Nationell handlingsplan beskriver hur befintliga situationer som eventuellt medför exponering för strålning kan identifieras
Social- och hälsovårdsministeriet har publicerat en nationell handlingsplan för identifiering av befintliga exponeringssituationer. Med befintlig exponeringssituation avses en exponeringssituation som föranleds av joniserande strålning och som utgör varken nödsituationer med strålrisk eller strålningsverksamhet.
I handlingsplanen behandlas sådana exponeringssituationer som nämns i 17 kap. i strålsäkerhetslagen och där det inte är lätt att ange en ansvarig aktör, vilket innebär att det krävs särskild planering för att identifiera situationer och överväga åtgärder. I handlingsplanen föreslås i synnerhet för Strålsäkerhetscentralen olika åtgärder med hjälp vilka man i fortsättningen kan identifiera befintliga exponeringssituationer.
I planen har man redan identifierat flera befintliga exponeringssituationer som kan vara mycket olika. Det kan finnas sådana mängder naturliga radioaktiva ämnen i jordmånen eller berggrunden att de kan ge upphov till större exponering för naturlig strålning än naturlig bakgrundsstrålning. Handlingsplanen innehåller information om olika metoder för att identifiera sådana situationer.
I handlingsplanen föreslås att processen för hantering av herrelösa strålningskällor förtydligas i Finland. Med uttrycket herrelös strålkälla avses en strålkälla som inte innehas av en verksamhetsutövare som är berättigad att använda eller inneha den.
I planen behandlas även bland annat hur man bör fortsätta följa den exponering som orsakas av nedfallet efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.
Handlingsplanen utarbetades av Strålsäkerhetscentralen på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet.
Mediatjänsten, tfn 010 850 4761