktoreffekt, testades anläggningens beteende bland annat under turbinstart och huvudpumpstopp, samt under övergången till självdrift, där OL3 kopplades bort från det externa elnätet och anläggningen lämnades att leverera el endast till anläggningens egna konsumenter. STUK verifierade planerna och instruktionerna för effekttesterna och övervakade de viktigaste testerna i OL3:s kontrollrum. TVO rapporterar fortfarande resultaten från testerna för avstängning av huvudpumpen, men anläggningen visade sig ha uppfört sig säkert under testet. Sammantaget var de driftsättningstester som genomfördes vid anläggningen framgångsrika ur kärnsäkerhetssynpunkt.
Fingrids närprov för driftsättningsförsöken kunde inte genomföras i detta skede på grund av problem som uppstod under Fingrids testarrangemang. Det kortvariga testet är inte relevant för kärnsäkerheten, men är avsett att verifiera driften av anläggningen och dess förmåga att stödja nätet i händelse av ett nätfel. Fingrids pressmeddelande om testet.
I samband med idrifttagningen av OL3 återstår en testperiod på en månad innan den ordinarie elproduktionen startar. Detta kommer att ske efter det pågående underhållsstoppet.
Under driftsättningsfasen kommer anläggningens elproduktion att vara intermittent och ordinarie elproduktion och kommersiell drift kommer att starta efter driftsättningsfasen. Enligt den tidtabell som TVO har publicerat inleds den regelbundna elproduktionen i mars 2023.
STUK kommer att publicera uppdateringar om övervakningen av OL3 på STUKs webbplats i samband med att den kommersiella driften inleds.
Under september-oktober fortsatte Industrins Kraft och anläggningsleverantören driftsättningen av OL3 med försök på 60-100% av full effekt. Under provperioden har det också uppstått reparationsbehov, vilket har lett till att anläggningen har stängts av och reaktorn har stoppats. Under den aktuella avstängningen är det huvudsakliga arbetet inspektion och reparation av huvudmatarvattenpumparna, men även andra reparations- och underhållsarbeten har utförts.
Under inspektionen av huvudmatarvattenpumparna upptäcktes sprickor i pumphjulen på var och en av de fyra huvudmatarvattenpumparna. TVO, anläggningsleverantören och utrustningsleverantören har genomfört en grundlig undersökning för att fastställa grundorsaken till problemet och för att bestämma vilka korrigerande åtgärder som ska vidtas. Med tanke på anläggningens tillgänglighet och elproduktion är driften av matarvattenpumparna nödvändig, men ur kärnsäkerhetssynpunkt är de inte viktiga.
Innan testverksamheten återupptas kräver STUK en rapport från TVO för att säkerställa fortsatt säker drift (STUK 6/G42301/2022). Efter denna rapport kan TVO genom ett eget beslut starta kärnkraftverket och fortsätta driftsättningen. Om det därefter förekommer betydande avvikelser från den tidigare godkända driftsättningsplanen, ska TVO lämna en rapport till Strålsäkerhetscentralen om ändringarna och deras konsekvenser för säkerheten.
Driftsättningstester har också utförts för att testa anläggningens reaktion vid eventuella driftstörningar. Vid full reaktoreffekt testades anläggningens beteende vid bortfall av matarvattenpumpen enligt planerna, och ett test för snabb avstängning av reaktorn genomfördes enligt planerna. STUK kontrollerade planerna och instruktionerna för effekttesterna och övervakade de viktigaste testerna i Olkiluoto. Dessutom granskade STUK resultaten av de utförda testerna. På det hela taget var testerna vid anläggningen lyckade och anläggningen fungerade säkert.
De hittills genomförda idrifttagningstesterna och undersökningarna har visat att anläggningen fungerar enligt planerna. Testerna med full effekt enligt driftsättningsplanen återstår att slutföra innan den kommersiella driften kan inledas. För att anläggningen ska kunna drivas med full kapacitet krävs att tre huvudmatarvattenpumpar används.
STUK kommer att övervaka de viktigaste testerna på plats och verifiera testresultaten.
