Övervakning av radioaktivitet i hushållsvatten
Kommunens hälsoskyddsmyndighet övervakar radioaktiviteten i hushållsvatten i enlighet med social- och hälsovårdsministeriets förordningar 401/2001 och 1352/2015. Förordning 401/2001 gäller små enheter som använder hushållsvatten och förordning 1352/2015 gäller stora enheter, livsmedelslokaler och buteljerat vatten. Förordning 1352/2015 ställer kvalitetskrav för radon, den indikativa dosen och tritium. Förordningen har också ställt ett kvalitetsmål för radon. För små enheter och privata brunnar har det getts en kvalitetsrekommendation för radon.
STUK agerar som expert inom övervakningen av radioaktivitet i hushållsvatten och ger vid behov råd till den kommunala hälsoskyddsmyndigheten. Om till exempel radonhalten i vatten som levereas av en hushållsvattenenhet enligt förordning 1352/2015 är större än kvalitetsmålet men mindre än kvalitetskravet ska STUK hjälpa till med att berada riskbedömningen som krävs enligt förordningen (radonvalvonta (at) stuk.fi). STUK övervakar också tritiumkoncentrationer i hushållsvatten och ger råd om de metoder som används för att uppskatta den indikativa dosen.
Observera: Övervakningsuppgifterna om radioaktivitet i vatten för 2023 kommer inte längre att rapporteras till STUK, utan till Valviras VATI.
Kvalitetskraven och -målen för radioaktivitet i hushållsvatten enligt förordningen om hushållsvatten 1352/2015
Tritium behöver inte undersökas regelbundet i hushållsvatten eftersom STUK övervakar aktivitetskoncentrationerna av tritium inom det nationella programmet för övervakning av strålning i miljön.
Kvalitetskravet för radonhalten är 1 000 becquerel per liter (Bq/l). Om detta överskrids är korrigerande åtgärder alltid nödvändiga på grund av strålsäkerhetsskäl, utan ytterligare bedömning och oavsett hur vattnet används. Kvalitetsmålet för radon är 300 Bq/l. Om kvalitetsmålet inte uppnås ska behovet av korrigerande åtgärder övervägas utifrån en riskbedömning.
Radonhalten behöver inte undersökas inom vattenförsörjningsområden om det vatten som produceras som hushållsvatten uteslutande härstammar från en ytvattenförekomst. Radonprovet tas från vatten som lämnar vattenverket. Radon undersöks vanligen genom periodisk övervakning. Provtagningsfrekvensen kan minskas eller övervakningen avbrytas om resultaten av testningen av radonhalten uppfyller kraven i punkt 5 i bilaga II till förordningen om hushållsvatten.
Med indikativ dos avses den intecknade effektiva stråldos från hushållsvatten som erhålls under ett år från naturliga och artificiella radioaktiva ämnen. Detta beaktar dock inte tritium, kalium-40, radon och kortlivade sönderfallsprodukter från radon.
Kvalitetskravet för den indikativa dosen är mindre än 0,10 millisievert per år (mSv/år). Nivån på den indikativa dosen kan bedömas utifrån provets totala alfa-aktivitetskoncentration eller utifrån aktivitetskoncentrationerna av enskilda radioaktiva ämnena (radionuklider).
Om den totala alfa-aktivitetskoncentrationen är mindre än 0,1 Bq/l och radonhalten inte överskrider kvalitetsmålet på 300 Bq/l, kan det antas att den indikativa dosen inte överskrider 0,10 mSv/år. Då behöver man inte bestämma aktivitetskoncentrationerna av enskilda radioaktiva ämnen.
Om den totala alfa-aktivitetskoncentrationen överskrider 0,1 Bq/l bestäms aktivitetskoncentrationerna av enskilda radioaktiva ämnen i provet för att få en uppskattning av den indikativa dosen. De alfa-aktiva ämnen som bestäms från vattenprovet kan vara radium-226, uran-234, uran-238 och polonium-210, medan de beta-aktiva ämnena kan vara radium-228 och bly-210. I undantagsfall kan man förutsätta att även andra radioaktiva ämnen mäts i provet.
Den indikativa dosen behöver inte undersökas inom vattenförsörjningsområden om det vatten som produceras som hushållsvatten uteslutande härstammar från en ytvattenförekomst. Provet för att undersöka den indikativa dosen tas från vatten som lämnar vattenverket. Provtagningsfrekvensen kan minskas eller övervakningen avbrytas om resultaten av testningen uppfyller kraven i punkt 5 i bilaga II till förordningen om hushållsvatten.
Den indikativa dosen undersöks vanligen genom periodisk övervakning. Den indikativa dosen kan undersökas vart femte år om den är mindre än 0,05 mSv/år och det finns ingen uppenbar orsak till att den skulle stiga. STUK erbjuder experthjälp med uppskattning av den indikativa dosen (radonvalvonta (at) stuk.fi).
STUKs publikationer om radioaktivitet i hushållsvatten
- Anvisningar för vattenbehandlingsanläggningar om radon i inomhusluft (pdf)
- Sammanfattning av resultaten av mätningar av radioaktivitet i hushållsvatten 2019-2021 i enlighet med förordningen om hushållsvatten (endast på finska, Julkari.fi)
- Sammanfattning av resultaten av mätningar av radioaktivitet i hushållsvatten 2016–2018 (endast på finska, Julkari.fi)
- Avlägsning av radionuklider från hushållsvatten (endast på finska, Julkari.fi)
Författningar
- Strålsäkerhetslag 859/2018 (Finlex.fi)
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvaliteten på hushållsvatten och övervakning av den samt om riskhantering i fråga om byggnaders vatteninstallationer 1352/2015 (Finlex.fi)
- Social- och hälsovårdsministeriets förordning om kvalitetskrav på och kontrollundersökning av hushållsvatten i små enheter 401/2001 (Finlex.fi)