Transport av radioaktiva ämnen
Transport av ett radioaktivt ämne utgör enligt strålsäkerhetslagen användning av strålning. Dessutom behöver du ett säkerhetstillstånd som beviljas av Strålsäkerhetscentralen för landsvägs- och järnvägstransporter av slutna strålkällor med hög aktivitet.
Strålsäkerhetscentralen (STUK) inspekterar transportarrangemang och godkänner transportförpackningar och transporter med specialarrangemang. Som transport räknas samtliga åtgärder som ingår i eller utförs i samband med transporten av radioaktiva ämnen. Dessa är till exempel
- planering, tillverkning, underhåll och reparation av förpackningen;
- förberedande, sändande, lastande och transporterande av laster och kollin som innehåller radioaktiva ämnen;
- tillfälliga avbrott i färden på grund av transportförhållanden;
- lossning och mottagning på destinationen.
Alla aktörer som regelbundet utövar transport av farliga ämnen ska utnämna en säkerhetsrådgivare, som har till uppgift att följa och styra transportverksamheten och utarbeta metoder med vilka uppgifterna i samband med transport av farliga ämnen kan göras på ett så säkert sätt som möjligt. I rådgivarens uppgifter ingår också bland annat rådgivning och övervakning av att föreskrifterna följs inom företaget. Säkerhetsrådgivaren godkänns genom ett speciellt prov som ordnas av Transport- och kommunikationsverket (Traficom).
Verksamhetsutövaren ska se till att alla arbetstagare som deltar i strålningsverksamheten, eller vars uppgifter på annat sätt kräver särskild kunskap om strålskydd, har lämplig behörighet, strålskyddsutbildning och nödvändig förtrogenhet med arbetsuppgifterna.
Verksamhetsutövaren ska även se till att arbetstagare som deltar i strålningsverksamhet får tillräcklig och regelbunden fortbildning i strålskydd. Närmare bestämmelser om regelbunden fortbildning i strålskydd och om utbildningens innehåll återges genom Social- och hälsovårdsministeriets förordning.
Verksamhetsutövaren ska individuellt för varje arbetstagare dokumentera den strålskyddsutbildning i arbetet som ligger på verksamhetsutövarens ansvar att erbjuda.
Vid landsvägstransporter ska föraren av radioaktiva ämnen i regel ha ett ADR-körtillstånd som täcker radioaktiva ämnen.
I vissa fall kan ADR-körtillståndet för radioaktiva ämnen ersättas med en så kallad grundläggande utbildning. Förarna måste dock ändå få lämplig och tillräcklig utbildning i enlighet med arbetsuppgifterna om kraven gällande transport av radioaktiva ämnen. Utbildningen ska ge dem tillräckliga kunskaper om de strålningsrisker som är förknippade med transport av radioaktiva ämnen. Den grundläggande utbildningen ska bekräftas med ett intyg utfärdat av arbetsgivaren.
Om en försändelse förbereds för lufttransport ska till exempel förpackaren och avsändaren ha speciell behörighet för lufttransport av radioaktiva ämnen.
Mer information om ADR-körtillståndet och utbildningen fås av Traficom (traficom.fi).
De som deltar i transporterna ska ha ett ledningssystem, som då det efterföljs säkerställer till exempel att personalens utbildning är uppdaterad och att de förpackningar som tillverkats och används är kravenliga. Ledningssystemet ska till tillämpliga delar omfatta samtliga transportåtgärder. Eftersom användning av strålning ofta är del av en mer omfattande verksamhet, är det ändamålsenligt att frågor som rör strålsäkerheten är integrerade som en del av ledningssystemet för hela verksamheten.
IAEA:s handbok TS-G-1.4 The Management System for the Safe Transport of Radioactive Material är mycket omfattande och som sådan inte nödvändigtvis lämplig för verksamhetsutövaren. Man kan dock använda tillämpliga delar av handboken.
Verksamhetsutövaren ska ha ett strålskyddsprogram för säkerställande av arbetstagarnas och befolkningens strålsäkerhet. Strålskyddsprogrammets omfattning och noggrannhet beror på transportverksamhetens omfattning och den kan exempelvis vara en del av ledningssystemet.
I Traficoms föreskrift om landsvägstransporter (TRAFICOM/82133/03.04.03.00/2019 , bilaga A, punkt 1.7.2) anges minimikraven för ett strålskyddsprogram. De åtgärder som beskrivs i programmet och deras omfattning ska stå i proportion till strålningsexponeringen storlek och sannolikhet.
