STUK blogg
I STUKs bloggar diskuterar våra experter intressanta och aktuella fenomen och ämnen inom strålnings- och kärnsäkerhetsområdet. De senaste blogginläggen finns som kolumner på denna sida.
Sidan är under uppbyggnad. Vi ber om ursäkt för att det inte finns några bilder i texterna.
Antti Latomäki: Granskning av UV-strålning från apparater för ögonfransförlängningar
Strålsäkerhetscentralen (STUK) undersökte i sitt övervakningsprojekt intensiteten av UV-strålning från sex apparater som används för att fästa ögonfransförlängningar. Apparaterna används inom skönhetsvården för att härda ögonfransförlängningarnas lim med hjälp av UV-strålning och har ökat i popularitet under de senaste åren.
STUK köpte apparater för mätningarna i olika nätbutiker. En av apparaterna köptes från en finländsk nätbutik, tre från europeiska aktörer och två via en kinesisk e-handelsplattform. På så sätt kunde man mäta produkter i olika prisklasser som tekniskt skiljde sig något från varandra. Eftersom allt fler företag importerar billiga apparater för eget bruk från länder utanför EU ville man också inkludera ett par sådana apparater. Av de apparater som användes vid mätningarna kostade den billigaste cirka 40 euro och den dyraste över 700 euro.
I apparaterna undersöktes bland annat följande:
- Intensiteten på den UV-strålning som apparaten producerar
- Apparatens bruksanvisning och märkning som gäller optisk strålning
- Andra egenskaper som påverkar strålsäkerheten
På grundval av ovanstående bedömdes om apparatens egenskaper är sådana att den kan användas för att tillhandahålla skönhetsvårdstjänster. Den här gången handlade det inte om egentlig produktövervakning, utan projektet syftade till att skaffa kunskap om den nya typen av apparater. Tidigare försökte STUK ta reda på apparaternas egenskaper utifrån deras tekniska data, men uppgifterna visade sig utan undantag vara antingen bristfälliga eller icke trovärdiga.
Tänk på ögonsäkerheten när du använder apparaten
Mätningarna har utförts på det avstånd som anges i instrumentets instruktioner och på ytterligare 20 cm avstånd i enlighet med EN 62 471:2008. Standarden klassificerar belysningsprodukter i riskklasser baserat på riskerna med den strålning som de avger. Om du funderar på att köpa en sådan apparat ska du begära att få se en testrapport enligt den standard som nämns.
Av de apparater som mättes tillhörde tre den högsta riskklassen RG3 och tre RG2. Klassificeringarna baseras på risken för UV-strålning för ett oskyddat öga. För den mest effektiva apparaten som mättes skulle gränsvärdet överskridas på bara 15 sekunder vid ett synavstånd på 20 centimeter om ljuset skulle riktas direkt mot ögonen. UV-strålning kan orsaka inflammation i hornhinnan och grå starr. Vid applicering av fransarna håller kunden dock ögonen stängda, vilket gör att ögonlocket blockerar minst 95 % av strålningen mot ögat. Vid behandlingar är det därför av yttersta vikt att se till att kunden inte kan titta in i ljuskällan när den är påslagen.
Och huden? Många kopplar helt rätt samman exponering för UV-strålning med risken för hudcancer. Ögonfransförlängningsapparater avger ingen UVB-strålning som bränner huden. De flesta apparater har en våglängd på gränsen mellan UVA-strålning och blått ljus, och de korta härdningstiderna håller hudexponeringen låg.
En franstekniker bör förstås också skydda sig själv. Om till exempel fingertopparna upprepade gånger utsätts för strålning från apparaten kan den dos som ackumuleras under arbetsdagen vara betydande. Skydda dig mot UV-strålning genom att till exempel använda handskar och skyddsglasögon.