TVO och anläggningsleverantören har fortsatt driftsättningen av OL3 med tester utförda vid 60% av full reaktoreffekt. Detta föregicks av ett reparationsstopp, eftersom man i maj hittade lösa ångplåtar i turbinens mellanfördelare. Efter att reparationerna slutförts lämnade TVO en rapport till STUK där det framgick att fynden av lösa delar inte hade någon inverkan på kärnsäkerheten och skälen till detta. Under kraftuppköpet efter reparationsstoppet identifierade TVO och anläggningsleverantören ett ytterligare behov av att uppdatera programvaran för driftautomation. TVO lämnade en rapport till STUK och efter uppgraderingsarbetet fortsatte provkörningarna enligt plan.
I samband med provkörningarna har man också testat hur anläggningen reagerar på eventuella driftstörningar. Vid en reaktoreffekt på ca 60% testades anläggningen enligt plan för självdrift, där OL3 kopplades bort från det externa nätet och anläggningen fortsatte att leverera el endast till anläggningens egna konsumenter. Testet slutfördes framgångsrikt.
Före reparationsstötarna genomgick anläggningen som planerat ett snabbt avstängningstest av reaktorn. Under reaktoravstängningstestet tog det längre tid än väntat att starta turbinavstängningen efter händelsen. TVO lämnade in en modifieringsplan och en säkerhetsbedömning till STUK, på grundval av vilken den maximala fördröjningen mellan reaktor- och turbinstacken som används i säkerhetsanalyserna förlängdes. I säkerhetsbedömningen analyserade TVO vilken inverkan fördröjningen av turbinbarriären hade på anläggningens beteende i olika situationer. STUK bedömde ändringens inverkan som liten och godkände ändringen av utgångsvärdena för analyserna och acceptanskriterierna.
STUK kontrollerade planerna och instruktionerna för kraftproven och övervakade de viktigaste proven i Olkiluoto. Dessutom granskade STUK resultaten av de utförda testerna. På det hela taget var testerna vid anläggningen framgångsrika och anläggningen fungerade säkert.
De hittills genomförda driftsättningstesterna och studierna har visat att anläggningen fungerar enligt planerna och att det är säkert att öka anläggningens effekt i enlighet med testdriftsättningsplanerna.
Den 5 september 2022 lämnade TVO in en ansökan till STUK om tillstånd att öka reaktoreffekten till mer än 60 procent av den fulla termiska effekten på 4300 MW. STUK godkände ansökan genom beslut STUK 3/G44401/2022 av den 6 september 2022.
Nästa steg i den kärntekniska driftsättningen av OL3 blir att öka effekten stegvis från 60% till 100%. Under denna period kommer anläggningsleverantören och TVO att säkerställa att anläggningen fungerar som planerat vid dessa effektnivåer och kommer även att testa anläggningens beteende under olika driftförhållanden. Testerna utförs i enlighet med planer och anvisningar som gjorts upp på förhand och som STUK har verifierat. STUK övervakar de viktigaste testerna på plats och kontrollerar testresultaten. Om det inte upptäcks några betydande brister i anläggningens drift och uppförande och om det inte uppstår någon avvikelse av betydelse för säkerheten under testerna, behövs inget separat tillstånd från Strålsäkerhetscentralen under idrifttagningen av kärnkraftverket.
I maj förra året upptäcktes lösa delar av ångplattorna i mellanröret på turbinsidan av OL3, och ett reparationsstopp inleddes vid anläggningen. Efter att reparationerna slutförts lämnade TVO in en rapport och motivering till STUK om att fynden av lösa delar inte hade någon inverkan på kärnsäkerheten. Därefter fortsatte TVO och anläggningsleverantören driftsättningen av anläggningen och STUK fortsatte övervakningen av driftsättningen.
Under kraftuppköpet efter reparationsstoppet stod det klart för TVO och anläggningsleverantören att automationssystemen på turbinsidan av kärnkraftverket behövde uppgraderas. TVO och anläggningsleverantören kommer att fortsätta med 60-procentiga drifttester efter uppgraderingen. Under den efterföljande idrifttagningsfasen kommer anläggningens effekt att ökas från 60 % till full effekt. TVO kommer att behöva STUK:s godkännande innan någon effektökning sker.
