Hoppa till innehåll

Tomi Routamo blir biträdande direktör för övervakning av nya kärnkraftverk

Utgivningsdatum 1.6.2023 11.39 | Publicerad på svenska 5.6.2023 kl. 15.07
Pressmeddelande
Biträdande direktör Tomi Routamo, Strålsäkerhetscentralen

Diplomingenjör Tomi Routamo (54) har utsetts till biträdande direktör för övervakning av nya kärnkraftverk vid Strålsäkerhetscentralen (STUK) från och med den 1 juni.

Som biträdande direktör för övervakning av nya kärnkraftverk är Tomi Routamos uppgift att se till att STUK har tillräcklig kompetens, om STUK får i uppgift att bedöma säkerheten hos ett nytt och en ny typ av kärnkraftverk. Tomi Routamo är sedan 2014 biträdande direktör för övervakning av driftsatta kärnkraftverk vid STUK.

Tapani Virolainen, direktör för avdelningen för övervakning av kärnkraftverk, säger att STUK måste förbereda sig på att någon redan inom en snar framtid kommer att ansöka om tillstånd att bygga ett eller flera nya kärnkraftverk. ”Vi kan förstås inte förutse framtiden, men det finns ett seriöst intresse till exempel för så kallade små kärnkraftverk”, konstaterar Tapani Virolainen.

”Att förbereda för ankomsten av nya kärnkraftverksprojekt är en meningsfull och utmanande uppgift,” säger Tomi Routamo. Han framhåller att tillsynsmyndigheten måste känna till säkerhetsfrågorna väl i de kärnkraftverk som ska övervakas, så att övervakningen fokuseras på rätt sätt enligt betydelsen för säkerheten, på både teknik och drift.

Flera olika typer av små kärnkraftverk är för närvarande under utveckling runt om i världen. Enligt Tomi Routamo är det inte möjligt för STUK att sätta sig in i alla dessa i detalj, men det är nödvändigt att identifiera deras gemensamma drag och vilka som är av intresse för finländska operatörer. Förutom små reaktorer måste vi även kunna bedöma större anläggningar om de ska byggas i Finland.

Mer information:
​​​​​​​​​​​Medietjänsten, tfn 010 850 4761