Säteilyn käyttäjät ovat tyytyväisiä säteilylakiin
Säteilyä työssään käyttävät ovat pääasiassa tyytyväisiä toimintaa säätelevään säteilylakiin ja lakia täsmentäviin säädöksiin. Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksen tulosten mukaan tiedottamisessa ja ohjeistuksessa on silti vielä parannettavaa.
Säteilyturvakeskus (STUK) kysyi alkukesästä teollisuuden, terveydenhuollon ja tutkimuksen ja opetuksen säteilytoiminnanharjoittajilta sekä säteilyn käyttäjiltä, kuinka tyytyväisiä he ovat säteilylain ja sen nojalla annettujen asetusten toimivuuteen. Vastauksia STUK sai 544, jokseenkin yhtä monta teollisuuden ja terveydenhuollon puolilta. STUK käyttää kyselytutkimuksen tuloksia laatiessaan ehdotuksia säännösten edelleen kehittämiseksi.
Kyselyyn vastanneet olivat pääosin tyytyväisiä nykyiseen säteilylainsäädäntöön. Parannettavaa löytyy säädös- ja määräysmuutoksista tiedottamisessa sekä viranomaisohjeistuksessa. Esimerkiksi ajantasainen tieto lainsäädännöstä ja STUKin määräyksistä on kaikkien nähtävillä STUKin ylläpitämällä Sammio-verkkosivustolla., mutta tätä eivät kaikki vastaajat tienneet.
Teollisuuden ja terveydenhuollon säteilyn käyttäjien vastaukset eivät juurikaan eronneet toisistaan. Merkittäviä eroja ei ollut myöskään pienten säteilyn käytön toimintayksiköiden ja useita säteilylähteitä käyttävien toiminnanharjoittajien vastausten välillä.
STUKin johtavan asiantuntijan Ritva Blyn mukaan kysely ei paljastanut mitään selkeää muutoksen tarvetta. ”Kriittisten kantojen vastapainona samoihin kysymyksiin oli myös vähintään yhtä paljon myönteisiä vastauksia”, Ritva Bly toteaa. ”Yksittäisissä avovastauksissa arvosteltiin erilaisia asioita, mutta ne eivät näy vastausten jakaumissa tai muuta kokonaistulosta.”
Esimerkiksi STUKin tarkastustensa perusteella toiminnanharjoittajille asettamia velvoitteita vastaajat pitivät oikeina ja johdonmukaisina. Vastauksissa korostettiin turvallisuuden tärkeyttä ja pidettiin myös valvonnasta perittyjä maksuja oikean suuruisina.
Nykyinen säteilylainsäädäntö tuli voimaan 15.12.2018. Edeltäneestä lainsäädännöstä poiketen siinä esimerkiksi vaaditaan toiminnanharjoittajia tekemään säteilytoiminnasta turvallisuusarvio. Toiminnanharjoittajilla pitää myös olla käytössä säteilyturvallisuusasiantuntija. Selkeä enemmistö vastaajista oli sitä mieltä, että nämä vaatimukset ovat olleet hyödyllisiä muun muassa suurten riskien tunnistamisessa.
Nykyisen säteilylainsäädännön astuttua voimaan myös maksujärjestelmää muutettiin ja toiminnanharjoittajien vastuuta ylipäätään korostettiin. Lisäksi STUKin valvontatavat ovat lainsäädännön voimaantulon jälkeen osittain muuttuneet.
Säteilylakia ja täydentäviä säädöksiä valmisteltaessa pidettiin tarpeellisena arvioida niiden toimivuutta noin viiden vuoden kokemuksen jälkeen. Kyselytutkimus on osa tätä arviota. STUK valmistelee sosiaali- ja terveysministeriölle raportin säteilylainsäädännön toimivuudesta ja muutostarpeista. Raportissa kiinnitetään erityisesti huomiota asioihin, joiden sääntely muuttui merkittävästi vuonna 2018.
Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh: 010 850 4761