Det finns mindre och mindre mängder radioaktivitet i människor
Strålsäkerhetscentralen (STUK) mäter denna vecka radioaktiviteten hos studerande och personal vid Helsingfors universitets campus i Gumtäkt. Nästa vecka görs mätningarna i Tammerfors och efter årsskiftet i januari i Rovaniemi.
Mätningarna av befolkningens radioaktivitet inleddes i Finland på 1960-talet, så Strålsäkerhetscentralen (STUK) har omfattande data om finländarnas radioaktivitet och dess förändringar under 60 års tid. Därför vet vi att den artificiella radioaktiviteten hos människor minskar år för år.
Enligt STUK:s överinspektör Sinikka Virtanen genomförs befolkningsmätningarna vid universitet, eftersom det har varit enkelt att ordna mätningarna på detta sätt och man har hittat många frivilliga som är intresserade av mätningarna. Vid universiteten görs mätningarna nu för andra gången.
Uppdaterad information om befolkningens radioaktivitet är viktig för att kunna upptäcka eventuella förändringar om sådana inträffar.
Konstgjord radioaktivitet som härrör från människans handlingar hos finländarna minskar för varje år, vilket enligt Sinikka Virtanen innebär att radioaktivitet inte längre alltid kan upptäckas tillförlitligt med mätningar. Det blir allt svårare att utreda befolkningens radioaktivitet.
Cesium minskar, naturliga radioaktiva ämnen består
Det mest betydande konstgjorda radioaktiva ämnet som härstammar från människans verksamhet hos finländarna är isotopen 137 av grundämnet cesium, Cs-137. När man började mäta befolkningens radioaktivitet i Finland på 1960-talet, härstammade cesium från kärnvapenprov i atmosfären. De största stråldoserna mättes då hos renskötare i Lappland. Radioaktiva ämnen som transporterades i luften anrikades via lavar i renköttet och därifrån vidare till renskötarna.
Nästa gång kom radioaktivt cesium till Finland våren 1986. Den radioaktivitet, som spreds av den värsta kärnkraftsolyckan som någonsin inträffat, skedde i Tjernobyl i det som idag är Ukraina syntes även i Finland och hos finländarna. Den gången särskilt i Päijänne-Tavastland och Mellersta Finland.
Alla finländare har också radioaktiva ämnen av naturligt ursprung, till exempel kaliumisotop 40. Varje finländare har dessutom en liten mängd uran och torium från berggrunden samt deras sönderfallsprodukter. Stråldosen som orsakas av dessa radioaktiva sönderfallsprodukter är i själva verket många gånger högre än den dos som orsakas av konstgjorda radioaktiva ämnen.
Medietjänsten, tfn 010 850 4761