Strålskyddsprogrammet ska minst omfatta:
• anvisningar för att minimera strålningsexponering
• vid behov dosövervakning eller övervakning av arbetsförhållanden (för strålningsarbetare)
• arbetstagarnas utbildning
• vid behov åtskiljning av kollin under transport.
IAEA har publicerat en anvisning för innehållet i strålskyddsprogrammet, TS-G-1.3 Radiation Protection Programmes for the Transport of Radioactive Material. Baserat på anvisningarna omfattar strålskyddsprogrammet i regel följande avsnitt:
- Tillämpningsområde inom företaget
- Roller och ansvarsfördelning inom företaget
- Dos som arbetet medför
- Dosrestriktioner som tillämpas/optimering av dosen
- Ytkontaminationsmätningar
- Separation av kollin till exempel vid tillfällig lagring
- Anvisningar för nödsituationer
- Utbildning
- Kvalitetssäkring
Oftast behöver inte alla ovan nämnda teman behandlas om stråldoserna som transportverksamheten medför för arbetstagarna är låga. Det är företagets uppgift att uppskatta dosen. Vid behov måste uppskattningen kunna motiveras för tillsynsmyndigheten, som till exempel STUK.
Mer information om dosuppskattning kan begäras av företagets säkerhetsrådgivare eller av STUK.
Radioaktiva ämnen bildar klass 7 i lagstiftningen om transport av farliga ämnen. STUK övervakar transporter av radioaktiva ämnen i huvudsak med stöd av lagstiftningen om transport av farliga ämnen (TFÄ-lagen) och strålsäkerhetslagen.
När det gäller transporter över statsgränserna tillämpas även internationella avtal: ADR-avtalet (landsvägstransporter), RID-avtalet (järnvägstransporter), ICAO-TI (tekniska föreskrifter för lufttransporter) och IMDG-koden (sjötransporter).
STUK har gett ut handboken Radioaktiivisten aineiden kuljetus (Transport av radioaktiva ämnen, 2012). I handboken finns grundläggande information om kraven som ställs på transporter ur olika transportparters synvinklar. Till transporter av radioaktiva ämnen förknippas också skyldigheter gällande skyddsarrangemang. Dessa beskrivs i handboken Turvajärjestelyt radioaktiivisten aineiden tiekuljetuksissa (Skyddsarrangemang vid vägtransport av radioaktiva ämnen, 2015). Båda handböckerna är skrivna ur perspektivet för vägtransporter, men de grundläggande principerna gäller även för andra transportformer (sjö- och lufttransporter).
Internationella atomenergiorganet (IAEA) har publicerat flera handböcker om transportföreskrifter. Dessa finns tillgängliga på IAEA:s webbplats på engelska.
Länkar till förordningar och handledningar:
- Strålsäkerhetslag (859/2018, finlex.fi)
- Statsrådets förordning om joniserande strålning (finlex.fi)
- Lag om transport av farliga ämnen (719/1994) (finlex.fi)
- Radioaktiivisten aineiden kuljetus (STUK opastaa, syyskuu 2012) (Transport av radioaktiva ämnen, på finska, julkari.fi)
- Turvajärjestelyt radioaktiivisten aineiden tiekuljetuksissa (STUK opastaa, kesäkuu 2015) (Skyddsarrangemang för transport av radioaktiva ämnen, på finska, julkari.fi)
- IAEA:s transporthandböcker (på engelska, iaea.org)
- Transport- och kommunikationsverket Traficom (Traficom.fi)
Transport av slutna strålkällor med hög aktivitet
Enligt strålsäkerhetslagen krävs ett säkerhetstillstånd för väg- och järnvägstransporter av slutna strålkällor med hög aktivitet. Strålsäkerhetscentralen (STUK) ska underrättas i förväg. En sluten strålkälla är en strålkälla som innehåller radioaktivt material vars konstruktion eller egenskaper förhindrar att radioaktivt material släpps ut i miljön under de avsedda användningsförhållandena. En sluten strålkälla har en unik identifiering och ett intyg som visar att den uppfyller kraven i standarderna för slutna strålkällor. En sluten strålkälla klassificeras som sluten strålkälla med hög aktivitet om mängden radioaktivitet överskrider det nuklidspecifika gränsvärde som antecknats i bilaga 1 till föreskriten STUK S/5/2019. Lagen om transport av farligt gods 719/1994 (VAK-lagen) tillämpas på alla transporter av radioaktivt material.
