Strålsäkerhetscentralen mäter radioaktivitet hos människor i Tammerfors
Strålsäkerhetscentralen (STUK) mäter radioaktiviteten hos studerande och personal vid Tammerfors universitets campus den 22–26 januari.
Strålsäkerhetscentralens mätningar i Tammerfors är en del av det program för mätning av befolkningens radioaktivitet som startades redan på 1960-talet. STUKs lastbil som parkeras på Tammerfors universitets campusområde har en mätutrustning som observerar ämnen som avger gammastrålning hos människor. En mätning på femton minuter visar hur mycket radioaktivitet som finns i kroppen och vilka de radioaktiva ämnena är.
Man har sökt frivilliga till mätningarna genom att erbjuda mätningstider till anställda och studenter vid Tammerfors universitet.
På basis av befolkningsmätningarna beräknar STUK hur stora stråldoser finländarna får från radioaktiva ämnen i sina kroppar och hur mycket av denna stråldos som kommer från konstgjorda radioaktiva ämnen som produceras av människan.
Den viktigaste av de konstgjorda radioaktiva ämnena är cesium-137. Den orsakar i genomsnitt en stråldos på mindre än fem mikrosievert per år. Ämnen i kroppen äventyrar inte hälsan.
Största delen av den stråldos som finländarna får orsakas av olika externa källor, särskilt radon i inomhusluften. Stråldosen som cesium-137 ger upphov till är mindre än en tusendel av den genomsnittliga totala dosen strålning som finländarna får från olika källor per år, 5,9 millisievert.