Hoppa till innehåll

Användarna av strålning är nöjda med strålsäkerhetslagen

Utgivningsdatum 7.11.2024 14.14 | Publicerad på svenska 7.11.2024 kl. 14.42
Nyhet

De som använder strålning i sitt arbete är i huvudsak nöjda med den strålsäkerhetslag som reglerar verksamheten och de författningar som preciserar lagen. Enligt resultaten av Strålsäkerhetscentralens enkätundersökning finns det dock fortfarande utrymme för förbättringar i informationen och anvisningarna.

I början av sommaren frågade Strålsäkerhetscentralen (STUK) användare av strålning och strålningsverksamhetsutövare inom industri, hälso- och sjukvård, forskning och undervisning hur nöjda de är med hur strålsäkerhetslagen och de förordningar som utfärdats med stöd av den fungerar. STUK fick 544 svar, ungefär lika många från industrisidan och hälso- och sjukvårdssidan. Resultaten av utredningen används när STUK bereder förslag till vidareutveckling av förordningar.

De som svarade på enkäten var i huvudsak nöjda med den nuvarande strålsäkerhetslagstiftningen. Det finns saker att förbättra i informationen om ändringar i författningar och bestämmelser samt i myndighetsanvisningarna. Till exempel finns aktuell information om lagstiftningen och STUK:s bestämmelser tillgänglig för alla på webbplatsen Sammio, som upprätthålls av STUK, men alla respondenter visste inte detta.

Svaren från användare av strålning inom industrin och hälso- och sjukvården skilde sig inte mycket från varandra. Det fanns inte heller några betydande skillnader mellan svaren från små verksamhetsenheter för användning av strålning och verksamhetsutövare som använder flera strålkällor.  

Enligt STUK:s ledande expert Ritva Bly avslöjade enkäten inget tydligt behov av förändring.  ”Som motvikt till de kritiska ställningstagandena fanns det också minst lika många positiva svar på samma frågor”, konstaterar Ritva Bly. ”I de enskilda öppna svaren bedömdes olika saker, men de varken syns i svarsfördelningen eller ändrar totalresultatet.”  

Till exempel ansåg respondenterna att de skyldigheter som STUK ställde på verksamhetsutövarna på grundval av sina inspektioner var korrekta och konsekventa. I svaren betonades vikten av säkerhet och respondenterna ansåg också att de avgifter som tas ut för tillsynen är av rätt storlek.

Den nuvarande strålsäkerhetslagstiftningen trädde i kraft den 15 december 2018. Till skillnad från den tidigare lagstiftningen kräver den till exempel att verksamhetsutövarna gör en säkerhetsbedömning av strålningsverksamheten. Verksamhetsutövarna ska också använda en strålsäkerhetsexpert. En klar majoritet av respondenterna ansåg att dessa krav har varit nyttiga bland annat för att identifiera stora risker. 

Efter att den nuvarande strålsäkerhetslagstiftningen trädde i kraft ändrades också betalningssystemet och verksamhetsutövarnas ansvar överhuvudtaget betonades. Dessutom har STUK:s övervakningsmetoder delvis ändrats sedan lagstiftningen trädde i kraft. 

Vid beredningen av strålsäkerhetslagen och de kompletterande författningarna ansågs det nödvändigt att efter cirka fem års erfarenhet bedöma huruvida de fungerar. Enkätundersökningen är en del av denna bedömning. STUK bereder en rapport till social- och hälsovårdsministeriet om strålsäkerhetslagstiftningens funktion och eventuella ändringsbehov. I rapporten fästs särskild uppmärksamhet vid frågor vars reglering förändrades avsevärt år 2018.

Ytterligare information: 
Mediatjänst, tel: 010 850 4761