Hoppa till innehåll

Inga överraskningar i fjol vad gäller radioaktiviteten i kärnkraftverkens omgivning

Utgivningsdatum 13.6.2024 17.12 | Publicerad på svenska 24.6.2024 kl. 10.55
Nyhet

Halterna av radioaktiva ämnen från inhemska kärnkraftverk i miljön är låga och är av ingen betydelse för miljöns och människornas strålningsexponering, berättar Strålsäkerhetscentralens årsrapport Strålningsövervakning av omgivningen vid kärnkraftverken i Finland.

Fortum och Industrins Kraft har under årens lopp förnyat sina kärnkraftverk så att det i dag släpps ut betydligt mindre radioaktiva ämnen i miljön än när anläggningarna började användas. Enligt rapporten från Strålsäkerhetscentralen (STUK) kan detta även observeras i miljön. Radioaktivitet mäts i allt mindre halter i vatten, luft, växter och djur.

De mest betydande radioaktiva ämnena i kärnkraftverkens miljö i Finland kommer från andra platser än det angränsande kärnkraftverket. Spåren efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl och kärnvapenförsöken som gjordes i atmosfären för decennier sedan kan fortfarande mätas. 

STUK övervakar strålningen i miljön genom att samla in prov från land- och havsmiljöerna nära kärnkraftverken i Lovisa och i Olkiluoto i Euraåminne samt av utomhusluften. Dessutom följer STUK halterna av radioaktiva ämnen i människor som bor i kärnkraftverkens näromgivning.

Miljöproven analyseras på STUK:s laboratorium. De radioaktiva ämnen som finns i de insamlade proverna definieras med gammaspektrometriska och radiokemiska analysmetoder. Invånarnas radioaktivitet mäts i ett mätlaboratorium som STUK har byggt i en lastbil. 

Olkiluoto 3 har i praktiken inte förändrat strålningssituationen 

Industrins Kraft inledde en kärnreaktion i Finlands senaste och största kärnreaktor i Olkiluoto i Euraåminne för första gången i december 2021. Efter testdriftsättningsfasen startade Olkiluoto 3:s regelbundna elproduktion i april 2023. 

Det nya kärnkraftverkets inverkan på strålningssituationen i Olkiluotos omgivning är enligt STUK:s övervakning förväntad, dvs. i praktiken obetydlig. Miljön och människorna är lika skyddade mot strålningens skadliga effekter som tidigare. 

Radioaktivt väte, tritium (H-3) och radioaktivt kol (C-14) är exempel på ämnen vars utsläpp till miljön beror på mängden energi som produceras i kärnreaktionen. Vid de gamla anläggningarna förblir det årliga utsläppet därför nästan oförändrat år efter år. Tritium släpps också ut i miljön från Olkiluoto 3 och ökningen syns i de totala utsläpp som Industrins Kraft rapporterat. 

Tritium som släppts ut i miljön från Olkiluoto 3 har dock ingen betydande inverkan på tritiumhalterna i havsvattnet. De uppmätta tritiumhalterna i havsvattnet har även som störst varit under fem procent av den maximihalt som Europarådet har fastställt för dricksvatten och annat hushållsvatten.

STUK:s miljö-övervakning kompletterar och verifierar kärnkraftsbolagens egen miljöobservation. Kärnkraftsbolagen ansvarar för kärnkraftverkens säkerhet och har sina egna omfattande program för övervakning av radioaktivitet i miljön. STUK:s övervakningsresultat för 2023 överensstämmer med kraftbolagens egna övervakningsresultat. 

Länk till rapporten: Strålningsövervakning av omgivningen vid kärnkraftverken i Finland : Årsrapport 2023 (julkari.fi)