Hyppää sisältöön

TVO löysi korjattavaa OL3:n liittimistä

Julkaisuajankohta 15.5.2023 14.13
Uutinen

Säteilyturvakeskus, STUK, kertoi huhtikuun 14. päivä Valvonnan kuulumisia -kirjoituksessa omilla verkkosivuillaan, että Teollisuuden Voima, TVO, oli havainnut ja sen jälkeen korjannut vikoja ja puutteita Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosyksikön (OL3) liittimien tiivisteissä.

Kyseiset tiivisteet ovat tarpeen onnettomuuden sattuessa. Jos tiivisteet puuttuisivat, onnettomuuden hoidossa tarvittavat mittaukset eivät mahdollisesti toimisi ja se voisi vaikuttaa laitoksen turvallisuustoimintoihin.

Koska tapahtumaan liittyi puutteellinen ohjeistus ja vian esiintyminen useammassa paikassa, TVO totesi, että se kuuluu luokkaan yksi ydinlaitos- ja säteilytapahtumien kansainvälisellä vakavuusasteikolla, INES-asteikolla. INES-määritelmän mukaan kyseessä oli siis poikkeuksellinen turvallisuuteen vaikuttava tapahtuma.  Yhden tiivisteen puuttuminen ei ole turvallisuuden kannalta merkittävä asia, mutta virheen toistuvuus nosti tapahtuman merkittävyyttä arviointiasteikolla.

TVO toimitti oman arvionsa tapahtumaraportin yhteydessä Säteilyturvakeskukseen huhtikuussa ja STUK teki oman arvionsa perusteella päätöksen, jossa se päätyy samaan INES-arvioon kuin TVO.

Linkit asiaan lisätietoa tarjoaville sivulle:
Ydinlaitos- ja säteilytapahtumien kansainvälinen vakavuusasteikko INES

Lisätietoja:
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761