Hyppää sisältöön

Heinäkuussa vähäisiä radioaktiivisuushavaintoja ilmanäytteissä

Julkaisuajankohta 11.8.2023 12.24
Uutinen

Säteilyturvakeskus havaitsi Kotkassa ja Rovaniemellä heinäkuussa 2023 kerätyissä pintailman hiukkasnäytteissä pieniä määriä radioaktiivisia aineita. Aineiden pitoisuudet ylittivät tarkkojen mittauslaitteiden havaitsemisrajan, mutta olivat niin pieniä, etteivät ne aiheuttaneet haittaa ihmisille tai ympäristölle.

Kotkassa 10.–17.7. kerätyssä näytteessä oli pieniä määriä mangaanin (Mn-54) ja koboltin (Co-60) radioaktiivisia isotooppeja. Rovaniemellä 3.7.–10.7. kerätyssä näytteessä havaittiin vähäinen määrä radioaktiivista jodin isotooppia 131.

Radioaktiivista mangaania ja kobolttia syntyy muun muassa ydinvoimalaitoksissa laitosten käytön aikana. Ilmaan niitä voi vapautua esimerkiksi ydinvoimalaitosten huoltotöiden aikana. STUK on selvittänyt, että nyt havaitut radioaktiiviset aineet eivät ole peräisin kotimaisista ydinvoimalaitoksista.

Jodi-131:tä voi päästä ympäristöön ydinvoimalaitoksista tai laitoksista, jotka valmistavat jodia lääketieteelliseen käyttöön. Jodi-131:tä käytetään yleisesti lääketieteessä kilpirauhasen liikatoiminnan ja kilpirauhassyövän hoidossa. Silloin kun jodi esiintyy ympäristössä yksinään, on se todennäköisesti peräisin muualta kuin ydinlaitoksesta.

STUKilla on kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa keräysasemat, joilla se seuraa radioaktiivisten aineiden pitoisuutta ilmassa. Kerääjät imuroivat suuria määriä ilmaa, jolloin ilmassa olevat hiukkaset jäävät kerääjien suodattimille. Suodattimista voidaan mitata radioaktiivisten aineiden aktiivisuuspitoisuus ja selvittää, mistä aineista on kyse. Menetelmällä havaitaan erittäin pienetkin pitoisuudet.

Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761