Hyppää sisältöön

Säteilyturvakeskus kumppanina Heurekan uudessa avaruusaiheisessa näyttelyssä

Julkaisuajankohta 9.2.2024 12.54
Uutinen

Tiedekeskus Heurekassa lauantaina 10.2.2024 yleisölle avautuvan Matkalla avaruudessa -näyttelyn avainsanoma on: Maa on paras avaruusaluksemme – pidetään siitä huolta! Avaruustoiminta on välttämätöntä Maan ja elämän suojelemiseksi. Säteilyturvakeskus (STUK) toimii näyttelyn tukijana.

Kuva: Heureka


Matkalla avaruudessa on interaktiivinen tiedekeskusnäyttely koko perheelle. Näyttely esittelee poikkileikkauksen nykyisestä avaruustoiminnasta ja suunnitelmista, jotka toteutuvat todennäköisesti seuraavien noin 30 vuoden aikana.

Näyttelyn tukijoina toimivat Insinööriliitto IL ry, Oy Linde Gas Ab ja STUK ja se on toteutettu yhteistyössä suomalaisten ja kansainvälisten avaruusteknologian ja -tutkimuksen asiantuntijoiden sekä alan yritysten ja järjestöjen kanssa.

Säteilevä avaruus 

Näyttelyyn saapuessaan vierailija astuu tulevaisuuden avaruusasemalle Maan kiertoradalla. Aseman ikkunoista häämöttää alla kaareutuva Maa. Avaruusasemalla vierailijat osallistuvat avaruuden ammattilaisten tehtäviin, joissa suojellaan Maata ja tutkitaan maailmankaikkeutta.

Yksittäiset näyttelykohteet ovat tehtäviä, joissa aiheina ovat esimerkiksi avaruusromun siivoaminen, avaruussäätiedotus ja rakettipolttoaineen tuottaminen Kuun jäästä. Lisäksi näyttelyssä voi mm. harjoitella kuukävelyä ja kuumönkijän ohjaamista sekä pohtia avaruustoiminnan eettisiä kysymyksiä. STUK on tukenut itse näyttelyn lisäksi myös säteilyyn liittyvän sisällön suunnittelua. 

”Säteily aiheena kiinnostaa ihmisiä ja siihen liittyy paljon erilaisia käsityksiä, myös pelkoja. Meille on tärkeää antaa ihmisille oikeaa tietoa säteilystä ja auttaa ymmärtämään siihen liittyvät riskit, ja toisaalta hyödyt, oikein.  Avaruusaiheinen näyttely on hyvä kytkös, koska säteilyä on kaikkialla avaruudessa. Sieltä säteilyä kohdistuu myös Maahan, esimerkiksi auringon UV-säteilynä. Heureka suurena suomalaisena tiedekeskuksena ja vantaalaisena naapurinamme on meille luonteva yhteistyötaho lähestyä suurta yleisöä säteilytiedolla”, kertoo mm. viestinnästä ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Karim Peltonen STUKista.

Matkalla avaruudessa -näyttely on esillä Heurekassa tammikuulle 2026 saakka.

Lisätiedot

Näyttelystä Heurekan verkkosivuilla (heureka.fi)
Heurekan tiedote 9.2.2024 (sttinfo.fi)
Lisätietoa kosmisesta säteilystä (stuk.fi)
Lisätietoa auringon UV-säteilystä (stuk.fi)