Säteilyyn liittyvät poikkeavat tapahtumat
Säteilyturvakeskuksessa (STUK) on suunnitelmat säteilyvaaran varalle, ja vaaratilanteessa tarvittavia toimia harjoitellaan säännöllisesti. STUKin päivystäjä ottaa vastaan kaikki säteilyyn ja ydinturvallisuuteen liittyvät ilmoitukset ja hälytykset. STUK julkaisee raporteissaan ja tiedotteissaan tietoja poikkeavista tapahtumista ja havainnoista sekä säteily- ja ydinturvallisuusvalvonnan tulokset.
Tutustu seuraaviin:
Tiedotteita ja uutisia
Radioaktiivisia aineita Kotkan ilmassa
Säteilyturvakeskus havaitsi Kotkan ilmasta maalis-huhtikuun vaihteessa kerätyssä hiukkasnäytteessä pieniä määriä radioaktiivisia aineita. Aineiden pitoisuudet ylittivät tarkkojen mittauslaitteiden havaitsemisrajan, mutta olivat niin pieniä, että niistä ollut haittaa ihmisille tai ympäristölle.
Kotkan ulkoilmasta 25.3. ja 8.4.2024 välisenä aikana kerätyissä hiukkasnäytteissä oli pieniä määriä raudan (Fe-59), koboltin (Co-60), skandiumin (Sc-46) ja mangaanin (Mn-56) radioaktiivisia isotooppeja. Näytteessä havaittiin myös vähäinen määrä radioaktiivista cesiumia (Cs-137), jota ympäristössämme on edelleen Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden jäljiltä. Näytteessä ollut cesiumin määrä vastaa Kotkassa kerätyissä näytteissä normaalisti havaittavaa määrää.
Näitä radioaktiivisia aineita syntyy muun muassa ydinvoimalaitoksissa käytön aikana. Ilmaan niitä voi vapautua esimerkiksi ydinvoimalaitosten huoltotöiden aikana. Havaintojen alkuperää ei aina saada selville ja aineet ovat voineet kulkeutua Suomeen kaukaa. STUK on selvittänyt, että nyt havaitut radioaktiiviset aineet eivät ole peräisin kotimaisista ydinvoimalaitoksista.
STUKilla on kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa keräysasemat, joilla se seuraa radioaktiivisten aineiden pitoisuutta ilmassa. Kerääjät imuroivat suuria määriä ilmaa, jolloin ilmassa ovat hiukkaset jäävät kerääjien suodattimille. Suodattimista voidaan mitata radioaktiivisten aineiden aktiivisuuspitoisuus ja selvittää, mistä radioaktiivista aineista on kyse. Menetelmällä havaitaan erittäin pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.
STUKin valvontaraportteja
Environmental Radiation Monitoring in Finland : Annual Report 2023
Environmental Radiation Monitoring in Finland : Annual Report 2022
Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa : Vuosiraportti 2021
Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat : Kolmannesvuosiraportti 3/2021
Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat : Kolmannesvuosiraportti 2/2021
Säteilyn käyttö
Säteilyturvallisuuspoikkeama tarkoittaa tilannetta, jossa säteilyturvallisuus vaarantuu tai voisi vaarantua poikkeaman seurauksena. Säteilyturvallisuuspoikkeamiksi katsotaan myös terveydenhuollon tapahtumat, joissa potilas saa suunnitellusta poikkeavan säteilyaltistuksen. Lisätietoa löydät Säteilyn käyttäjälle -sivuilta:
- Anonymisoidut säteilyturvallisuuspoikkeamat: Säteilyturvakeskus julkaisee anonymisoituja kuvauksia lähiaikoina ilmoitetuista säteilyturvallisuuspoikkeamista, niihin johtaneista syistä, tapahtumien ratkaisusta sekä toimenpiteistä vastaavien poikkeamatilanteiden ennaltaehkäisemiseksi.
- Säteilyturvallisuuspoikkeamat
Ydinturvallisuus
- Ydinturvallisuudesta raportointi: STUKin kotimaisia ja kansainvälisiä raportteja Suomen ydinturvallisuuden tilasta ja valvonnasta.
- Ydinturvallisuuden kolmannesvuosiraportti