Driftsättningen av OL3 har fortsatt med tester vid 30-60% av full reaktoreffekt, genomförande av nödvändiga modifieringar och fastställande av korrekta inställningar för turbinön. Under driftsättningen har TVO och anläggningsleverantören också utfört reparations- och inspektionsarbeten på turbinön, vilket krävde att anläggningen kördes i kallt avstängningsläge. Reparationsavstängningen pågår fortfarande. STUK har krävt att TVO före uppstarten av anläggningen klargör att de lösa partiklar som påträffats i turbinön, dvs. i den sekundära inneslutningen, inte påverkar kärnsäkerheten.
Före reparationschockerna genomförde TVO och anläggningsleverantören driftsättningstester enligt plan. I driftsättningstesterna ingick också att testa anläggningens reaktion på förväntade driftstörningar, t.ex. avstängning av reaktor och turbin vid 60% effektnivå. Ett separat turbinutlösningstest utfördes framgångsrikt. I reaktoravstängningstestet var den tid det tog att starta turbinavstängningen efter händelsen längre än förväntat. En bedömning av detta och en ändring av acceptanskriteriet är fortfarande under övervägande av STUK, varefter en bedömning av testets acceptabilitet kan göras.
STUK kontrollerade planerna och instruktionerna för effekttesterna och övervakade de viktigaste testerna i Olkiluoto. Dessutom granskade STUK resultaten av de utförda testerna. På basis av mätningarna har reaktorhärden och primärkretsen i stort sett uppfört sig som förväntat under testerna. Det har förekommit små skillnader i effektfördelningen i reaktorhärden jämfört med de preliminära beräkningarna, men dessa är inte relevanta för en säker drift av reaktorn. Sammantaget har driftsättningstesterna på anläggningen i huvudsak varit framgångsrika och anläggningen har uppfört sig säkert.
Under driftsättningstesterna i denna fas har en oplanerad händelse inträffat under testet för snabb avstängning av reaktorn. Den snabba avstängningen testades som planerat, men en oplanerad aktivering av säkerhetsfunktionen inträffade samtidigt, där nödboosterpumparna startade oväntat. Säkerhetsinitieringen säkerställde anläggningens säkra status genom att injicera ytterligare bor i reaktorn för att stoppa kedjereaktionen, och händelsen utgjorde ingen fara för människor eller miljö. Starten skedde på grund av en felaktigt utlöst signal från automationssystemet. Som en korrigerande åtgärd kommer en förändring av automationssystemet att göras för att förhindra en liknande oväntad händelse.
Den ursprungliga INES-kategorin för händelsen var 0. INES-kategorin är en klassificeringsskala för nukleära och radiologiska incidenter. En händelse i kategori 0 är en händelse som har så liten betydelse för säkerheten att den inte kan placeras i rätt skala.
Tidigare har oscillationer i neutronflödet som är högre än förväntat observerats i andra reaktorer av samma typ. Denna oscillation har visat sig orsakas av bränsleelementens rörelse i sidled på grund av oscillationer i reaktorkylvätskeflödet, vilket i sin tur bidrar till att neutronerna bromsas upp i reaktorn. Med anledning av detta lämnade TVO in en ansökan till STUK om modifieringsarbete på OL3. STUK godkände modifieringsarbetet, som omfattar ändringar i driften av automationen och säkerhetsanalyser för att visa säker drift.
Efter det pågående reparationsstoppet kommer den nukleära idrifttagningen av OL3 att fortsätta på 60% reaktoreffektnivå, inklusive ett test av övergången till självdrift. Under detta test kommer anläggningen att förbli i drift för att endast leverera el för anläggningens egna behov. Därefter behöver TVO STUK:s godkännande för att öka reaktoreffekten till mer än 60% av full effekt.
