Hyppää sisältöön

Hyvinvointia kunnissa – kuinka suojata kuntalaisia UV-säteilyn ja sisäilman radonin haitallisilta terveysvaikutuksilta?

Julkaisuajankohta 22.11.2022 10.27
Uutinen

Säteilyturvakeskus (STUK) järjesti tiistaina 15.11.2022 yhteistyössä Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa kuntien terveyden edistämistyössä mukana oleville ja muille aiheesta kiinnostuneille webinaarin UV-säteilyn ja sisäilman radonin terveysriskien vähentämisestä. Webinaarissa oli mukana myös esitykset Kuntaliitosta ja Porvoon ympäristöterveydenhuollosta. Webinaari kuului Hyvinvointia kaikille 2030 -ohjelman (Linkki!!) toimeenpanoon. Erityisasiantuntija Mari Miettinen STM:stä esitteli ohjelman sisältöä ja toimeenpanon käytäntöjä.

Erityisasiantuntija Anne Höytö STUKista kertoi UV-säteilyn terveysvaikutuksista ja UV-säteilyltä suojautumisesta. Hän esitteli myös keinoja, joilla UV-säteilyltä suojautumista voidaan edistää kunnissa ja näistä tärkeimpänä hän nosti varjopaikkojen lisäämisen lasten ja nuorten ulkoilualueille.

”Varjossa auringon UV-säteilyä on jopa puolet vähemmän kuin suorassa auringonpaisteessa. Kuntalaisille, erityisesti lapsille ja nuorille, pitäisikin olla tarjolla ulkoilualueita, joissa on sekä aurinkoisia että varjoisia paikkoja. Lisäksi olisi hyvä sisällyttää auringon vaikutuksista kertominen kuntien toiminta- ja opetussuunnitelmiin. Kun lapsilla ja heidän vanhemmillaan on tarpeeksi oikeaa tietoa auringon haitoista ja hyödyistä, he osaavat myös suojautua liialta paisteelta oikein”, kertoo Höytö.

Ylitarkastaja Katja Kojo STUKista kertoi radonin terveysvaikutuksista ja radonmittauksista. Hän korosti, että asuntojen sisäilman radonpitoisuuden mittaaminen on tärkeää ja toivoi kuntien kannustavan alueillaan asukkaita mittauttamaan asuntonsa radonpitoisuuden ja tarvittaessa suorittamaan asuntoonsa korjaavia toimenpiteitä.

”Suurin osa suomalaisten altistumisesta sisäilman radonille tapahtuu kodeissa. Tämän vuoksi asuntojen radonmittaukset ovat äärimmäisen tärkeitä ja STUK suosittaakin, että radonmittaukset tehtäisi kaikissa Suomen pientaloissa sekä kerrostalojen ensimmäisen kerroksen asunnoissa. Sisäilman radonpitoisuus selviää vain mittaamalla”, painottaa Kojo.

Erityisasiantuntija Kaisa Mäntynen Kuntaliitosta puolestaan esitteli, kuinka ympäristöterveys kannattaa huomioida kunnissa laajasti osana päätöksentekoa eri toimialoilla. Terveystarkastaja Terhi Ahtiainen Porvoon ympäristöterveydenhuollosta kertoi, kuinka Porvoossa aktiivisesti ohjataan esimerkiksi päiväkoteja järjestämään leikkialueille varjopaikkoja ja rakentajia huomioimaan radon jo rakentamisen suunnitteluvaiheessa. Lisäksi asioista viestitään aktiivisesti kuntalaisille.

Webinaarin materiaalit ovat ladattavissa pdf-muodossa alla olevista linkeistä.