Kalibrering, testning och bestrålningar av strålningsmätare
Strålsäkerhetslag (859/2018) definierar att strålningsmätningar ska utföras med en metod som är lämplig för ändamålet och som har visat sig vara tillförlitlig. Mätresultaten ska vara metrologiskt spårbara i det internationella systemet för mätenheter. Strålningsmätare eller mätuppställningar som används vid mätning ska vara ändamålsenligt kalibrerade.
STUK tillhandahåller kalibrerings- och testningstjänster för dos- och aktivitetsstorheter avseende joniserande strålning. Syftet med kalibreringen är att strålningsmätningarna i Finland ska vara tillförlitliga och internationellt jämförbara. För detta ändamål upprätthåller STUK nödvändiga mätnormaler.
Tjänster som erbjuds
Den mätmetod som används beror på mätaren och dess användningsändamål. Nedan presenteras de vanligaste mätarspecifika tjänsterna. Tjänstens innehåll kan modifieras enligt användningsbehov och strålningskvalitet. För tjänsterna ges ett intyg som överensstämmer med standarden EN ISO/IEC 17025:2017.
Vid kalibrering jämförs mätaravläsningen med ett referensvärde och mätaren förses med kalibreringskoefficient, som anges i kalibreringsintyget. Mätarställningen multipliceras med kalibreringskoefficient för att ge det faktiska mätresultatet. Observera att vi i princip inte justerar mätarna.
För de mätare som används i räddningsverksamhet eller civilssydd är granskning tillräcklig.
Laboratoriet kan också bestråla komponenter av olika slag till önskad dos med olika strålningskvaliteter.
Mätningar och tester kan även utföras på platser där strålning används.
Priserna på tjänsterna framgår av STUKs Tjänsteprislista.
Strålningsmätare för strålbehandling kalibreras typiskt för absorberad dos i vatten utförd i 60Co strålfält. Kalibreringen kan utföras antingen endast för jonisationskammaren eller för hela mätkedjan, dvs. jonisationskammare, elektrometer och mätkabel. Kalibrering kräver information om uppsamlingsspänningen för jonisationskammaren och mätinställningarna för elektrometern (till exempel high range och laddningsmätning). Vid behov kan kalibrering också utföras för luftkerma i 60Co strålfält.
Strålningsmätare som används inom röntgendiagnostik och interventionsradiologi kalibreras med standardiserade röntgenkvaliteter. Kunden kan välja till exempel röntgenrörets spänningar för vilka kalibreringen utförs. De strålningskvaliteter som används beror på mätarens användningsändamål.
Typiska mätstorheter och strålningskvaliteter:
- konventionella jonisationskammare: luftkerma, RQR-strålningskvaliteter (40−150 kV)
- mammografimätare: luftkerma, MAM-strålningskvaliteter (25−35 kV)
- KAP-mätare: produkten av luftkerma och area, RQR-strålningskvaliteter (40−150 kV)
- CT-kammare: produkten av luftkerma och längd, RQT-strålningskvaliteter (100−150 kV)
Alla tillgängliga röntgenkvaliteter visas i röntgenkvaliteter tabellen (.pdf).
En typisk kalibrering av skyddsmätare utförs med 137Cs gammastrålning avseende miljödosekvivalent (H*(10)) vid olika dosrater (vanligtvis används tre dosrater). Mätarna kan också kalibreras med 60Co och 241Am gammastrålningskällor, ISO narrow-spectrum och ISO high air kerma rate (ISO 4037:2019) röntgenstrålningskvaliteter samt beta- och neutronstrålningskällor. De strålningskvaliteter som används beror på mätarens användningsändamål.
Flera olika plankällor används för ytaktivitetskalibrering. Kunden kan välja de radionuklider för vilka kalibreringen utförs. Kalibreringsparametern är ytemissionsrat.
Tillgängliga strålningskvaliteter:
Gamma, beta, alpha, neutron (.pdf)
Röntgenkvaliteter (.pdf)
För de mätare som används i skyddsverksamhet på eget initiativ (t.ex. bostadsaktiebolagens skyddsrum) räcker vanligtvis en granskning i stället för en kalibrering. Närmare information om granskning finns i Strålsäkerhetscentralens föreskrift om mätningar av joniserande strålning (STUK S/7/2021).
För mätarna ges ett granskningsintyg. Inom tillståndspliktig verksamhet bör mätarna kalibreras och granskning av funktionsdugligheten är en otillräcklig åtgärd. Vid granskningen jämförs mätaravläsningen med ett referensvärde inom olika mätområden och mätarens och larmfunktionernas linearitet kontrolleras. Granskningen utförs med 137 Cs gammastrålning.
Radonmätare använder integrerad, tidsupplöst eller momentan mätmetod (till exempel alfaspårfilmer, halvledardetektorer, jonisationskammare och Lucas-kammare). För kalibrering av mätinstrument som mäter radon och toron (220Rn) jämförs mätaravläsningen med den kända aktivitetskoncentrationen av radon i luften (222 Rn eller 220Rn gas). Exponeringar av 222 Rn av olika längder vid önskad radonhalt (utan kalibrering) kan också utföras, till exempel för mätanordningar baserade på alfa-spårfilm.
Vid bestrålning bestrålas objektet till en viss förutbestämd dos, för vilken ett bestrålningsintyg utfärdas. Bestrålningen kan göras med 137Cs-, 60Co och 241Am gammastrålningskällor, med ISO narrow-spectrum och ISO high air kerma rate (ISO 4037:2019) röntgenstrålningskvaliteter samt beta- och neutronstrålningskällor.
Tillgängliga strålningskvaliteter:
Gamma, beta, alpha, neutron (.pdf)
Röntgenkvaliteter (.pdf)
Kalibreringar och mätningar av strålning kan enligt överenskommelse också göras på användningsplatsen. Dessutom utförs standardenliga tester av röntgendiagnostisk utrustning och bestrålning av strålningsmätare, biologiska prover och elektroniska komponenter. Dessa avtalas separat med kunderna.
Beställning och leverans av tjänster
Dosimetrilaboratoriets tjänster beställs via fritt formulerad e-post. Beställningen ska innehålla följande information:
- den tjänst som ska beställas (kalibrering/testning/bestrålning, strålningskvalitet, storhet eller kortfattad förklaring av den strålning eller utrustning som ska mätas med mätaren)
- kundens kontaktuppgifter och faktureringsuppgifter
- mätarens leverans- och returmetod (levereras och hämtas, skickas med post/kurir)
- annan relevant information om mätaren
Du kan använda den här e-postmallen för beställningen:
BESTÄLL KALIBRERING
E-post: [email protected]
Observera att vi i princip inte justerar mätarna.
Mätarens typ och serienummer ska kunna identifieras och mätaren bör vara i funktionsdugligt skick i enlighet med bruksanvisningen.
Leveranstiden för kalibrerings-, gransknings-, testnings och bestrålningstjänsterna är vanligtvis från cirka en vecka till en månad. Ett intyg eller en rapport utfärdas för tjänsterna (pdf). Dessutom fästs ett klistermärke på den kalibrerade mätaren med information om kalibreringsdatum och kalibreringsintygets nummer.
För tjänsterna debiteras en avgift enligt STUKs gällande prislista.
Mätarnas leveransadress:
Strålsäkerhetscentralen
Dosimetrilaboratorium
Ånäsgränden 1
01370 Vanda