Hyppää sisältöön

RescEU-valmiusvarastojen asiantuntijakoulutus alkaa

Julkaisuajankohta 30.1.2024 8.30
Tiedote

Suomeen sijoitettujen EU:n yhteisten valmiusvarastojen laitteiden ja materiaalien käyttökoulutus asiantuntijoille alkaa tällä viikolla Säteilyturvakeskuksessa. Ensiryhmän koulutuksen jälkeen materiaalit ja asiantuntijat ovat lähtövalmiudessa vähintään kahden vuorokauden kuluessa siitä, kun avunpyyntö on tullut.

Suomeen sijoitetut EU:n yhteiset, niin sanotut rescEU-valmiusvarastot, kemiallisten, biologisten sekä säteily- ja ydinuhkatilanteiden (CBRN) varalle ovat käyttövalmiina.  Ensimmäisenä varastoihin on saapunut ensitoimijoille tarkoitettuja suojavälineitä, kuten haalareita ja kasvomaskeja sekä erilaisia ilmaisimia ja mittalaitteita. Varastoja täydennetään koko ajan.

Varastoituja materiaaleja voidaan lähettää sinne, minne EU:n Hätäavun koordinaatiokeskus (ERCC) pyytää apua lähettämään.

Jos Suomeen varastoituja CBRN-tarvikkeita tarvitaan, tarvikkeiden mukana Suomesta lähtee myös asiantuntijoita, jotka auttavat avustettavan maan pelastus- ja terveystoimen ammattilaisia tarvikkeiden vastaanotossa ja perehdyttävät niiden käyttöön.

Ensimmäiset asiantuntijat aloittavat kouluttautumisen tällä viikolla. Valmiusvarastointihankkeen ja siihen sisältyvän koulutuksen toteuttaa Pelastusopisto yhdessä sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Huoltovarmuuskeskuksen ja Säteilyturvakeskuksen muodostaman hankekonsortion kanssa.

Tammikuun 30. ja 31. päivänä Säteilyturvakeskuksen tiloissa Vantaan Jokiniemessä järjestettävään koulutukseen osallistuu 12 pelastustoimen sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaista. Koulutuksen jälkeen he muodostavat Suomen rescEU-varastointihankkeen CBRN-ensiryhmän, jonka jäsenet voivat tarvittaessa lähteä avustustehtäviin jo tänä keväänä.

Kokeneita koulutettavia

Yksi tämän viikon koulutukseen osallistuvista ensiryhmän jäsenistä on ensihoitaja Nina Ruuhivirta Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Hänellä kuten suurimmalla osalla ensiryhmän koulutettavista on jo kokemusta pelastuspalvelutehtävistä ulkomailla.

”Kuulun Pelastusopiston ylläpitämään Suomen kansainväliseen pelastusmuodostelma Finn Rescue Team (FRT) ryhmään ja olen aiemmin ollut EU:n asiantuntijatehtävissä Moldovassa ja Puolassa”, Nina Ruuhivirta kertoo.

Nina Ruuhivirta on hyvin motivoitunut osallistumaan myös rescEU-hankkeeseen. ”Tämä lisää minun omaa CBRN osaamistani ja on tärkeää saada kattava perehdytys tähän uuteen tehtävään. Samalla me koulutettavat olemme parantamassa Suomen varautumista vaativien CBRN-tilanteiden varalle.”

RescEU-operaatioihin lähtevien asiantuntijoiden työnantaja operaatioiden ajan on Pelastusopisto.

Yhteensä Suomessa koulutetaan 66 asiantuntijaa rescEU-valmiusvarastoihin hankittavien materiaalien perehdyttäjiksi. Tänä vuonna koulutus järjestetään 30 hengelle ja ensi vuonna 36 hengelle.

RescEU-valmiusvarastot ovat osa EU:n pelastuspalvelumekanismia ja niitä on useissa EU-maissa. Suomessa on kaksi valmiusvarastoa. Ensimmäinen, CBRN-tilanteita varten perustettu varastointihanke käynnistyi vuoden 2023 alussa. Tammikuussa 2024 on alkanut erilaisiin terveysuhkiin vastaava hanke, joka keskittyy erityisesti lääkinnällisten materiaalien ja lääkkeiden varastointiin. EU rahoittaa Suomen varastohankekokonaisuutta yhteensä 305 miljoonalla eurolla.

Hanke kestää vuoden 2026 syksyyn. EU:n pelastuspalvelumekanismin kansallinen toimivaltainen viranomainen Suomessa on sisäministeriö.

.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Säteilyturvakeskuksen mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Projektipäällikkö Tarja Rantala, rescEU CBRN -varastointihanke, sisäministeriö, pelastusosasto
p. 0295 488 372/ 046 920 8635; [email protected]