Driftsättningen av OL3 har under de senaste månaderna fortskridit i huvudsak genom tester som utförts när reaktoreffekten varit 25–30 procent av full effekt samt genom nödvändiga ändringar och fastställande av korrekta justeringar av turbinenheterna.
Anläggningen synkroniserades med stamnätet i mars då reaktoreffekten var 25 procent av full effekt. Driftsättningstesterna har även omfattat testning av anläggningens respons vid förväntade driftstörningar. Med en reaktoreffekt på cirka 30 procent genomfördes tester på bland annat turbinsnabbstopp, funktionaliteten av elomkopplingen från 400 kV-nätet till 110 kV-nätet och responsen på bortfallet av det externa elnätet.
STUK granskade effekttesternas planer och anvisningar och övervakade de viktigaste testerna i Olkiluoto. Dessutom gick STUK igenom resultaten av de tester som gjorts. Utgående från mätningarna har reaktorhärden och primärkretsen fungerat som förväntat under testerna. Driftsättningstesterna som utförts vid anläggningen var huvudsakligen framgångsrika och anläggningen fungerade på ett säkert sätt.
Efter kontrollen i februari har det i samband med driftsättningstesterna inträffat ett reaktorsnabbstopp som inte ingick i dessa tester. Reaktorns snabbstopp är en normal skyddsfunktion som stänger av anläggningen med hjälp av styrstavar och bor som tillförs till kylvattnet. Den automatiska skyddsfunktionen utlöses vanligtvis när processparametrarna avviker från det förväntade tillståndet. Med skyddsfunktioner säkerställer man att säkerheten inte äventyras.
Snabbstoppet inträffade den 27 februari 2022 på grund av högt ångtryck på sekundärsidan. Incidenten startade i sekundärsidans kondensatsystem, vilket via en händelsekedja ledde till att turbinens bypass-system stängdes av. När värmen inte kunde överföras via bypass-systemet till kondensorn ledde detta till att trycket steg, vilket i sin tur orsakade reaktorns snabbstopp och att sekundärsidans utblåsningsstation för ånga öppnades. Incidenten äventyrade inte säkerheten och säkerhetssystemen fungerade som planerat i samband med reaktorns snabbstopp.
Incidenten placerades i INES-kategorin 0. INES-kategorin är en skala för kärnkrafts- och strålningshändelser. Kategori 0 omfattar incidenter vars säkerhetsbetydelse är så ringa att de inte kan placeras på den verkliga skalan. Sådana är till exempel att snabbt stänga av reaktorn (snabbstopp) när anläggningens samtliga system fungerar i situationen som planerat.
De genomförda driftsättningstesterna har visat att anläggningen fungerar som planerat och att det är säkert att öka anläggningens effekt till den nivå som krävs för nästa driftsättningsfas.
Industrins Kraft lämnade 29.3.2022 in en tillståndsansökan hos STUK om höjning av reaktorns effekt till över 30 procent av den fulla värmeeffekten på 4 300 MW. STUK godkände ansökan med sitt beslut STUK 30.3.2022.
Den kärntekniska driftsättningen av OL3 fortsätter härnäst genom att effekten stegvis höjs från 30 till 60 procent. Under denna tid säkerställer anläggningsleverantören och Industrins Kraft att anläggningen fungerar planenligt med dessa effekter, och man testar också hur anläggningen beter sig vid driftstörningar. Testerna utförs enligt tidigare utarbetade planer och riktlinjer som STUK har granskat. STUK övervakar de viktigaste testerna på plats och granskar testresultaten. Härnäst behöver Industrins Kraft ett tillstånd från STUK för OL3-enheten när driftsättningstesterna fortsätter med tester som genomförs med en effekt på över 60 procent.
Under den kärntekniska driftsättningen kommer anläggningens elproduktion att variera.
Regelbunden elproduktion och kommersiell drift startar inte förrän efter driftsättningsfasen. Enligt den tidtabell som Industrins Kraft publicerat kommer den regelbundna elproduktionen att inledas i juli 2022.
