Hyppää sisältöön

STUK opastaa asentamaan tukiasemat oikein

Julkaisuajankohta 11.12.2024 11.42
Uutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) on julkaissut oppaan ”Tukiasema-antennien asentaminen”. Oppaassa kerrotaan, miten tukiasemia asentavat ja hallinnoivat yritykset ottavat säteilyturvallisuuden huomioon tukiasema-antennien sijoittelussa. Siinä annetaan myös ohjeita tukiasemien lähellä työskenteleville heidän säteilyturvallisuutensa varmistamiseksi.

 

Katolle asennettuja tukiasemien lähettimiä ja antenneja.
Katolle asennettuja tukiasemien lähettimiä ja antenneja. Kuva Markku Pajulahti/vastavalo.net

 

Radiotaajuiset kentät eivät haittaa terveyttä, kunhan ne pysyvät asetettujen raja-arvojen alapuolella. Jos säteilyturvallisuudesta ei huolehdita, tukiasema-antennien lähellä työskentelevät voivat altistua liian voimakkaille radiotaajuisille kentille. Sen sijaan etäämmällä antenneista, kuten julkisilla paikoilla tai asunnoissa, altistus on selvästi raja-arvoja pienempi.

Tukiaseman omistaja on vastuussa siitä, ettei väestö altistu raja-arvot ylittäville radiotaajuisille kentille. STUKin opas kertoo menetelmät, joilla tämä varmistetaan. STUK myös tarkastaa tukiasema-asennuksia, jos on syytä epäillä, että asennus ei vastaa vaatimuksia.

Tukiasemista on syytä varoittaa näkyvillä varoitusmerkeillä, jos esimerkiksi lumenpudottajat tai muut talojen katoilla töitä tekevät pääsevät lähelle antenneja. Tarvittaessa lähetysteho on katkaistava ennen työn aloittamista.

STUKin opas on tarkoitettu ensisijaisesti tukiasemia asentaville ja hallinnoiville yrityksille. Oppaassa kerrotaan, kuinka laaditaan tukiasema-asennuksen säteilyturvallisuusarvio, ja luetellaan lait ja asetukset, jotka asennuksessa on otettava huomioon. Lisäksi oppaaseen on koottu standardit, joita noudattamalla voidaan osoittaa, että tukiasema ja sen asennus täyttävät vaatimukset. Oppaassa myös neuvotaan taloyhtiöitä ja kiinteistöjen omistajia ottamaan oikealla tavalla huomioon katoilla olevat tukiasema-antennit, kun niiden lähelle tilataan huoltotöitä.