STUK upptäckte en liten mängd radioaktivt material i luften i Imatra
Strålsäkerhetscentralen STUK upptäckte den radioaktiva koboltisotopen Co-60 i ett ytluftspartikelprov som samlades in i Imatra 20.11–7.12.2023. Provet innehöll också något mer av den radioaktiva cesiumisotopen 137 (Cs-137) än normalt. Koncertrationerna var obetydliga för människor och miljö.
Halten kobolt-60 var 0,2 mikrobecquerel per kubikmeter luft, medan halten cesium-137 var 1,9 mikrobecquerel per kubikmeter luft i prov som samlades i sluten av november, början av december
Cesium-137 upptäcktes också i ett prov som samlades in 13.11–20.11 och där halten fastställdes som 5,4 mikrobecquerel per kubikmeter. Inte ens denna koncentration har någon betydelse för människor eller miljö.
Koboltisotopen 60 används till exempel i industriella mätinstrument och forskning. Den uppkommer också vid kärntekniska anläggningar.
Cesium-137 upptäcks ofta i partikelprov som samlas in från luften. Det finns fortfarande radioaktivt cesium i finska naturen från kärnvapenprov som gjordes i atmosfären på 1960-talet och från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Cesium-137-halten i provet i Imatra i december var emellertid högre än normalt, så åtminstone en del kommer förmodligen från en annan källa.
Ursprunget till det radioaktiva material som upptäcktes i Imatra är inte känt, och mycket ofta förblir källan till sådana låga radioaktivitetshalter oklar.
År 2023 gjordes nio observationer från fyra händelser
Radioaktivt material från mänsklig verksamhet fångas då och då upp i filtren på STUKs övervakningsstationer. Under 2023 observerades fyra händelser. Det gjordes totalt nio observationer, eftersom vissa av händelserna upptäcktes vid flera övervakningsstationer. Ingen händelse gav anledning att anta att orsaken till observationerna skulle vara ett utsläpp av radioaktivt material som är betydande för miljön eller människors hälsa.
STUK övervakar halterna av radioaktiva ämnen i utomhusluften på åtta ställen i Finland. Partikelinsamlarna suger in stora mängder luft, varvid partiklarna i luften fastnar på insamlarnas filter. Med filtren kan man mäta de radioaktiva ämnenas aktivitetshalt och utreda vilka radioaktiva ämnen det är fråga om. Med metoden kan även ytterst små halter av radioaktiva ämnen observeras.
Mediatjänsten, tfn 010 850 4761