Hoppa till innehåll

Årsrevisionen vid Lovisa kärnkraftverk förflöt säkert under Strålsäkerhetscentralens tillsyn

Utgivningsdatum 10.10.2024 8.33 | Publicerad på svenska 10.10.2024 kl. 8.37
Nyhet

Fortum Power and Heat avslutade årsrevisionen vid Lovisa kärnkraftverk den 9 oktober. Det byttes till färskt bränsle i båda kraftverksenheterna och anläggningarnas åldrande kontrollerades. I samband med årsrevisionen upptäcktes en strålsäkerhetsavvikelse kopplad till en person, men som inte orsakade någon strålrisk för personen eller kraftverksområdet.

 

 

Cirka 30 sakkunniga från Strålsäkerhetscentralen (STUK) övervakade årsrevisionen vid Lovisa kärnkraftverk 4.8–9.10. STUK har i uppgift att övervaka att årsrevisionen utförs i enlighet med bestämmelserna. STUK kontrollerade och godkände i samband med revisionen de underhållsplaner som hade gjorts upp av Fortum Power and Heat (Fortum), övervakade arbetena och godkände slutresultatet. Årsrevisionen förflöt säkert och i enlighet med bestämmelserna baserat på STUKs övervakningsobservationer.

Omfattande årsrevisioner garanterar anläggningens säkerhet

Fortum genomförde i år en kort revision av enhet 2 (LO2) och en omfattande fyraårsrevision av enhet 1 (LO1) vid Lovisa kärnkraftverk. I båda enheterna bytte Fortum ut en del av reaktorbränslet mot nytt, skötte om nödvändiga underhållsarbeten samt fortsatte arbetet med att kontrollera anläggningens åldrande och förbättra säkerheten.

För första gången laddades bränslebuntar från den nya bränsleleverantören Westinghouse i LO2-reaktorn. STUK godkände användningen av bränslet före årsrevisionen. Dessutom gav STUK Fortum tillstånd att fortsätta använda den uranfria provbunten som laddades för LO2 år 2023 i LO1:s reaktor. Provbunten används för att få mekaniska användningserfarenheter av bränslet. Vid årsrevisionen i år kunde man konstatera att provbunten har fungerat enligt förväntningarna.

På LO1 utfördes omfattande inspektioner av reaktortryckkärlet och dess inre delar, under vilken tid bränslet i sin helhet flyttades bort från reaktorn. Baserat på inspektionerna uppfyller reaktortryckkärlet och dess inre delar kraven och är säkra att använda.

Som ett mer omfattande renoveringsarbete bytte Fortum ut de inre locktätningarna på sju huvudcirkulationspumpar, såsom år 2023. De små läckagen, men större än normalt, hade fortsatt år 2024 trots att locktätningarna förnyades. Tätningarna har undersökts och förbättrats ytterligare under år 2024. De preliminära driftserfarenheterna i LO2 har varit goda. Båda enheterna har sex huvudcirkulationspumpar. Pumparna är placerade inuti reaktorns skyddsbyggnad och har alltid två locktätningar, en inre och en yttre. Ett litet läckage i den inre tätningen har ingen betydelse för kärnsäkerheten. STUK övervakar tätningarnas funktion även under den kommande driftperioden.

Vid de tester som gjordes i samband med uppstarten av anläggningsenheten LO1 upptäckte Fortum ett tekniskt fel i en av styrstavarna och anläggningen fick tas ner igen för att reparera felet. STUK godkände reparationen och bekräftade att förutsättningarna för att starta anläggningen är i ordning. Styrstavar används med borvatten för effektkontroll och avstängning av reaktorn.

Strålskydd för anställda

Vid årsrevisionen fåster man särskild uppmärksamhet vid strålsäkerheten och de stråldoser som arbetstagarna exponeras för. STUK övervakar de stråldoser som arbetstagarna exponeras för, eftersom underhållsarbeten utförs på platser där det inte är möjligt för människor att vistas på grund av höga stråldoser vid normal användning av anläggningen. Vid det avslutade årsunderhållet var de anställdas stråldoser betydligt lägre jämfört med föregående motsvarande årsrevisioner.

Under årsrevisionen upptäcktes en strålsäkerhetsavvikelse kopplad till en person. I området kring huvudet konstaterades vid mätningar efter arbetet en strålningsobservation för den arbetstagare som utfört rengöringsarbetet. Kontamineringen orsakades med stor sannolikhet från avtagen skyddsutrustning. Avlägsnande av radioaktiva ämnen gjordes genom tvättning Enligt STUK:s preliminära bedömning orsakade fallet en lokal stråldos på arbetstagarens hud på cirka 16 procent av den årliga dosgränsen enligt lagstiftningen. Mängden är obetydligt liten och orsakade ingen fara för personen, dennes hälsa eller kraftverksområdet i allmänhet.

Mer information:
Medietjänsten, tfn 010 850 4761