Hyppää sisältöön

Ulkoilmassa hieman radioaktiivista cesiumia

Julkaisuajankohta 18.9.2024 15.19
Tiedote

Ulkoilmasta eri puolilla Suomea kerätyissä näytteissä on syyskuussa ollut hieman tavallista enemmän radioaktiivista cesiumia. Pitoisuudet ovat kuitenkin niin pieniä, että niistä ei ole haittaa ihmisille tai ympäristölle.

Tavanomaista hieman suurempia cesium-137-pitoisuuksia on havaittu kaikilla Säteilyturvakeskuksen (STUK) kahdeksalla keräysasemalla. Eteläisimmät asemat ovat Helsingissä ja Kotkassa, pohjoisin on Ivalossa. Saman suuntaisia cesium-havaintoja on tehty muuallakin Euroopassa. Missään ei ole kerrottu, että pitoisuudet olisivat haitallisen suuria. Norjan säteilyturvallisuusviranomainen DSA tiedotti omista havainnoistaan eilen 17.9. (DSA har målt svært låge nivå av radioaktivt cesium på Svanhovd og Viksjøfjell - DSA).

Radioaktiivista cesiumia havaitaan yleisesti Suomen ulkoilmassa, sillä vuonna 1986 tapahtuneesta Tshernobylin ydinvoimalaitosonnettomuudesta peräisin olevaa laskeumaa on yhä maaperässä.

Nyt havaitut tavanomaista suuremmat pitoisuudet voivat olla peräisin maastopaloista Ukrainassa. Palot ovat nostaneet radioaktiivisia aineita ilmaan, ja alueen ilmaa on kulkeutunut palojen aikaan myös Suomeen.

STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuuksia kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa. Lisää tietoa ulkoilman radioaktiivisten aineiden valvonnasta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden mittaustuloksista löytyy STUKin internetsivuilta.

STUK myös mittaa säteilytilannetta 260 automaattisella mittausasemalla ja asemien mittaustulokset ovat nähtävissä reaaliaikaisesti STUKin nettisivuilla. Kuudentoista mittausaseman mittaustulokset voi nähdä myös YLEn tekstitelevision sivulla 867.

Säteily ympäristössä Säteilyturvakeskus