Den 4 januari 2022 beviljade STUK Industrins Kraft tillstånd att öka effekten i reaktorn OL3 med mer än fem procent av dess fulla effekt. Därefter fortsatte anläggningens driftsättning med en stegvis ökning av effekten mot 30 procent. Under effektökningen säkerställer man att anläggningen fungerar enligt planerna.
STUK övervakar driftsättningen på plats i Olkiluoto. När effekten ökades från 5 procent till 30 procent utförde anläggningsleverantören och tillståndsinnehavaren mätningar och kalibreringar (effektfördelning, integrerat flöde, kärnans instrumentation, justeringsfunktioner, vibrationsnivåer) och periodiska tester. Dessutom testade de anläggningens respons på olika störningar.
STUK granskade effekttesternas planer och anvisningar och övervakade de viktigaste testerna i Olkiluoto. Dessutom har STUK gått igenom resultaten av de tester som gjorts. Största delen av testerna var framgångsrika och anläggningen fungerade säkert och enligt planerna. De mest betydande avvikelserna som skedde under driftsättningen behandlas i följande avsnitt.
Det inträffade två reaktorsnabbstopp under driftsättningstesterna som inte var en del av dessa tester. Reaktorns snabbstopp är en normal skyddsfunktion som stoppar reaktorn snabbt och säkerställer att säkerheten inte äventyras. Vid snabbstopp stängs anläggningen av med hjälp av styrstavar. Detta säkerställs genom att bor tillförs till kylvattnet. Den automatiska skyddsfunktionen utlöses vanligtvis när processparametrarna avviker från det förväntade tillståndet.
Det första snabbstoppet inträffade den 14 januari 2022 när man vid anläggningen testade begränsningsfunktionen för ånggeneratorns yta. Under testet steg ytan på en av ånggeneratorerna över reaktorns snabbstoppsgräns. Anläggningens automationsfunktioner kommer att ändras till följd av incidenten. Under driftsättningsfasen är det typiskt att justeringsfunktionerna justeras, och ändringsbehov kan fortfarande förekomma.
Det andra snabbstoppet inträffade den 29 januari 2022 när generatorn synkroniserades med 400 kV-elnätet. I samband med synkroniseringstestet sjönk medeltemperaturen i reaktorns primärkrets, vilket ledde till att reaktorns effekt ökade från 25 procent till 35 procent. I detta skede av driftsättningen var reaktorns snabbstoppsgräns 35 procent, och effektökningen ledde till ett snabbstopp som skyddsfunktionen utlöste. Anläggningens driftsättning fortsätter efter att nödvändiga ändringar har gjorts.
Ovan nämnda incidenter äventyrade inte säkerheten. Båda incidenterna placerades preliminärt i INES-kategorin 0. INES är en skala för kärnkrafts- och strålningshändelser. Kategorin INES 0 omfattar incidenter vars säkerhetsbetydelse är så ringa att de inte kan placeras på den verkliga skalan. Kategori 0 omfattar till exempel reaktorns snabbstopp när anläggningens samtliga system fungerar som planerat.
Driftsättningstesterna har hittills visat att anläggningen fungerar på ett säkert sätt. När man i samband med driftsättningstester märker att något behöver ändras, säkerställer man att anläggningen är i ett säkert läge så att ändringarna kan göras. Dessutom stängs anläggningen vid behov ned.
STUK övervakar implementeringen av de viktigaste ändringarna och inspekterar de relaterade dokumenten. Anläggningens planenliga verksamhet verifieras genom nya tester efter ändringarna. Efter detta fortsätter anläggningens driftsättning enligt tidigare utarbetade planer och riktlinjer som STUK har granskat. Industrins Kraft behöver nästa gång tillstånd från STUK när reaktorns effekt ska höjas till över 30 procent av den fulla effekten.
Under den kärntekniska driftsättningen kommer anläggningens elproduktion att variera. Regelbunden elproduktion och kommersiell drift startar inte förrän efter driftsättningsfasen. Enligt den tidtabell som Industrins Kraft publicerat kommer elproduktionen att inledas i slutet av februari och den regelbundna elproduktionen i juli 2022.
