Röntgenundersökningar är säkra även utan strålsköldar
Strålsäkerhetscentralen har tillsammans med Finlands röntgenskötare rf och fysiker vid Radiologföreningen i Finland publicerat en rekommendation om hur man ska skydda patienten under röntgenundersökningar. I den konstateras att det inte är nödvändigt att använda strålsköldar, eftersom de inte avsevärt minskar patienternas strålningsexponering och undersökningarna är säkra utan dem.
Stråldoser som patienterna utsätts för vid röntgenundersökningar har minskat under de senaste årtiondena. Utrustningen har utvecklats och allt mindre strålning behövs för att skapa en diagnostisk bild. Förståelsen för strålningens effekter och risker har också ökat. På grund av detta är det känt att den ytterligare nyttan som patienterna får av strålsköldar förblir försvinnande liten i de flesta studier.
Idag kan patienter skyddas från onödiga stråldoser genom att kompetent personal noggrant avgränsar det område som ska avbildas, använder den moderna avbildningsutrustningens stråldosautomatik, samt väljer rätt avbildningsriktning och förbereder patienten väl inför avbildningen.
Användningen av traditionellt strålskydd är inte bara olämpligt, utan kan ibland även motverka sitt avsedda syfte. När röntgenbilder tas sprids strålningen endast mycket nära det område som ska röntgas. Om skyddet ska vara till någon nytta måste det placeras mycket nära det område som röntgas, vilket kan störa bilden. Om röntgenbilden inte ger den information som behövs måste röntgenfotograferingen upprepas.
Många bilddiagnostiska enheter i Finland följer redan riktlinjerna i den senaste rekommendationen. De nya riktlinjerna skiljer sig dock från de skyddsmetoder som arbetstagare och patienter kan ha blivit vana vid. I rekommendationen konstateras därför att användningen av skyddsutrustning i vissa enskilda fall kan vara motiverad med tanke på undersökningens smidighet, om dess användning ökar patientens känsla av säkerhet men inte äventyrar undersökningens framgång.
Posters avsedda för röntgenundersökningsplatser om undersökningssäkerhet längst ned på sidan