Transportören ska underrätta Strålsäkerhetscentralen (STUK) om transporten av varje sluten strålkälla med hög aktivitet (som kräver säkerhetstillstånd) innan transporten eller innan strålkällan anländer till Finland. Anmälan kan göras med denna blankett. STUK behandlar och undertecknar dokumentet elektroniskt. Vi hoppas att du skickar dokumentet som en krypterad e-postbilaga till [email protected]. På separat begäran kan dokumentet stämplas.
I bilaga 11 av Strålsäkerhetscentralens föreskrift S/5/2019 finns mer detaljerad information om de uppgifter som behövs för en transportanmälan:
Verksamhetsutövarens uppgifter:
- säkerhetstillståndets innehavare
- säkerhetstillståndets nummer
- kontaktuppgifter vid strålsäkerhetsincidenter
- den som upprättar anmälan och datum för anmälan
Beskrivning av transporten:
- transportform (landsväg/järnväg/kombination)
- startplats
- planerad startdag / ankomst till Finland
- destination
- planerat datum för ankomst till destinationen
- rutt
- sändarens uppgifter
- mottagarens uppgifter
Uppgifter om de slutna strålkällorna med hög aktivitet:
- radionuklid(er)
- total aktivitet när transporten inleds
- UN-nummer och beteckning
- kollityp
Övriga myndighetsgodkännanden i anknytning till transporten
- Godkännandeintyg för kolli och nummer för specialformcertifikatet
- I strålsäkerhetslagens 72 § fastställs vilka skyldigheter strålkällans överlåtare, mottagare och transportör har.
Du kan ansöka om säkerhetstillstånd för transport av slutna källor med hög aktivitet med hjälp av de blanketter (och bilagor) som finns på STUKs webbplats. Anvisningar och ytterligare information om ansökan om säkerhetstillstånd finns på sidan som behandlar säkerhetstillstånd och på sidan som behandlar ansökan gällande säkerhetstillstånd. Nedan anges några av särdragen för transportverksamhetens säkerhetstillstånd.
Strålsäkerhetsansvarig (STV)
I verksamhet som förutsätter säkerhetstillstånd ska verksamhetsutövaren utse en strålsäkerhetsansvarig och vid behov en ersättare för denne. Den strålsäkerhetsansvariga har till uppgift att hjälpa verksamhetsutövaren genomföra strålskyddet. Verksamhetsutövaren ska se till att den strålsäkerhetsansvariga har tillräcklig behörighet att sköta sina uppgifter. Som strålsäkerhetsansvarig vid landsvägs- och järnvägstransport av radioaktiva ämnen kan fungera en person, som innehar ett säkerhetsrådgivareintyg, av vilken personens expertis i transport av radioaktiva ämnen enligt ifrågavarande transportform framgår.
Strålsäkerhetsexpert (STA)
Vid verksamhet som kräver säkerhetstillstånd ska verksamhetsutövaren använda en strålsäkerhetsexpert (STA) för att planera, genomföra och övervaka strålskyddet för arbetstagarna och allmänheten, med undantag av sådan strålningsverksamhet som medför varken yrkesmässig exponering, exponering av allmänheten eller potentiell exponering.
Strålskyddsexperter ska ha en högre högskoleexamen enligt universitetslagen (558/2009) inom ett lämpligt matematiskt-naturvetenskapligt eller tekniskt område. Strålskyddsexperter ska även ha en sådan strålskyddsutbildning som kompetensområdet fordrar och tillräcklig arbetserfarenhet inom ett för uppdraget lämpligt kompetensområde. Vid landsvägs- och järnvägstransporter av radioaktiva ämnen ska strålsäkerhetsexperten även inneha intyget för säkerhetsrådgivare.
Säkerhetsrådgivare
Alla aktörer som regelbundet utövar transport av farliga ämnen ska utnämna en säkerhetsrådgivare. Säkerhetsrådgivaren har till uppgift att följa och styra transportverksamheten och utarbeta metoder med vilka uppgifterna i samband med transport av farliga ämnen kan utföras på ett så säkert sätt som möjligt. I rådgivarens uppgifter ingår också bland annat rådgivning och övervakning av att föreskrifterna följs inom företaget. Säkerhetsrådgivaren godkänns genom ett speciellt prov som ordnas av Transport- och kommunikationsverket (Traficom).
Utbildningsplikt inom transport
Verksamhetsutövaren ska se till att alla arbetstagare som deltar i strålningsverksamheten, eller vars uppgifter på annat sätt kräver särskild kunskap om strålskydd, har lämplig behörighet, strålskyddsutbildning och nödvändig förtrogenhet med arbetsuppgifterna.
Verksamhetsutövaren ska även se till att arbetstagare som deltar i strålningsverksamhet får tillräcklig och regelbunden fortbildning i strålskydd.
