Hyppää sisältöön

OL3:n käynnistys sujuu turvallisesti

Julkaisuajankohta 7.2.2022 14.22
Tiedote

Olkiluodon uuden ydinvoimalaitosyksikön käyttöönottokokeet ovat tähän mennessä osoittaneet, että laitos toimii turvallisesti. Säteilyturvakeskus (STUK) seuraa Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) uuden ydinreaktorin, Olkiluoto 3:n käyttöönottoa paikan päällä Eurajoen Olkiluodossa.

TVO nostaa reaktorin tehoa asteittain ja varmistaa, että laitos toimii suunnitelmien mukaisesti. Kun testien yhteydessä on huomattu, että jotain pitää muuttaa, muutokset tehdään turvallisessa tilassa ja laitos ajetaan tarvittaessa alas.

Tammikuussa käyttöönottotestien yhteydessä tapahtui kaksi reaktorin pikasulkua. Ensimmäinen 14.1. ja toinen 29.1. Reaktoripikasulku varmistaa, että laitos ei pääsee sellaiseen tilaan, että ydinturvallisuus vaarantuisi.

Kaikki laitoksen järjestelmät toimivat molemmissa pikasulkutilanteissa suunnitellulla tavalla. Tapahtumien merkitys turvallisuudelle oli niin vähäinen, että niitä ei voitu sijoittaa ydinlaitostapahtumien INES-turvallisuusasteikolle.

STUK myönsi TVO:lle luvan nostaa OL3:n reaktorin tehon yli viiden prosentin sen täydestä tehosta 4.1.2022 Seuraavan kerran TVO tarvitsee STUKin luvan, kun se aikoo nostaa reaktorin tehon yli 30 prosenttiin täydestä tehosta.

TVO:n aikataulun mukaan OL3:n sähköntuotanto alkaa helmikuun lopussa, kun reaktorin teho on noin 25 prosenttia, säännöllinen sähköntuotanto alkaisi heinäkuussa 2022.

Linkki Olkiluoto 3:n valvonnan kuulumisiin(Linkki!)

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Essi Vanhanen, puh. 09 759 88 242
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761