Säteilyyn liittyvät poikkeavat tapahtumat
Säteilyturvakeskuksessa (STUK) on suunnitelmat säteilyvaaran varalle, ja vaaratilanteessa tarvittavia toimia harjoitellaan säännöllisesti. STUKin päivystäjä ottaa vastaan kaikki säteilyyn ja ydinturvallisuuteen liittyvät ilmoitukset ja hälytykset. STUK julkaisee raporteissaan ja tiedotteissaan tietoja poikkeavista tapahtumista ja havainnoista sekä säteily- ja ydinturvallisuusvalvonnan tulokset.
Tutustu seuraaviin:
Tiedotteita ja uutisia
Takaisin STUKin ilmankerääjään Kotkassa tarttui radioaktiivista zirkoniumia ja niobiumia
STUKin ilmankerääjään Kotkassa tarttui radioaktiivista zirkoniumia ja niobiumia
Säteilyturvakeskus (STUK) havaitsi Kotkassa 15. - 22. elokuuta kerätyssä ilmanäytteessä pieniä määriä zirkoniumin ja niobiumin (Zr-95, Nb-95) radioaktiivisia isotooppeja. Näytteessä oli myös hieman normaalia enemmän cesiumin isotooppia 137. Pääasiassa Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden laskeumasta peräisin olevaa cesiumia havaitaan ilmanäytteissä vähäisiä määriä säännöllisesti.
Havaitulla radioaktiivisuudella ei ole vaikutusta ympäristöön tai ihmisten terveyteen, sillä pitoisuudet olivat hyvin pieniä (Zr-95 0.3, Nb-95 0.6 ja Cs-137 4,5 mikrobecquereliä kuutiometrissä ilmaa).
Pieniä määriä zirkoniumia ja niobiumia voi karata ilmaan esimerkiksi ydinvoimalaitoksen polttoaineesta laitoksen huollon yhteydessä. Näytteen keräyksen aikana ilmavirtaukset ovat tulleet Kotkaan idästä ja kaakosta.
STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Lisää tietoa ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustuloksista löytyy STUKin internetsivuilta.
STUK myös mittaa säteilytilannetta 260 automaattisella mittausasemalla ja asemien mittaustulokset ovat nähtävissä reaaliaikaisesti STUKin nettisivuilla. Kuudentoista mittausaseman mittaustulokset voi nähdä myös YLEn tekstitelevision sivulla 867.
Yhteyshenkilöt:
Tero Karhunen, ylitarkastaja puh. (09) 759 88 612
Mediapalvelu, Puh: 010 850 4761
Linkit:
Säteilytilanne tänään
Ulkoilman radioaktiiviset aineet
STUKin valvontaraportteja
Environmental Radiation Monitoring in Finland : Annual Report 2023
Environmental Radiation Monitoring in Finland : Annual Report 2022
Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa : Vuosiraportti 2021
Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat : Kolmannesvuosiraportti 3/2021
Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat : Kolmannesvuosiraportti 2/2021
Säteilyn käyttö
Säteilyturvallisuuspoikkeama tarkoittaa tilannetta, jossa säteilyturvallisuus vaarantuu tai voisi vaarantua poikkeaman seurauksena. Säteilyturvallisuuspoikkeamiksi katsotaan myös terveydenhuollon tapahtumat, joissa potilas saa suunnitellusta poikkeavan säteilyaltistuksen. Lisätietoa löydät Säteilyn käyttäjälle -sivuilta:
- Anonymisoidut säteilyturvallisuuspoikkeamat: Säteilyturvakeskus julkaisee anonymisoituja kuvauksia lähiaikoina ilmoitetuista säteilyturvallisuuspoikkeamista, niihin johtaneista syistä, tapahtumien ratkaisusta sekä toimenpiteistä vastaavien poikkeamatilanteiden ennaltaehkäisemiseksi.
- Säteilyturvallisuuspoikkeamat
Ydinturvallisuus
- Ydinturvallisuudesta raportointi: STUKin kotimaisia ja kansainvälisiä raportteja Suomen ydinturvallisuuden tilasta ja valvonnasta.
- Ydinturvallisuuden kolmannesvuosiraportti