Organisaatio
Säteilyturvakeskuksen (STUK) toiminta perustuu lakiin Säteilyturvakeskuksesta. Laki määrittää ensimmäisessä pykälässään STUKin tehtävän ja aseman:
”Säteilyn vahingollisten vaikutusten estämistä ja rajoittamista, säteilyn ja ydinenergian käytön turvallisuusvalvontaa sekä näihin liittyvää tutkimusta, koulutusta ja tiedottamista varten on sosiaali- ja terveysministeriön alainen Säteilyturvakeskus.”
STUKissa työskentee noin 300 eri alojen asiantuntijaa...
Säteilyturvakeskuksen organisaatio
Pääjohtaja vastaa STUKin toiminnasta ja sen tuloksellisuudesta sekä tulostavoitteiden saavuttamisesta. Johtamisen tukena hänellä on neuvoa antava johtoryhmä, jossa käsitellään laitoksen keskeiset, luonteeltaan strategiset asiat mukaan luettuna talousarvio.
Säteilyturvakeskuksen pääjohtajana toimii Petteri Tiippana. Hän on toiminut tehtävässä vuodesta 2013 saakka. Nykyinen toimikausi alkoi helmikuussa 2024 ja määräaikainen nimitys kestää 31.1.2029 asti.
Ydinvoimalaitosten valvontaosastolla toiminta-ajatuksenamme on varmistaa, että suomalaiset ydinvoimalaitokset suunnitellaan ja niitä käytetään niitä koskevien säännösten mukaisesti ja että käytöstä ei aiheudu laitoksen työntekijöiden tai väestön terveyttä vaarantavia säteilyhaittoja eikä vahinkoa ympäristölle tai omaisuudelle.
Ydinenergian käytön turvallisuuden valvonta on jatkuva prosessi. Valvotamme koostuu ydinenergialain edellyttymistä luvista ja hyväksynnöistä, meille toimitettujen viranomaisasiakirjojen tarkastamisesta, luvanhaltijoiden toiminnan tarkastamisesta sekä rakenteiden ja laitteiden valmistamiseen, asentamiseen ja käyttöönottoon kohdistuvista tarkastuksista.
Ydinlaitosten valvonnalla varmistamme, että ydinlaitos suunnitellaan ja rakennetaan, sitä käytetään ydinenergialain ja sen nojalla annettujen määräysten ja antamiemme päätöstemme mukaisesti. Myös muun ydinenergian käytön osalta valvonnallamme varmistamme, että toiminta on turvallista ja täyttää lainsäädännön ja määräysten vaatimukset sekä kansainvälisten sopimusten velvoitteet.
Voimalaitoksen turvallisesta käytöstä vastaa voimayhtiö. Asetamme käyttöä koskevat turvallisuusvaatimukset ja todennamme niiden noudattamisen monipuolisilla tarkastusohjelmilla.
Osaston johtajana toimii Tapani Virolainen.
Ydinjätteiden ja ydinmateriaalien valvontaosastolla valvontavastuumme alkaa uraanin tuotannosta ja päättyy, kun uraanista valmistettu polttoaine aikanaan sijoitetaan pysyvästi suomalaiseen kallioperään. Väliin mahtuvat uraanin ja uraanipolttoaineen kuljetukset, ydinmateriaaleihin kohdistuvat tarkastukset, joita teemme itse ja yhdessä Euroopan komission sekä IAEA:n kanssa.
Lisäksi estämme yhdessä tullin kanssa ydinpolttoaineiden laitonta maahantuontia. Lisäksi valvomme ydinkoekiellon noudattamista, matala- ja keskiaktiivisten ydinjätteitä, käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushanketta (PORA-projekti) sekä suunnitelmia, kuinka Suomen ydinvoimalaitokset tulee aikanaan purkaa ja miten se rahoitetaan.
Valvonnan lisäksi osastomme osaamisella on kysyntää kansainvälisissä tehtävissä ja ulkoasiainministeriön sekä Euroopan komission rahoittamissa asiantuntijapalveluprojekteissa.
Osaston johtajana toimii Jaakko Leino.
Varmistamme osaltamme, että säteilyn käyttö on Suomessa turvallista. Valvottavanamme on yli 3000 turvallisuusluvan haltijaa ja tuhansia ionisoimattoman säteilyn käyttäjiä.
Asiantuntijamme valvovat sädehoitotoimintaa, säteilyn käyttöä isotooppilääketieteessä ja röntgensäteilyn käyttöä terveydenhuollossa sekä eläinlääkinnässä. Käsittelemme myös vastuualueellemme kuuluvat lupa- ja ilmoitusasiat. Lisäksi ylläpidämme rekisteriä muun muassa terveydenhuollon turvallisuusluvista, päätöksistä, hyväksynnöistä sekä säteilylähteistä.
Teollisuuden säteilytoiminnan ja annosvalvonnan asiantuntijamme valvovat ionisoivan säteilyn käyttöä työperäisen ja väestön altistuksen osalta. Lisäksi valvomme sellaista toimintaa, jossa luonnon radioaktiivisia aineita käytetään säteilylähteenä. Valvomme myös lentotoimintaa työntekijöiden altistuksen osalta. Käsittelemme vastuualueellemme kuuluvat hakemukset ja ilmoitukset, teemme tarkastuksia, ylläpidämme ja kehitämme vastuualueemme annos- sekä turvallisuusluparekisteriä.
