Säteilyyn liittyvät poikkeavat tapahtumat
Säteilyturvakeskuksessa (STUK) on suunnitelmat säteilyvaaran varalle, ja vaaratilanteessa tarvittavia toimia harjoitellaan säännöllisesti. STUKin päivystäjä ottaa vastaan kaikki säteilyyn ja ydinturvallisuuteen liittyvät ilmoitukset ja hälytykset. STUK julkaisee raporteissaan ja tiedotteissaan tietoja poikkeavista tapahtumista ja havainnoista sekä säteily- ja ydinturvallisuusvalvonnan tulokset.
Tutustu seuraaviin:
Tiedotteita ja uutisia
STUK havaitsi vähäisen määrän radioaktiivisia aineita Imatran ilmassa
Säteilyturvakeskus, STUK, havaitsi radioaktiivista koboltin isotooppia (Co-60) Imatralla 20.11.–7.12.2023 kerätystä pintailman hiukkasnäytteestä. Näytteessä oli myös normaalia enemmän cesiumin radioaktiivista isotooppia 137 (Cs-137). Pitoisuudet olivat ympäristön ja ihmisten kannalta merkityksettömän pieniä.
Koboltti-60:n pitoisuus oli marraskuun lopun, joulukuun alun näytteessä 0,2 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa ja cesium-137:n pitoisuus 1,9 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa. Cesium-137 havaittiin myös 13.11.–20.11. kerätyssä näytteessä, josta pitoisuudeksi määritettiin 5,4 mikrobecquerelia kuutiometrissä. Myös tämä pitoisuus on ympäristölle ja ihmisille merkityksetön.
Koboltin isotooppia 60 käytetään esimerkiksi teollisuuden mittauslaitteissa ja tutkimuksessa. Sitä syntyy myös ydinlaitosten käytön yhteydessä.
Cesium-137:ää havaitaan yleisesti ilmasta kerätyissä hiukkasnäytteissä. Suomen luonnossa on yhä 1960-luvulla ilmakehässä tehdyistä ydinasekokeista ja 1986 tapahtuneesta Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuudesta peräisin olevaa radioaktiivista cesiumia. Imatran joulukuun näytteessä cesium-137:n pitoisuus oli kuitenkin suurempi kuin normaalisti, joten ainakin osa siitä on luultavasti peräisin muusta lähteestä.
Imatran havaittujen radioaktiivisten aineiden alkuperää ei tiedetä ja hyvin usein tämänkaltaisten pienten radioaktiivisuuspitoisuuksien lähde jääkin hämärän peittoon.
Vuonna 2023 yhdeksän havaintoa neljästä tapahtumasta
Ihmisten toiminnasta peräisin olevia radioaktiivisia aineita tarttuu STUKin valvonta-asemien suodattimiin silloin tällöin. Vuonna 2023 havaintoja tehtiin neljästä tapahtumasta. Havaintoja oli yhteensä yhdeksän, sillä osa tapahtumista havaittiin useammalla valvonta-asemalla. Yhdessäkään tapahtumassa ei ollut syytä olettaa, että havainnon syy olisi ollut ympäristön tai ihmisten terveyden kannalta merkittävä radioaktiivisten aineiden päästö.
STUK seuraa ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Hiukkaskerääjät imuroivat suuria määriä ilmaa, jolloin ilmassa ovat hiukkaset jäävät kerääjien suodattimille. Suodattimista voidaan mitata radioaktiivisten aineiden aktiivisuuspitoisuus ja selvittää, mistä radioaktiivista aineista on kyse. Menetelmällä havaitaan erittäin pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.
Mediapalvelu
Puh: 010 850 47611
STUKin valvontaraportteja
Environmental Radiation Monitoring in Finland : Annual Report 2023
Environmental Radiation Monitoring in Finland : Annual Report 2022
Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa : Vuosiraportti 2021
Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat : Kolmannesvuosiraportti 3/2021
Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat : Kolmannesvuosiraportti 2/2021
Säteilyn käyttö
Säteilyturvallisuuspoikkeama tarkoittaa tilannetta, jossa säteilyturvallisuus vaarantuu tai voisi vaarantua poikkeaman seurauksena. Säteilyturvallisuuspoikkeamiksi katsotaan myös terveydenhuollon tapahtumat, joissa potilas saa suunnitellusta poikkeavan säteilyaltistuksen. Lisätietoa löydät Säteilyn käyttäjälle -sivuilta:
- Anonymisoidut säteilyturvallisuuspoikkeamat: Säteilyturvakeskus julkaisee anonymisoituja kuvauksia lähiaikoina ilmoitetuista säteilyturvallisuuspoikkeamista, niihin johtaneista syistä, tapahtumien ratkaisusta sekä toimenpiteistä vastaavien poikkeamatilanteiden ennaltaehkäisemiseksi.
- Säteilyturvallisuuspoikkeamat
Ydinturvallisuus
- Ydinturvallisuudesta raportointi: STUKin kotimaisia ja kansainvälisiä raportteja Suomen ydinturvallisuuden tilasta ja valvonnasta.
- Ydinturvallisuuden kolmannesvuosiraportti