Hyppää sisältöön

STUK tutkii isotooppilääketieteen turvallisuuspoikkeamat

Julkaisuajankohta 25.1.2023 11.28
Tiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) tutkii merkittävimmät isotooppilääketieteen säteilyturvallisuuspoikkeamat vuonna 2023. Tavoitteena on ymmärtää poikkeamien syyt, oppia tapahtuneista ja parantaa STUKin omaa valvontaa.

Isotooppilääketieteessä kuten kaikessa toiminnassa voi sattua jotain ennalta arvaamatonta. Tapahtumien taustalla voi olla esimerkiksi laitevika tai inhimillinen tekijä. Syy voi olla myös ohjeiston tai organisaation puutteissa ja kaikkien edellä mainittujen yhdistelmissä.

”Teemme tässä teematutkintaa, eli selvitämme useammasta samankaltaisesta tapahtumasta saatavaa tietoa. Teematutkinnassa tutkitaan jokainen tapahtuma erikseen, mutta tuloksia käsitellään myös yhtenä kokonaisuutena”, tutkinnan johtaja ylitarkastaja Hanna Kuivalainen sanoo.

Hanna Kuivalainen korostaa, että tällä tutkinnalla etsitään nimenomaan kehitysmahdollisuuksia. ”Tapahtumien perimmäiset syyt selvittämällä pääsemme myös tekemään uusia suosituksia, joilla voidaan parantaa edelleen turvallisuutta toimialalla ”, hän toteaa.

Tutkintaa tehdään tutustumalla poikkeamiin. Aineistoa hankitaan myös haastattelemalla niihin osallisia terveydenhuollon ammattilaisia.

Suomessa tehdään joka vuosi yli 43000 lääketieteellistä isotooppitutkimusta, eli tutkimusta, jossa käytetään avuksi elimistöön vietäviä radioaktiivisia aineita. Isotooppihoitoja, joissa käytetään radioaktiivisia lääkeaineita, tehdään vuosittain lähes 3000. Isotooppilääketieteellisiä toimenpiteitä tekee Suomessa 26 terveydenhuollon yksikköä.

Isotooppilääketieteellisiä toimenpiteitä koskevia poikkeamailmoituksia STUK saa vuosittain alle kymmenen. Tiedossa ei ole yhtään sellaista tapahtumaa, jossa poikkeaman takia potilaiden säteilyturvallisuus olisi vaarantunut. Myöskään hoitohenkikökunta tai sivulliset eivät ole joutuneet vaaraan.

Yhteyshenkilöt:
Ylitarkastaja Hanna Kuivalainen , puh. (09) 759 88 410
Mediapalvelu, Puh: 010 850 4761