STUK edistää kauneudenhoitoalan säteilyturvallisuutta oppimispelillä
Säteilyturvakeskus on julkaissut kauneudenhoitoalan opiskelijoille suunnatun oppimispelin. Pelissä tutustutaan säteilyn käyttöön kauneudenhoidossa ja Säteilyturvakeskuksen viranomaisvalvontaan.
Säteilyturvakeskus (STUK) julkaisi torstaina 3.4. oppimispelin säteilyn käytöstä kauneudenhoidossa. Peli on tarkoitettu erityisesti kosmetologiopiskelijoille. Se sisältää kuitenkin hyödyllistä tietoa myös pidempään alalla toimineille kosmetologeille, estenomeille ja muille kauneudenhoitoalan ammattilaisille. Pelin aiheita ovat esimerkiksi säteilyn käyttäjän vastuu, säteilyn käytön sääntely, laitehankinnat, säteilyn käyttöön liittyvät riskit ja STUKin tehtävät valvovana viranomaisena.
Peli auttaa STUKia tavoittamaan kauneudenhoitoalan ammattilaiset jo opintojen aikaan. Kauneudenhoitoalalla säteilyä käytetään esimerkiksi ultraääni-, laser- ja valoimpulssihoidoissa, mutta STUKin havaintojen mukaan säteilystä ja sen turvallisesta käytöstä opetetaan hyvin vähän. Väärin käytettynä säteily voi aiheuttaa ihoon esimerkiksi palovammoja, arpia tai pigmenttimuutoksia.
Oppimispelillä STUK haluaa edistää kauneudenhoitoalan säteilyturvallisuutta ennakolta, sillä STUK myös valvoo kauneudenhoitoyritysten ja -yrittäjien säteilyn käyttöä. Opiskeluaikana saatu oppi vähentää ennen kaikkea työntekijöiden ja asiakkaiden säteilyriskejä mutta toivottavasti myös valvonnassa havaittujen puutteiden määrää.
”Varsinaisen sisällön sijaan pelaajien mieleen ehkä jää jonkinlainen muistijälki siitä, että säteilyn käyttöön liittyy vaatimuksia, ne tulee selvittää ennen palveluiden tarjoamisen aloittamista ja tarvittaessa kannattaa kääntyä STUKin puoleen”, toteaa STUKin tarkastaja Antti Latomäki.
Oppimispeli on saatavilla suomeksi, selkosuomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Selkokielinen versio on tarkoitettu erityisesti niille opiskelijoille, joiden äidinkieli ei ole suomi. Suomea toisena tai vieraana kielenä puhuvien määrä on kauneudenhoitoalalla huomattava.
STUK on lähettänyt kauneudenhoitoalaa opettaville oppilaitoksille uutiskirjeen, jossa on ohjeet pelin käyttöön. Lisätietoa pelistä, sen käyttöoikeuksista ja oheismateriaalista on saatavilla STUKin verkkosivuilla osoitteessa stuk.fi/oppimispeli.
Oppimispelin taustaan voi tutustua tarkemmin myös Laurea-ammattikorkeakoulusta valmistuneen Heidi Immosen YAMK-opinnäytetyössä Oppimispeli säteilyn käytön vaatimuksista kauneudenhoidossa (2024). Peli tehtiin opinnäytetyön yhteydessä Immosen ehdotuksesta. Työn tiivistelmä on luettavissa osoitteessa https://www.theseus.fi/handle/10024/866745.