Skydda dig mot solen  

Bränn dig inte, vänj dig försiktigt vid solen. Om man bränner sig ofta löper man en ökad risk att insjukna i malignt melanom. Därför bör man undvika att bränna sig. Det är speciellt viktigt för barn, ljushyade, rödhåriga och fräkniga (hudtyp I och II) att skydda sig mot UV-strålning.  

Håll siesta  

Ungefär hälften av UV-dosen som samlas under ett dygn kommer mellan klockan 11 och 15. Genom att undvika solbad under middagstimmarna minskar man på mängden strålning man får.  

Håll dig i skuggan  

I skuggan finns det hälften mindre UV-strålning än i solen. För att skuggan skulle ge maximalt skydd måste även en stor del av himlen täckas bakom träd eller byggnader. På grund av strålningens spridning kommer högst hälften av UV-strålningen rakt från solen och resten fördelas jämnt över hela himlen. Därför bränns huden speciellt effektivt på simstränder eller på havet.  

Stå upprätt  

Den främsta orsaken till att man bränner sig på stranden är den liggande positionen. Ligger man ner får man fyra gånger mera UV-strålning än om man står upprätt och sysselsätter sig med något. Exponeringen fördelas också jämnare över hela kroppen om man rör på sig.  

Håll skjortan på  

Kläder ger det bästa skyddet. De flesta sommarkläder ger ett bra skydd mot UV-strålning. Tygets egenskaper är viktiga när det gäller UV-skydd. Om plagget är tillverkat av ett färgstarkt eller tätt vävt tyg ger det bättre UV-skydd för huden än ett lätt eller tunt tyg, eftersom UV-strålning inte tränger igenom tyget lika lätt. Genomskinliga eller spetsiga tyger ger litet eller inget skydd mot UV-strålning, eftersom UV-strålning passerar igenom tyget utan svårighet. När man väljer kläder är det dock bäst att välja en färg och ett utförande som är lätt och bekvämt att bära i varmt väder, t.ex. lösa, ogenomskinliga, ljusa kläder. En bra hatt skyddar ansikte, hals och öron.  

Öka skyddet med solkräm  

Solkrämer innehåller skyddsmedel som minskar påfrestningen av UV-strålning, och särskilt UVB-strålning, på huden.   

Solskyddsfaktorn (SPF) anger produktens effektivitet. När SPF-värdet ökar, ökar skyddet mot solbränna. Särskilt för känslig hud bör du välja en solkräm med hög skyddsfaktor. Även en hög skyddsfaktor ger dock inte ett fullständigt skydd mot UV-strålning. Trots solskyddet får huden mer strålning ju längre den är utsatt för solen. Solskyddsmedel bör användas för att minska hudens strålningsexponering och inte för att förlänga solexponeringen.  

Det rekommenderas inte att använda solskyddsmedel på huden på barn under två år, utan du bör skydda deras hud med kläder eller skugga. Äldre barn bör använda solskyddsmedel som är lämpliga för barn.  

Skyddet som solkrämen ger beror förutom skyddsfaktorn också på mängden kräm som smetas på huden. Oftast använder människor betydligt mindre skyddskräm, och mer sällan, än tillverkarna planerat. När krämlagret är tunnare än det borde vara blir skyddseffekten märkbart mindre än förpackningens skyddsfaktor anger.  

Det är bra att applicera solskyddet i god tid innan du går ut i solen och kom ihåg att applicera det igen när du vistas i solen under en längre tid. Kom ihåg att lägga på solkräm efter bad och handdukstorkning eller om du svettas så mycket att solkrämen rinner bort från huden.  

Använd solglasögon  

Skydda ögonen genom att använda solglasögon. Det är speciellt viktigt att skydda ögonen hos barn, eftersom linsen släpper igenom mera UV-strålning än i vuxnas ögon, och strålningen då kan nå ända fram till hornhinnan och orsaka skada. Bra solglasögon är stora och skyddar även mot UV-strålning som kommer in från sidorna. Märkningen UV 100 % eller UV 400 på solglasögonen visar att glasögonen helt filtrerar bort UV-strålningen.  

Kontrollera UV-indexet  

UV-indexet anger med ett tal mängden skadlig UV-strålning från solen. Ju högre UV-index, desto kortare tid klarar huden av solskenet utan att brännas. I Finland är det högsta UV-indexet 7. Det uppnås på sydkusten vid middagstid under högsommaren.   

På sommaren uppges UV-indexet i Finland även i samband med väderleksrapporter. Man varnar om UV-strålningen ifall UV-indexet är 6 eller mera. På Meteorologiska institutets hemsidor finns UV-indexuppskattningar för hela världen.  

Skugga på lekplatser för barn utomhus ger effektivt skydd mot UV-strålning  

Skugga kan minska solens UV-strålning med upp till hälften jämfört med direkt solljus. Barnen bör därför ha tillgång till utomhusområden med både soliga och skuggiga platser. Detta skulle ge en miljö med skydd mot solen, dagsljus och en behaglig temperatur.   

STUK har tillsammans med andra nordiska strålsäkerhetsmyndigheter publicerat ett ställningstagande för att bidra till att säkerställa att barn har tillräckligt med skugga på lekplatser utomhus. I sitt ställningstagande uppmanar de nordiska myndigheterna kommuner, stadsplanerare och fritids- och idrottsföreningar att ta hänsyn till behovet av skugga när de planerar och bygger utomhusplatser för barn. Läs positionspapper:  Nordiskt positionspapper: Barns lekplatser utomhus måste ha skugga från solen (på engelska).  
Kontakta oss:
[email protected]