STUK beviljade den 16 december 2021 tillstånd för det kritiska skedet och lågeffektstester för OL3, och konstaterade driftsberedskap i Olkiluoto den 18 december 2021. Därefter vidtogs åtgärder för det första kritiska skedet, det vill säga för förberedelse av driftsättning av reaktorn. Anläggningen kan anses ha satts i drift den 21 december 2021, då reaktorkärnan gjordes kritisk för första gången.
STUK följde driftsättningen på plats i Olkiluoto. Driftsättningen av OL3 sker genom att man späder ut borhalten i vattnet i reaktorn och styr styrstavarna. Driftspersonalen från Industrins Kraft utförde de planerade åtgärderna kontrollerat och säkert. Industrins Krafts ansvar för situationen och anläggningen lyftes fram och var tydligt. Anläggningsleverantören (ett konsortium bestående av AREVA GmbH, AREVA NP SAS och Siemens AG) deltar i verksamheten under driftsättningen, men Industrins Kraft ansvarar för kärn- och strålningssäkerheten. Endast reaktoroperatörer som godkänts av STUK och licenserats av Industrins Kraft får styra anläggningen från dess kontrollrum.
Efter att anläggningen satts i drift utförde Industrins Kraft och anläggningsleverantören lågeffektstester. Genom lågeffektstesterna säkerställde man att reaktorkärnan beter sig som förväntat och uppfyller antagandena i säkerhetsanalyserna. Lågeffektstester gjordes med styrstavarna i flera olika positioner, och man mätte storheter som anknyter till reaktorfysiken (mätning av den kritiska borhalten, mätning av den isotermiska temperaturkoefficienten och mätning av styrstavarnas reaktivitetseffekt).
STUK granskade planerna och anvisningarna för lågeffektstesterna samt följde dem i Olkiluoto. STUK gick också igenom resultaten av de tester som gjorts. Testerna genomfördes framgångsrikt, reaktorn betedde sig ganska exakt i enlighet med förhandsberäkningarna och de på förhand definierade säkerhetskriterierna uppfylldes.
De genomförda driftsättningstesterna har visat att anläggningen fungerar som planerat och att det är säkert att öka anläggningens effekt till den nivå som krävs för nästa driftsättningsfas.
Industrins Kraft lämnade 3.1.2022 in en tillståndsansökan till STUK om höjning av reaktorns effekt till över fem procent av den fulla värmeeffekten på 4 300 MW. STUK godkände ansökan med sitt beslut STUK 1/G44401/2022, 4.1.2022.
Den kärntekniska driftsättningen av OL3 fortsätter härnäst genom att effekten stegvis höjs från fem till 30 procent. Under denna tid säkerställer man att anläggningen fungerar planenligt med olika effekter, och man testar också hur anläggningen beter sig vid driftstörningar. I detta skede synkroniseras även anläggningens kraftgenerator med det nationella nätet för första gången och elproduktionen inleds. Testerna utförs enligt tidigare utarbetade planer och riktlinjer som STUK har granskat. STUK övervakar de viktigaste testerna på plats och kontrollerar resultaten från testerna. Tillstånd beviljat av STUK behövs nästa gång när man når en effekt på över 30 procent och därefter när man når en effekt på över 60 procent.
Efter anläggningens kärntekniska driftsättningsfas inleds regelbunden elproduktion och kommersiellt bruk. Enligt den tidsplan som offentliggjorts av Industrins Kraft kommer fasen att inledas i juni 2022.
Laddning av bränsle i OL3 började i slutet av mars 2021. STUK följde med när laddningen påbörjades och fortskred i Olkiluoto. Laddningen genomfördes framgångsrikt och sedan genomgick OL3 prekriticitetstester, dvs. heta tester där primärkretsen värmdes och trycksattes till driftförhållandena med hjälp av huvudcirkulationspumparna. Under de heta testerna provades anläggningens system och funktion i sin helhet i den utsträckning som de inte har kunnat testas utan bränsle i reaktorn eller som förutsatte omtestning efter utförda ändringar.
