Hoppa till innehåll

Färre konstgjorda radioaktiva ämnen i miljön år för år

Utgivningsdatum 25.6.2024 12.18 | Publicerad på svenska 27.6.2024 kl. 16.11
Pressmeddelande

I Finlands natur finns fortfarande radioaktiva ämnen från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Strålsäkerhetscentralens årsrapport Strålningsövervakning av miljön i Finland berättar vilka radioaktiva ämnen som ursprungligen inte hörde till naturen hittades förra året, var de hittades och hur mycket av dem som finns i miljön.

Strålsäkerhetscentralens (STUK) miljöövervakningsprogram är utformat så att även små förändringar i radioaktiviteten i miljön kan upptäckas och vid behov kan man reagera på dem. Eftersom strålning finns överallt hittar STUK den också överallt. Noggranna mätmetoder och ett väl genomtänkt program för strålningsövervakning av miljön ger en tillförlitlig bild av radioaktiviteten i den finländska miljön.

Mätresultaten visar att det förra året inte skedde några utsläpp av radioaktiva ämnen som skulle ha skadliga effekter på människors hälsa eller miljön i Finland.

Strålningsexponeringen för finländare orsakad av konstgjorda radioaktiva ämnen i miljön under 2023 var mindre än 0,02 millisievert (mSv), vilket är mycket lite jämfört med finländarnas genomsnittliga årliga stråldos på 5,9 mSv. Merparten av finländarnas strålningsexponering kommer från radon i inomhusluften, det vill säga från naturens radioaktivitet.

Tjernobyls cesium hittas fortfarande

De enda betydande källorna till konstgjorda radioaktiva ämnen är årtionden gamla. Radioaktiviteten från kärnvapenförsök i atmosfären på 1950- och 1960-talet och kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 mäts fortfarande i miljöprover, även om halterna är lägre för varje år.

I tre skogssvampsprover som STUK mätte förra hösten överskred koncentrationen av radioaktivt cesium-137 gränsvärdet på 600 becquerel per kilo. Livsmedel över denna gräns bör enligt EU:s rekommendation inte säljas. Trots att gränsvärdet överskridits är de uppmätta halterna i svamp dock så små att man inte kan få i sig hälsoskadliga mängder radioaktiva ämnen genom att äta svamp. Svampens radioaktivitet kan även minskas genom kokning, frysning eller blötläggning.

Onlineövervakning och laboratoriemätningar

STUK:s externa strålningsövervakningsnät ger information i realtid om strålningssituationen i hela Finland. Det finns totalt 255 mätstationer. På åtta orter har STUK också stationer där radioaktiva ämnen samlas in från utomhusluften och från nederbörd som kommer till marken i form av partiklar eller regn.

STUK följer upp radioaktiviteten i sjöar och älvar samt Östersjön genom att göra mätningar av vattenprover i sitt laboratorium. I STUK:s laboratorier i Ånäs i Vanda mäts även andra miljöprover, till exempel mjölk från mejerier, livsmedel som köpts i affärer, hushållsvattenprover som samlats in från olika delar av Finland samt bär, svamp, fisk och vilt från Finlands natur.

Som en del av uppföljningen av miljöns radioaktivitet mäter STUK årligen i Helsingfors, Tammerfors och Rovaniemi hur mycket radioaktiva ämnen som finns i människor. Människor får i sig dem genom att andas in dem eller via livsmedel. Dessa radioaktiva ämnen detekteras genom direkt mätning av den strålning de avger. Befolkningsmätningarna utförs av STUK i ett mätlaboratorium som STUK har monterat i en lastbil

Information om strålningssituationen i miljön

Strålningsövervakning av miljön i Finland : Årsrapport 2023
STUK:s Strålning i miljön - webbplats
Strålningsläget i dag
Radioaktiva ämnen i utomhusluften
Behandling av svamp i avsikt att minska halten cesium-137

Strålning i miljön Strålsäkerhetscentralen