STUK arvioi pienen ydinvoimalaitoksen turvallisuutta yhdessä Ranskan ja Tshekin viranomaisten kanssa
Säteilyturvakeskus (STUK) on arvioinut yhdessä Ranskan ja Tshekin säteily- ja ydinturvallisuusviranomaisten (SÚJB ja ASN) kanssa pienydinreaktoriin (SMR) suunniteltuja turvallisuusratkaisuja. Arvioinnilla haettiin oppeja mahdollisia tulevia lupamenettelyjä varten eikä se liittynyt arvioidun reaktorin luvitukseen Suomessa tai muissakaan maissa.
Suomessa on parhaillaan käynnissä ydinenergialainsäädännön sekä sitä täydentävien STUKin määräysten ja ohjeiden uudistus. Työn yksi tavoite on sujuvoittaa uusien ydinvoimalaitostyyppien luvittamista. Ranskan ja Tshekin viranomaisten kanssa tehty työ antoi arvokasta tietoa nykyisen säännöstön soveltuvuudesta pienydinreaktorien turvallisuuden arviointiin. Suomen nykyinen säännöstö on laadittu lähinnä suuria sähköä tuottavia reaktoreita silmällä pitäen, ja osa vaatimuksista ei sellaisenaan sovellu pienemmille reaktoreille.
Arviointiin osallistuneiden Ranskan ja Tshekin säännöstö on hyvin samankaltaisessa tilanteessa kuin Suomen, ja myös heillä on tavoitteena kehittää säännöstöään ottamaan paremmin huomioon SMR:ien erityispiirteitä. Muun muassa Kansainvälisessä atomienergiajärjestössä IAEA:ssa on mietitty, kuinka eri maiden ydinturvallisuusviranomaisten tekemiä arviointeja ydinvoimalaitosten turvallisuudesta voitaisiin hyödyntää toisten maiden lupakäsittelyissä.
STUKissa arviointihankkeesta vastannut johtava asiantuntija Eero Virtanen toteaa, että työllä hankittiin kokemuksia viranomaisten yhdessä tekemästä arvioinnista ja samalla osallistujat pääsivät tutustumaan tarkemmin yhteen SMR-laitostyyppiin. Työssä ei tavoiteltu eri maissa käytettyjen vaatimusten keskinäistä harmonisointia, mutta pyrittiin kyllä tukemaan laitoksen suunnittelijaa tekemään sellaisia ratkaisuja, jotka olisivat hyväksyttävissä useammassa maassa.
Kaikki arviointiin osallistuneet viranomaiset käyttivät arvioinnin lähtökohtana omaa voimassa olevaa kansallista säännöstöään. ”Tässä kaikki osallistujat saivat hyvän kuvan osallistuneiden maiden säännöstöstä, vaatimusten taustoista ja luvituksen menettelytavoista”, Eero Virtanen sanoo.
Arviointi tehtiin ranskalaisen energiayhtiön EdF:n kehittämästä NUWARD SMR -laitoksesta. EdF suunnittelee reaktorityyppiin perustuvien ydinvoimalaitosten rakentamista Ranskaan ja antoi arvioitavaksi dokumentaatiota, jota se on valmistellut Ranskassa tehtävää esilisensiointiprosessia varten. Arvioituihin aiheisiin kuuluivat muun muassa turvallisuussuunnittelun vaatimukset, suunnittelun perustana käytettävät alkutapahtumat, passiivisten järjestelmien käyttö turvallisuutta varmistavissa toiminnoissa sekä turvallisuusanalyyseissä käytettävien ohjelmistojen kehitys.
Keskustelut NUWARD SMR -laitoksen esiarvioinnin jatkamisesta uusilla aiheilla ovat käynnissä. Samalla selvitetään muiden maiden säteily- ja ydinturvallisuusviranomaisten kiinnostusta osallistua arviointiin.
Mediapalvelu
Puh: 010 850 4761