STUK granskade testplanerna och anvisningarna och övervakade de viktigaste testerna i Olkiluoto. Dessutom granskades resultaten av testerna. Under provdriften bedömdes också tillståndshavarens och anläggningsleverantörens verksamhet, särskilt när det gäller maturiteten av anläggningsförvaltningen.
Driftsättningstesterna visar att systemen och anläggningen fungerar som planerat, och det är normalt under driftsättningsskedet att det fortfarande kan finnas behov av ändringar. Behovet av ändringar vid driftsättningen av OL3 orsakade förseningar i driftsättningen, men tack vare Industrin Krafts och anläggningsleverantörens goda arbete åtgärdades dessa på rätt sätt: problemen löstes, nödvändiga ändringar och korrigeringar gjordes och funktionaliteten verifierades genom omtestning. STUK följde framskridandet av provdriften, problemlösningen och granskade de viktigaste ändringsarbetsplanerna samt utförde nödvändiga inspektioner på de reparerade och modifierade anläggningarna. Behovet av ändringar och tidsfördröjningar orsakade av turbinblockeringen under de heta testerna gjorde det möjligt att tidigarelägga sådana ändringar som ursprungligen hade planerats för senare skeden. Exempelvis förbättrades konstruktionen av de mekaniska styrventilerna för tryckhållarens säkerhetsventiler genom att ventilernas delar ersattes med nya delar vars material och konstruktion hade modifierats för att undvika spänningskorrosion.
De driftsättningstester som utförts före första kriticiteten, inklusive omtester efter modifieringar, har visat att anläggningen nu fungerar som planerat. Under de heta testerna visades också att de dämpare som lagts till i tryckhållarens anslutningsledning har minskat vibrationerna i ledningen tillräckligt.
Driftsättningen är också en möjlighet att lära sig för alla som deltar. Industrins Kraft undersökte de avvikande drifthändelser som inträffade under provdriften och vidtog omedelbara åtgärder utifrån dem, liksom utifrån de viktigaste händelserna i händelseutredningen. Händelserna medförde ingen kärn- eller strålsäkerhetsfara. För att få en säkrare och bättre drift av anläggningen var det viktigt att Industrins Kraft systematiskt granskade händelserna och gjorde nödvändiga ändringar i anläggningen och driftsättet. De korrigerande åtgärderna omfattade exempelvis ändringar av säkerhetsfunktionernas startgränser i anläggningens automationssystem.
Industrins Kraft lämnade in en ansökan om kriticitetstillstånd till STUK den 8 december, som STUK godkände genom beslut 16.12. Beslutet och den bifogade promemorian beskriver mer i detalj tiden mellan bränsleladdning och första kriticitet, händelser och kontrollåtgärder samt uppfyllandet av villkoren för kriticitetstillståndet. STUK kommer fortfarande att bedöma uppstartsberedskapen på plats före OL3:s första kriticitet och i samband med det kontrolleras det att de öppna frågor som presenteras i ovanstående beslut har åtgärdats.
Därefter fortsätter den kärntekniska driftsättningsfasen av OL3 med den första kriticiteten, dvs. anläggningens reaktor startas, följt av anläggningstester med låg effekt. Med testerna med låg effekt säkerställs att reaktorhärden fungerar som antaget och att anläggningen och dess system fungerar planenligt även då reaktorn är i effektdrift. Efter testerna med låg effekt ökas anläggningens effekt stegvis. Med effekttesterna säkerställer man att anläggningen fungerar planenligt med olika effekter och testar man även hur anläggningen beter sig vid driftstörningar. Testerna utförs enligt tidigare utarbetade planer och riktlinjer som STUK har granskat. STUK övervakar de viktigaste testerna på plats och kontrollerar resultaten från testerna. Under effekttesterna krävs tillstånd från STUK för effektnivåerna 5 %, 30 % och 60 %.
Efter anläggningens kärntekniska driftsättningsfas inleds regelbunden elproduktion och kommersiellt bruk. Enligt den tidsplan som offentliggjorts av Industrins Kraft kommer fasen att inledas i juni 2022.