Hyppää sisältöön

Radioaktiivisia aineita Kotkan ilmassa

Julkaisuajankohta 17.4.2024 15.01
Uutinen

Säteilyturvakeskus havaitsi Kotkan ilmasta maalis-huhtikuun vaihteessa kerätyssä hiukkasnäytteessä pieniä määriä radioaktiivisia aineita. Aineiden pitoisuudet ylittivät tarkkojen mittauslaitteiden havaitsemisrajan, mutta olivat niin pieniä, että niistä ollut haittaa ihmisille tai ympäristölle.

Kotkan ulkoilmasta 25.3. ja 8.4.2024 välisenä aikana kerätyissä hiukkasnäytteissä oli pieniä määriä raudan (Fe-59), koboltin (Co-60), skandiumin (Sc-46) ja mangaanin (Mn-56) radioaktiivisia isotooppeja. Näytteessä havaittiin myös vähäinen määrä radioaktiivista cesiumia (Cs-137), jota ympäristössämme on edelleen Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden jäljiltä. Näytteessä ollut cesiumin määrä vastaa Kotkassa kerätyissä näytteissä normaalisti havaittavaa määrää.

Näitä radioaktiivisia aineita syntyy muun muassa ydinvoimalaitoksissa käytön aikana. Ilmaan niitä voi vapautua esimerkiksi ydinvoimalaitosten huoltotöiden aikana. Havaintojen alkuperää ei aina saada selville ja aineet ovat voineet kulkeutua Suomeen kaukaa. STUK on selvittänyt, että nyt havaitut radioaktiiviset aineet eivät ole peräisin kotimaisista ydinvoimalaitoksista.

STUKilla on kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa keräysasemat, joilla se seuraa radioaktiivisten aineiden pitoisuutta ilmassa. Kerääjät imuroivat suuria määriä ilmaa, jolloin ilmassa ovat hiukkaset jäävät kerääjien suodattimille. Suodattimista voidaan mitata radioaktiivisten aineiden aktiivisuuspitoisuus ja selvittää, mistä radioaktiivista aineista on kyse. Menetelmällä havaitaan erittäin pienetkin radioaktiivisten aineiden pitoisuudet.