Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollot sujuivat turvallisesti Säteilyturvakeskuksen valvonnassa
Fortum Power and Heat sai Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollot päätökseen 9.10. Molempiin laitosyksikköihin vaihdettiin tuoretta polttoainetta ja tehtiin laitoksien ikääntymisen hallintaa. Vuosihuoltojen yhteydessä havaittiin henkilöön liittyvä säteilyturvallisuuspoikkeama, joka ei aiheuttanut säteilyvaaraa henkilölle tai laitosalueella.
Loviisan ydinlaitoksen vuosihuoltoja 4.8.–9.10. oli valvomassa noin 30 Säteilyturvakeskuksen (STUK) asiantuntijaa. STUKin tehtävä on valvoa, että vuosihuoltotyöt toteutuvat säännösten mukaisesti. STUK tarkasti ja hyväksyi vuosihuoltojen yhteydessä Fortum Power and Heatin (Fortum) tekemät huoltosuunnitelmat, valvoi töiden tekemistä ja hyväksyi lopputuloksen. STUKin valvontahavaintojen perusteella vuosihuollot sujuivat turvallisesti ja säännösten mukaisesti.
Kattavat vuosihuollot takaavat laitosturvallisuuden
Fortum teki Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksikölle (LO2) tänä vuonna lyhyen polttoaineenvaihtoseisokin ja ykkösyksikölle (LO1) laajan nelivuotishuollon. Fortum vaihtoi molemmissa laitosyksiköissä osan reaktoreiden polttoaineesta tuoreeseen, huolehti tarpeellisista kunnostustöistä sekä jatkoi laitoksen ikääntymisen hallintaan ja turvallisuuden parantamiseen liittyviä töitä.
LO2 reaktoriin ladattiin ensimmäistä kertaa uuden polttoainetoimittajan, Westinghousen, polttoainenippuja. STUK hyväksyi polttoaineen käytön ennen vuosihuoltoja. Lisäksi STUK antoi Fortumille luvan jatkaa LO2:lle vuonna 2023 ladatun, uraania sisältämättömän koenipun käyttöä LO1:n reaktorissa. Koenipun avulla saadaan mekaanisia käyttökokemuksia polttoaineesta. Tämän vuoden vuosihuollossa voitiin todeta, että koenippu on toiminut odotusten mukaisesti.
LO1:llä tehtiin laajat tarkastukset reaktoripaineastialle ja sen sisäosille, minkä ajaksi polttoaine siirrettiin kokonaisuudessaan pois reaktorista. Tarkastusten perusteella reaktoripaineastia ja sen sisäosat täyttävät vaatimukset ja niiden käyttö on turvallista.
Laajempana kunnostustyönä Fortum vaihtoi seitsemän pääkiertopumpun sisempää kansitiivistettä, kuten vuonna 2023. Pienet, mutta normaalia suuremmat, vuodot olivat jatkuneet vuonna 2024 kansitiivisteiden uusinnoista huolimatta. Tiivisteitä on tutkittu ja parannettu edelleen kuluvan vuoden aikana. Alustavat käyttökokemukset LO2:n osalta ovat olleet hyviä. Molemmilla yksiköillä on kuusi pääkiertopumppua. Pumput sijaitsevat reaktorin suojarakennuksen sisällä ja niissä on kaksi kansitiivistettä, sisempi ja ulompi. Sisemmän tiivisteen pienellä vuodolla ei ole merkitystä ydinturvallisuuteen. STUK valvoo tiivisteiden toimintaa myös tulevalla käyttöjaksolla.
LO1 laitosyksikön käynnistämisen yhteydessä tehtävissä koestuksissa Fortum havaitsi teknisen vian yhdessä säätösauvassa ja laitos jouduttiin ajamaan takaisin alas vian korjausta varten. STUK hyväksyi tehdyn korjauksen sekä tarkasti, että edellytykset laitoksen käynnistämiselle ovat kunnossa. Säätösauvoja käytetään booriveden kanssa reaktorin tehosäätöön ja sammuttamiseen.
Työntekijöiden säteilysuojelu
Säteilyturvallisuuteen ja työntekijöiden saamiin säteilyannoksiin kiinnitetään erityistä huomiota vuosihuolloissa. STUK seuraa valvonnassaan työntekijöiden saamia säteilyannoksia, koska huoltotöitä tehdään paikoissa, joissa ihmisen ei ole mahdollista oleskella korkeiden säteilyannoksien takia laitoksen normaalikäytössä. Päättyneessä vuosihuollossa työntekijöiden säteilyannokset jäivät huomattavasti pienemmiksi verrattuna edellisiin vastaaviin vuosihuoltoihin.
Vuosihuollon aikana havaittiin yksi henkilöön liittyvä säteilyturvallisuuspoikkeama. Puhdistustyötä tehneen työntekijän pään alueelta todettiin säteilyhavainto työn jälkeen tehdyissä mittauksissa. Kontaminaatio oli suurella todennäköisyydellä peräisin riisutuista suojavarusteista. Radioaktiivisten aineiden poistaminen tapahtui peseytymällä. Tapauksesta aiheutui STUKin alustavan arvion mukaan työntekijän iholle paikallisesti säteilyannosta noin 16 prosenttia lainsäädännön mukaisesta vuosiannosrajasta. Määrä on merkitsemättömän pieni, eikä se aiheuttanut vaaraa henkilölle, hänen terveydelleen tai laitosalueella yleisesti.
Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh: 010 850 4761