Luonnonsäteilyn valvonnan asiantuntijamme valvovat työpaikoilla esiintyvää radonia, rakennusmateriaalien radioaktiivisia aineita, luonnon radioaktiivisia aineita sekä kehittävät näiden valvontaprosesseja ja antavat luonnonsäteilyyn liittyviä lausuntoja sekä osallistuvat erilaisiin hankkeisiin alan asiantuntijoina.
Asiantuntijamme varmistavat myös , että säteilevät kuluttajatuotteet ovat turvallisia, ja UV-säteilyn terveyshaittoja ehkäistään tehokkaasti. Käsittelemme myös laseresityslupia sekä valvomme säteilyn käytön turvallisuutta kauneudenhoitoalalla, mutta hoitojen toimivuuteen, tehokkuuteen tai hoitotuloksiin emme ota kantaa.
Osaston johtajana toimii Tommi Toivonen.
Mittaukset ja ympäristön säteilyvalvonta -osaston tehtävänä on tuottaa säteilyyn liittyviä kalibrointi ja mittauspalveluja, antaa etä- ja asiantuntijatukea kentällä tapahtuvissa säteilyn mittauksissa sekä valvoa ympäristön säteilyturvallisuutta valtakunnallisesti ja ydinvoimalaitosten ympäristössä.
Vastuualueellamme valvomme ympäristön säteilyturvallisuutta Suomessa sekä ydinvoimalaitosten ympäristössä, ylläpidämme ja kehitämme kenttä- ja laboratoriotoimintoja poikkeavan säteilytilanteen nopeaksi havaitsemiseksi ja selvittämiseksi sekä annamme tarvittaessa virka-apua muille viranomaisille säteilymittauksissa. Teemme toimialaamme liittyvää tutkimusta ja kehitystyötä, arvioimme säteilyannoksia ja suunnittelemme ennakkoon suojelutoimenpiteitä poikkeavien säteilytilanteiden varalta. Lisäksi ylläpidämme ionisoivan säteilyn annossuureiden, aktiivisuuden ja aktiivisuuspitoisuuden mittanormaaleja ja
tuotamme asiantuntija- ja mittauspalveluja. Koordinoimme myös STUKissa tehtävää säteilyturvallisuustutkimusta sekä STUKin osalta kotimaista ja kansainvälistä säteilyturvallisuustutkimusyhteistyötä.
Osaston johtajana toimii Piia Keski-Jaskari.
Yhteiset asiantuntijapalvelut osaltolla koordinoimme ja kehitämme valmiustoimintaamme, viestintäämme ja yhteiskuntasuhteitamme sekä kansainvälisiä asiantuntijapalveluitamme.
Teemme yhteistyötä laaja-alaisesti yhteistyötä sekä osastojemme että eri yhteistyökumppaneidemme kanssa. Osastomme toiminta perustuu organisaatiomme monipuoliseen asiantuntijuuteen: viestimme asiantuntijatietoa ja -näkemyksiä, vaaratilanteissa toimimme säteilyasiantuntijoina ja kansainvälisissä projekteissa jaamme asiantuntijuuttamme myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Toimintamme on palveluhenkistä, niin sisäisten kuin ulkoistenkin kumppaneidemme kanssa.
Osaston johtajana toimii Karim Peltonen.
Hallinto-osastolla tehtävämme on tukea STUKin muiden vastuualueiden ja tulosyksiköiden työtä. Tuotamme ja kehitämme niiden tarvitsemia hallinnollisia ja sisäisiä palveluja, hoidamme STUKille kuuluvat hallinnolliset tehtävät ja toiminnot sekä tuotamme asiantuntijapalveluita kansainvälisiin hankkeisiin.
Osastomme asiantuntijat työskentelevät asiakirjahallinnon, hankintojen, henkilöstöhallinnon, johtamisjärjestelmien, kiinteistöpalveluiden, lakiasiaoiden, tietohallinnon, taloushallinnon sekä digitalisaation parissa.
Osaston johtajana toimii Markku Kivioja.
Säteilyturvakeskuksen johtoryhmä johtaa muutosta ja vaikuttavuutta sekä luo johtamiskulttuuriamme. Johtoryhmä määrittelee organisaatiomme strategiset valinnat ja niitä koskevat linjaukset sekä seuraa ja ohjaa tavoitteiden toteutumista ja suuntaamista.
Johtoryhmä käsittelee toimintaamme, toimintaympäristöömme ja johtamiseen liittyviä olennaisesti vaikuttavia muutoksia ja tapahtumia. Johtoryhmä määrittelee johtamisen toimintatavat ja prosessit sekä linjaa ja luo organisaatiomme tavoitteleman johtamis-, turvallisuus- ja viestintäkulttuurin. Johtoryhmän toiminta perustuu arvoihimme: avoimesti, arvostavasti, rohkeasti ja yhteistyössä.
Pääjohtaja Petteri Tiippana
Hallintojohtaja Markku Kivioja
kehittämisjohtaja Jussi Heinonen
johtaja Tapani Virolainen
johtaja Jaakko Leino
johtaja Piia Keski-Jaskari
johtaja Tommi Toivonen
johtaja Karim Peltonen
Lakiasianpäällikkö Ville Haataja, sihteeri
Ylitarkastaja Sampsa Kaijaluoto, henkilöstön edustaja