Verksamhetsutövaren ska individuellt för varje arbetstagare dokumentera den strålskyddsutbildning i arbetet som ligger på verksamhetsutövarens ansvar att erbjuda.
Behörigheter vid transporter
Vid landsvägstransporter ska föraren av radioaktiva ämnen i regel ha ett ADR-körtillstånd som täcker radioaktiva ämnen.
I vissa fall kan ADR-körtillståndet för radioaktiva ämnen ersättas med en så kallad grundläggande utbildning. Förarna måste dock ändå få lämplig och tillräcklig utbildning i enlighet med arbetsuppgifterna om kraven gällande transport av radioaktiva ämnen. Utbildningen ska ge dem tillräckliga kunskaper om de strålningsrisker som är förknippade med transport av radioaktiva ämnen. Den grundläggande utbildningen ska bekräftas med ett intyg utfärdat av arbetsgivaren.
Om en försändelse förbereds för lufttransport ska till exempel förpackaren och avsändaren ha speciell behörighet för lufttransport av radioaktiva ämnen.
Mer information om ADR-körtillståndet och utbildningen fås av Traficom.
Ledningssystem
De som deltar i transporterna ska ha ett ledningssystem, som då det efterföljs säkerställer till exempel att personalens utbildning är uppdaterad och att de förpackningar som tillverkats och används är kravenliga. Ledningssystemet ska till tillämpliga delar omfatta samtliga transportåtgärder. Eftersom användning av strålning ofta är del av en mer omfattande verksamhet, är det ändamålsenligt att frågor som rör strålsäkerheten är integrerade som en del av ledningssystemet för hela verksamheten. Innehållet i ledningssystemet beskrivs i detalj på STUK:s webbplats.
IAEA:s handbok TS-G-1.4 The Management System for the Safe Transport of Radioactive Materia l (iaea.org, på engelska) är mycket omfattande och som sådan inte nödvändigtvis lämplig för verksamhetsutövaren. Man kan dock använda tillämpliga delar av handboken.
Skyddsplan för transporter
I Strålsäkerhetscentralens föreskrift om skyddsarrangemang för strålkällor som kräver säkerhetstillstånd (S/3/2018) anges att TFÄ-lagens krav ska tillämpas för transporternas skyddsarrangemang.
Kraven angående skyddsplanen för transportverksamhet återges i lagstiftningens följande punkter:
• TFÄ-lagen, 11 §, 11d
• Statsrådets förordning om transport av farliga ämnen på väg (194/2002) 6 §
• Trafik- och kommunikationsverkets förordning: Transport av farliga ämnen på väg (TRAFICOM/82133/03.04.03.00/2019) Bilaga A, punkt 1.10.3.2
Strålskyddsprogram
Verksamhetsutövaren ska ha ett strålskyddsprogram för säkerställande av arbetstagarnas och befolkningens strålsäkerhet. Strålskyddsprogrammets omfattning och noggrannhet beror på transportverksamhetens omfattning och den kan exempelvis vara en del av ledningssystemet eller transporternas skyddsplan.
I Transport- och kommunikationsverket föreskrift om landsvägstransporter (TRAFICOM/82133/03.04.03.00/2019, bilaga A, punkt 1.7.2) anges minimikraven för ett strålskyddsprogram. De åtgärder som beskrivs i programmet och deras omfattning ska stå i proportion till strålningsexponeringen storlek och sannolikhet.
Strålskyddsprogrammet ska minst omfatta:
- anvisningar för att minimera strålningsexponering
- vid behov dosövervakning eller övervakning av arbetsförhållanden (för strålningsarbetare)
- arbetstagarnas utbildning
- vid behov åtskiljning av kollin under transport.
I tabellen nedan finns information om de verksamhetsutövare som har ett giltigt säkerhetstillstånd för transport av slutna radioaktiva strålkällor med hög aktivitet och som har gett sitt samtycke till att denna information offentliggörs. Tabellen har uppdaterats den 24.5.2023.
Verksamhetsutövare | Kontaktuppgifter | Ytterligare information |
Dekra Industrial Oy | [email protected] [email protected] |
ingen kommersiell transportverksamhet |
Inspecta Oy | Valtteri Myllymaa +358 50 570 6811 |
|
Maantie Trans Oy | [email protected] 0400 308 309 www.maantietrans.fi |
|
Fortum Power and Heat Oy | [email protected] +358 503 818 400 |
[email protected] (hälsovård och veterinärmedicin)
[email protected] (tandröntgen)
[email protected] (industri och forskning)