Hyppää sisältöön

OL3:n tehoa saa lisätä

Julkaisuajankohta 8.9.2022 12.45
Tiedote

Säteilyturvakeskus (STUK) on myöntänyt luvan Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin (OL3) tehon nostolle yli 60 prosentin sen täydestä tehosta. STUK hyväksyi Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) lupahakemuksen tänään 6.9.2022.

Luvan saatuaan TVO nostaa reaktorin tehon portaittain 60 prosentista täyteen 4300 megawatin lämpötehoon. Tehon noston aikana laitostoimittaja ja TVO varmistavat, että laitos toimii suunnitellusti myös näillä tehoilla. STUK valvoo tehon nostoa paikan päällä.

STUKissa OL3:n valvonnasta vastaavan projektipäällikkö Essi Vanhasen mukaan tähän asti tehdyt käyttöönottokokeet ja selvitykset ovat osoittaneet, että Suomen uusin ydinvoimalaitosyksikkö on toiminut turvallisesti ja laitoksen tehon nostoa voi jatkaa koekäyttösuunnitelmien mukaisesti.

Käyttöönottokokeet viivästyivät, kun reaktorin turbiinipuolen välitulistimesta löydettiin toukokuussa höyryn ohjauslevyistä irronneita osia. Korjausten ja tarkistusten jälkeen TVO toimitti STUKille selvityksen, jonka mukaan ydinturvallisuus ei tapahtuman takia ole vaarantunut ja laitoksen käyttöönottoa on turvallista jatkaa. Kun reaktorin tehoa oltiin nostamassa korjausseisokin jälkeen, TVO ja laitostoimittaja havaitsivat, että laitoksen käyttöautomaation ohjelmisto piti vielä päivittää. TVO toimitti STUKille selvityksen asiasta, ja päivityksen jälkeen TVO ja laitostoimittaja jatkoivat koekäyttöjä suunnitelmien mukaisesti.

Yksityiskohtaisempaa tietoa STUKin valvonnan havainnoista on esitetty Valvonnan kuulumisia ‑sivulla stuk.fi-sivustolla.

Yhteyshenkilöt:
Projektipäällikkö Essi Vanhanen, puh. (09) 759 88 242
Mediapalvelu, Puh: 010 850 4761