Följ bruksanvisningen
Vid användning av ögonfransförlängningsapparater är det viktigt att tänka på hur apparaten används. Kundens UV-exponering ökar avsevärt om apparatens användningsavstånd minskas. Exponeringen ökar också om du förlänger härdningstiden för att fästa en frans eller om du fäster många fransar under samma besök. Man är på den säkra sidan när man arbetar på så långt avstånd som möjligt och med korta härdningstider.
Användaren bör därför läsa apparatens bruksanvisning och i synnerhet följa de användningsavstånd och härdningstider som anges där. Om det inte finns några tydliga bruksanvisningar för apparaten bör man överväga om det överhuvudtaget är säkert att använda apparaten.
Säljare och importörer av sådana apparater bör kontrollera att bruksanvisningar medföljer de apparater som säljs för att säkerställa att behandlingarna kan utföras på ett säkert sätt.
Skillnader i apparaternas utrustning och funktioner
De apparater som STUK mätte var mycket likartade till sin konstruktion. Apparaterna var avsedda att antingen stå på golvet eller monteras på en bordsskiva och styrdes med en fotpedal. Som strålkälla användes LED med våglängder på antingen 365, 395, 400 eller 405 nanometer. Det fanns dock stora skillnader i intensiteten på den UV-strålning som apparaterna genererade. Skillnaden mellan de högsta och lägsta mätvärdena var upp till 20 gånger vid ett mätavstånd på 20 centimeter.
En av apparaterna var utrustad med separata inriktningslysdioder för att underlätta inställningen av rätt inriktning och arbetsavstånd. För att öka säkerheten var härdningstiden tekniskt begränsad till högst tre sekunder, varefter strålningen avbryts automatiskt. För andra apparater måste användaren trycka på fotpedalen för att uppnå korrekt härdningstid.
Det fanns betydande skillnader i bruksanvisningen och märkningen av apparaterna. Beroende på apparat antingen hittades en anvisning och den hade som minst ett rimligt innehåll eller så fanns det ingen alls. De medföljande bruksanvisningarna innehöll alla angivna användningsavstånd och härdningstider. För två apparater definierades i bruksanvisningen även kontraindikationer, dvs. hinder för att utföra behandlingen på ett säkert sätt.
Båda av de apparater som beställdes utanför EU var undermåliga vad gäller anvisningar och märkningar. Inga bruksanvisningar medföljde apparaterna och endast den ena var försedd med en dekal med ganska få uppgifter som varnade för UV-strålning. Apparaterna var inte heller märkta med tillverkare, modellbeteckning eller annan identifierande information som gjorde det möjligt att identifiera dem.
STUK har rekommenderat att du köper skönhetsprodukter från pålitliga leverantörer. Rekommendationen gäller fortfarande, eftersom apparater visserligen kan köpas till mycket låga priser utanför EU, men man kan endast gissa vad de faktiskt gör eller på vilket sätt de ska användas.
Strålningsanvändaren ansvarar för tjänstens säkerhet
STUK övervakar användningen av UV-utrustning för härdning av fransförlängningslim som en del av strålningskontrollen inom skönhetsvård Ansvaret för en säker användning av strålning ligger dock alltid hos den som tillhandahåller skönhetsvårdstjänster.
När man överväger att köpa en apparat bör man därför alltid utreda de risker som är förknippade med strålning för varje enskild apparat. När det gäller de produkter som valts ut för projektet verkar det inte finnas några betydande strålningsrisker förknippade med deras användning inom skönhetsvården, men det är alltid möjligt att onödigt effektiva eller på annat sätt farliga produkter dyker upp på marknaden.
Det är viktigt att den som tillhandahåller skönhetsvårdstjänster ser till att utrustningen är säker och används på rätt sätt. STUK kan kontaktas för hjälp med frågor om användning av strålning.
UV-härdande lim är, precis som andra lim som innehåller akrylater, kemikalier och kontrolleras av Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes). Även i Tukes kommer det under innevarande år att genomföras tillsyn i frågan.
Författare, inspektör Antti Latomäki sköter myndighetsuppgifter, marknadsövervakning och kontroller i samband med användning av icke-joniserande strålning inom skönhetsvård.