Solariumföretag åtgärdade sina brister.
Nästan vartannat av de solarieföretag som Strålsäkerhetscentralen nådde i sin övervakningskampanj hade något som strider mot strålsäkerhetslagen att åtgärda i sin verksamhet. Strålsäkerhetscentralen skickade en enkät till sportföretag som säljer solarietjänster åren 2021–2024.
Säkerhetscentralen (STUK) genomförde en övervakningskampanj för solarier med ett webbaserat verktyg och nådde 89 leverantörer av solarietjänster som är verksamma i anslutning till gym och simhallar. Av dessa klarade sig 53 utan anmärkningar. Utbudet av solarietjänster har minskat under de senaste åren, vilket också syntes i denna kampanj. Enkäten skickades till 123 kända verksamhetsutövare, men 34 av dessa hade redan hunnit avsluta sin verksamhet.
STUK övervakar solarieföretag, eftersom UV-strålning som ger solbränna även ökar sannolikheten för hudcancer. Det är också förbjudet för personer under 18 år att använda solarium. För tjänsteleverantörer innebär förbudet att en utsedd ansvarig person alltid ska vara på plats för att övervaka att åldersgränsen följs. De ansvariga personerna ska också instruera kunderna i säker användning av tjänsten och särskilt i att kunden skyddar sina ögon på rätt sätt.
STUK använde kampanjen förutom för övervakning även för att tillhandahålla korrekt information. STUKs specialsakkunniga Anne Höytö konstaterar att information och instruktioner också var nödvändiga. Verksamhetsutövarna svarade bra på frågorna och anmälde också de brister de själva upptäckte. Alla företag åtgärdade också bristerna när STUK uppmanade till det eller förpliktade till det vid allvarligare brister. Verksamhetsutövarna på tre sportanläggningar slutade emellertid erbjuda solarietjänsten efter att ha fått en anmärkning eller uppmaning.
Det fanns brister i närvaron av ansvariga personer och i presentationen av de strålsäkerhets- och bruksanvisningar som krävs enligt lagen. Enligt strålsäkerhetslagen ska instruktionerna vara synliga för kunderna. En del tekniska brister avslöjades också till exempel vad gällde timerfunktionen som reglerar solariernas användningstid.
Att nästan hälften av företagen hade brister visade, enligt Anne Höytö, att det finns ett behov av denna typen av distansövervakning. Traditionellt innebär STUKs övervakning inspektioner som utförs på användningsplatser. De kan också utföras utan förvarning. Distansövervakning når fler verksamhetsutövare och enligt denna erfarenhet leder den också till förbättringar. Distansövervakning kan också uppmuntra företagare att själva granska sin verksamhet kritiskt på ett bättre sätt än den färdiga listan över brister som inspektören gett.
Distansövervakningen har emellertid sina begränsningar och STUK fortsätter även med inspektioner som utförs på plats. Solarieinspektioner utförs också av kommunernas hälsoskyddsmyndigheter, som lämnar in uppgifter om observationer som gäller strålsäkerheten för beslut av STUK.